Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TROŠKOVI ŽIVOTA

Koliko su skupi naši gradovi: U Karlovcu najskuplje režije, u Dubrovniku izlasci

Kupovina
Foto: ilustracija
1/2
24.01.2014.
u 20:15

Najskuplju piletinu jedu Šibenčani i Splićani, a sir Zadrani i Puljani. Neobično je i to da je cijena krumpira u Slavoniji među najvišima

Hrvati za režije u nekim gradovima moraju izdvojiti gotovo pola svoje plaće, dok u razvijenijim zapadnim zemljama struja, plin, smeće, pričuva... “progutaju” od tri do deset posto prosječnih prihoda!

Najskuplje režije u Hrvatskoj plaćaju Karlovčani, pokazuju podaci portala numbeo.com koji uspoređuje cijene troškova života u gradovima diljem svijeta. Prema podacima Numbea, za stan od 85 kvadrata (to je njihov standard za izračun) u Karlovcu se režije plaćaju 1953 kune, dok je prosječna plaća 4367 kuna.

Najniže komunalije u Zadru

Dakle, režije Karlovčanima pojedu čak 45 posto plaće. Za stan od 85 kvadrata u Zagrebu režije u prosjeku stoje 1431 kunu, što je prema podacima Numbea 27 posto od prosječne plaće. Još gore je u Osijeku i Splitu gdje se na energente i komunalije odnosi oko 35 posto plaće. Najmanje za režije u Hrvatskoj daju Zadrani – “samo” 661 kunu, što je 13 posto od plaće prosječnog Zadranina.

Za najam jednosobnog stana u središtu Zagreba treba izdvojiti 2300 kuna, dok trosoban stan izvan središta grada stoji 3051 kunu. Dakle, ako par u Zagrebu živi u trosobnom stanu od 85 kvadrata, izvan središta grada, za najam i režije mora izdvojiti gotovo 4500 kuna. Ako je samo jedan od njih zaposlen i prima prosječnu plaću koja je po Numbeu u Zagrebu 5306 kuna (1000 kuna manja od prosjeka koji objavljuje Državni zavod za statistiku, op. a.), tom će paru ostati nešto više od 800 kuna mjesečno, što nije dostatno za normalan život.

Numbeo prati i cijene osnovnih namirnica poput mlijeka, kruha, mesa, voća, povrća... Najskuplju piletinu jedu Šibenčani i Splićani, a sir ima najveću cijenu u Zadru i Puli. Zadar također ima najskuplji kruh, a najskuplje mlijeko plaćaju Šibenčani. Oči bode podatak da je krumpir među najskupljima u plodnoj Slavoniji, gdje je kilogram u prosjeku 7,6 kuna, dok ostatak Hrvatske za ovu svakodnevnu namirnicu mora izdvojiti pet do šest kuna. Krumpir je uvjerljivo najskuplji u Karlovcu – 10,6 kuna po kilogramu.

Večera od 120 do 320 kuna

Dubrovnik je uvjerljivo najskuplji što se tiče izlazaka. Večera od tri slijeda u prosječnom restoranu za dvoje stoji 320 kn, dok je u Osijeku 120, a u Zagrebu 200 kuna. Hrvatskim građanima, čini se, jedina nada da bi mogli plaćati režije kao razvijeni zapadni svijet leži ispod Jadranskog mora i navodnih rezervi nafte i plina koje su pronašli Norvežani. Za usporedbu – dok dio Hrvata za režije daje 45 posto plaće, u New Yorku i Oslu one progutaju četiri, odnosno pet posto primanja.

Komentara 1

MJ
markezic.joso
09:27 25.01.2014.

naravno kada je samo grijanje u Karlovcu skoro koliko cijele režije u Zagrebu, mi plaćamo grijanje ljeti tj. paušal toliko koliko u drugim gradovima plaćaju u sred sezone grijanja. recimo za mjesec prosinac 2013 godine kada je ukupna temperatura bila iznad prosjeka je grijanje po cijeni jednako kao mjesec siječanj 20013 godine kada je zabilježen jedan od najbhladniji dana u Karlovcu. da li se netko treba pozabaviti sa tim varanjem građana ne znam ili se svi trebamo odvojiti od toplane pa neka griju sami sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije