Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Karolina Vidović Krišto: Hrvatskom netko upravlja, nisu došli Marsovci i napravili nered!

Zagreb: Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/6
02.06.2022.
u 13:14

Za Večernji TV otkriva zašto osniva novu političku stranku Odlučnost i pravednost i što može novo ponuditi biračima

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto objasnila je u političkom intervjuu za Večernji TV zašto osniva novu političku stranku Odlučnost i pravednost. Što može novo ponuditi biračima, upitala ju je novinarka Petra Maretić Žonja.

"Zna se tko upravlja Hrvatskom"

– Sve! Trenutačna situacija u Hrvatskoj zapravo je uvjetovala osnivanje nove stranke. Europski parlament ustanovio je da po konzervativnom izračunu godišnje gubimo 60 milijardi kuna na korupciju. Suočeni smo s tim da nam je standard u slobodnom padu, s ogromnom inflacijom, uvozimo nekvalificiranu radnu snagu, litra ulja skuplja je nego u Njemačkoj, a nafta nego u Austriji ili Mađarskoj. Sve to ima svoj uzrok. Hrvatskom netko upravlja, nisu došli Marsovci i napravili nered. Zna se tko upravlja Hrvatskom – upravljačke strukture koje ovaj nered stvaraju ne jedan mandat ili sedam godina, nego 25, a možda i više godina – istaknula je Vidović Krišto.

Cilj je, dodala je, jasan, a to je urediti državu. Hrvatski građani, rezignirani i umorni od nepodnošljive nepravde koja vlada Hrvatskoj, ne usude se vjerovati da se nešto može promijeniti. No, pokazat ćemo, rekla je, da se može.

"Trebaju nam korjenite promjene"

– Kad netko govori o sitnim reformama, korekcijama i kozmetičkim promjenama, to su priče za malu djecu. Hrvatskoj trebaju korjenite promjene – napomenula je. Prvi korak nove stranke bit će politički rad da što prije dođe do izvanrednih izbora jer je, dodala je, svaki dan ove vlasti izgubljen je dan za Hrvatsku. Treba, nastavila je, ukinuti Ovršni zakon koji je najgori u svijetu, a i protuustavan, mora se pomoći poduzetnicima jer neopravdano imamo jedan od najviših PDV-ova...

– Danas možemo slobodno reći da se vrlo ozbiljno snižavanje poreza može lako nadomjestiti novcem koji odlazi na korupciju – rekla je Vidović Krišto. Pohvalila je bivšeg premijera Tihomira Oreškovića koji u šest mjeseci, koliko je bio na vlasti, nije potpisivao štetne akte jer nije bio dio struktura. Na pitanje je li Orešković jedan od kandidata za članstvo u stranci, odgovorila je da nije s njime o tome razgovarala, ali da su dobrodošli svi koji imaju cilj da se uredi Hrvatska. Danas, smatra, imamo upravljačke strukture koje ne rade za građane Hrvatske, nego protiv njih.

– Rado bih u stranci vidjela većinu hrvatskih građana jer jedino većinom možemo promijeniti stanje u Hrvatskoj. Nama nije cilj omastiti brk, to nam se gadi. Nema razlike između HDZ-a i SDP-a i njihovih jataka. Možemo krenuti od afere Krš-Pađene, što je njihov zajednički projekt, projekt SDP-a i HDZ-a, pa preko Croatia osiguranja, Uljanika, nastavite niz... Oni su vrlo homogeni što se tiče njihovih zajedničkih korupcijskih projekata. A što su radile stranke koje su se nametale kao nekakva opcija za rješavanje problema? Nisu ponudile adekvatan odgovor. Sudjelovale su ili su tražile mjesto na političkom prostoru koji je bijedan. Današnja politička scena oličenje je nesposobnosti, neozbiljnosti i, naravno, korupcije – istaknula je.

02.06.2022., Zagreb - Saborska zastupnica Karolina Vidovic Kristo. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)

Na pitanje o Milanu Vrkljanu koji također osniva stranku u kojoj bi trebao biti i Miroslav Škoro, rekla je da Vrkljan, s kojim je u korektnim odnosima, ima svoju političku viziju i djelovanje te mu želi svu sreću. Ponovila je da treba uvesti red u državu, a to znači da su svi jednaki pred zakonom i da nitko nije iznad njega.

– Ne možete mijenjati stvari i probleme s onima koji su dio tih problema – kazala je. U stranci očekuje ljude koji nemaju repove iza sebe. Onaj tko iza sebe ima nekakve nezakonite rabote, više nije slobodan.

– Kad se govori o članstvu, stvaramo većinsku politiku. Za korjenito mijenjanje stvari potrebna nam je većina. Javlja nam se jako mnogo ljudi. Na početku učlanjivanja trebat će položiti račune: gdje si bio i što si radio? Ovdje je ideja dati sebe kako bi svima bilo bolje. U zadnjih godinu dana javilo nam se velik broj čestitih i izvrsnih ljudi – rekla je Vidović Krišto.

"Cilj mi je urediti državu i uvesti vladavinu prava"

Danas se u Hrvatskoj ne može ništa bez veza i vezica. Ako niste dio moćnih struktura, ne možete, smatra, ništa.

– Otpočetka govorim da mi je cilj urediti državu i uvesti vladavinu prava. U ovakvom rašomonu, kad je moćnicima važno samo hoće li zadržati poziciju, naravno da se nameću ideološka pitanja kako bi prikrili svoju nesposobnost, nerad i otvorenu pljačku hrvatske države – kazala je. Nikad neće izbjegavati odgovoriti ni na jedno pitanje, ali mora se, dodala je, znati što su prioriteti. Na naslovnicama medija ne govori se o aferi Krš-Pađene, o Croatia osiguranju...

Afera Watergate trajala je u medijima dok pod pritiskom nije predsjednik odstupio. Da su to bili hrvatski mediji, postumno bi još vladao SAD-om – rekla je. Smatra da DORH postupa selektivno i navela primjere uhićenja ministra, dok potpredsjednik Vlade nije uhićen, te adventske kućice u Zagrebu za koje je je uhićen jedan vlasnik tvrtke, a ostalu dvojicu se ne procesuira. U devet mjeseci imali smo, kazala je, u Zagrebu deset većih puknuća cijevi, a postoji izjava dogradonačelnika iz 2021. da je 300 milijuna eura za sanaciju vodovoda i plinovoda potrošeno u druge svrhe. Za nenamjensko trošenje novca netko treba odgovarati – upozorila je Vidović Krišto.

Na pitanje jesu li DORH i Uskok pod šapom politike, rekla je da imamo najgore pravosuđe u EU. Sudovi, dodala je, otvoreno pogoduju lihvarskim agencijama i bankama.

Kako gleda na to što premijer nazvao glavnu državnu odvjetnicu?

– To traje godinama, desetljećima. Vrapci na granama vide kako se iz zakonodavne vlasti krše Ustav i zakone na štetu hrvatskih građana, a u korist moćnika. Pa što je Zakon o predstečajnim nagodbama? HBOR ima nenaplaćenih kredita u iznosu od tri milijarde kuna. Novac se dijeli po ključu političkih moćnika. Dok nismo jednaki pred zakonom, nemamo vladavinu prava. Porez moramo svi plaćati, a moćnicima se nekim čudom opraštaju dugovi za PDV. Tome treba stati na kraj – istaknula je. S kime bi njezina stranka surađivala nakon izbora? SDP mora odgovarati za niz rabota, poput Croatia osiguranja, najveće privatizacijske afere u povijesti države, tu je i vjetropark Krš-Pađene...

02.06.2022., Zagreb - Saborska zastupnica Karolina Vidovic Kristo. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)

"Možemo! je nastrana ideološka ekstremistička skupina"

– Što ja trebam raditi ljudima koji su uzročnici ovakvog znanja? Možemo!? Možemo! je nastrana ideološka ekstremistička skupina. Tomašević je u službi prikrivanja Bandićeve korupcionaške hobotnice i u službi krupnog kapitala koji ga je očito iznjedrio – rekla je i dometnula da je sudjelovanje u postojećem stanju ne zanima. – Što ja imam raditi s uzročnicima problema da bih rješavala problem? Moraju odgovarati za učinjeno i neučinjeno – rekla je.

Treba stvoriti društvo u kojem vladaju red i tolerancija, a to se može samo kad funkcionira vladavina prava. Govoreći o optužnici iz Srbije protiv pilota, smatra da to nije optužnica, nego pamflet. – To su sve stvari koje razvodnjavaju i skreću fokus s bitnih tema. Ne bih se iznenadila da je to čak dogovoreno između nositelja vlasti Hrvatske i Srbije, da se stvara shizofrena situacija u Hrvatskoj. Glavni nositelji vlasti u Hrvatskoj Milanović i Plenković i na ovom su primjeru pokazali apsolutnu nedoraslost i nesposobnost, i nanose izravnu štetu hrvatskoj državi. Sve najbolje želim Srbiji, želim da se situacija tamo demokratizira, no imamo otvorenu stavku od 43 milijarde eura nenaplaćene ratne odštete – rekla je.

Komentara 14

Avatar Francek007
Francek007
13:55 02.06.2022.

Gospođa Karolina na žalost ima problem sa sobom. Naime izgleda da se voli previše, pa toliko zabrazdi da jadna više nezna što to ona uopće govori. Ovakve osobe bi jednostavno trebalo ignorirati .

Avatar RuAF
RuAF
13:44 02.06.2022.

Karolinu za predsjednicu kućnog savjeta!

SH
shuljic50
14:06 02.06.2022.

Hrvatskom upravljaju isti takvi kao vi,udarilavam neka slava u mozak,. žalosno ali istinito BVB.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije