Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Umro je osnivač lanca trgovina Billa, treći najstariji milijarder na svijetu

Tijekom Drugog svjetskog rata Wlaschek je bio prosječan austrijski mladić koji se ni po čemu nije pretjerano isticao
03. lipnja 2015. u 07:00 8 komentara 13152 prikaza
billa
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Karl Wlaschek, osnivač poznatog lanca trgovina Billa i treći po starosti milijarder na svijetu, umro je u Grazu u 97. godini. Od Wlascheka su stariji živući milijarderi David Rockefeller koji bi ovog ljeta trebao navršiti sto godina, i ulagač Kirk Kekorian koji će uskoro obilježiti 98. rođendan.

Wlaschek je, prema procjenama Bloomberga, bio “težak” oko 3,7 milijardi dolara, a kako je sam ustvrdio prije nekoliko godina, za uspjeh podjednako može zahvaliti radu i sreći.

– Cijeli život sam naporno radio, ali nema sumnje da mi se dogodio i splet sretnih okolnosti bez kojih nikada ne bih postigao ono što sam ostvario – rekao je Wlaschek u intervjuu prije nekoliko godina.

Tijekom Drugog svjetskog rata Wlaschek je bio prosječan austrijski mladić koji se ni po čemu nije pretjerano isticao. Služio je u njemačkoj vojsci, i to na istočnom frontu u borbama protiv ruskih postrojba, a odlazak na prve linije bojišta izbjegao je zahvaljujući svojim zabavljačkim sposobnostima. Oficiri su ga, naime, ostavljali u štabu da im pjeva. Nakon završetka rata, u Austriji je neko vrijeme živio kao glazbenik pod pseudonimom Charly Walker. Tijekom 1953. otvara u Beču prvu samoposlužnu drogeriju, čime počinje njegov put prema uspjehu. U samo nekoliko godina njegova je drogerija postigla takav uspjeh da je uskoro otvorio lanac od 45 samoposluga koje su promijenile potrošačke navike Austrijanaca. Te samoposluge prozvane su Billa, prema kovanici Billiger Laden, odnosno “jeftina trgovina”.

Trgovački koncern rastao je u sljedećim desetljećima da bi Wlaschek svoje poslovno carstvo tijekom 1996. prodao njemačkoj Rewe Grupi za iznos od oko milijardu dolara. U trenutku prodaje, Billa je imala oko 1300 prodajnih mjesta i oko 18.000 zaposlenika.

Nakon prodaje, Wlaschek se nije povukao u mirovinu već se upustio u ulaganja. Novac prikupljen prodajom Bille uložio je u nekretnine i građevinarstvo. Između ostalog, sagradio je i zgradu Bečke burze kao osam palača diljem glavnog grada. Tijekom 2000. godine kupio je najveću austrijsku tvrtku za promet nekretnina, a u sljedećih nekoliko godina cijena nekretnina se gotovo udvostručila, što je Wlaschekov imetak silno povećalo.

Dio poslovanja uskoro je prenio na svog sina Karl Phillipa koji je u kratko vrijeme uspio dodatno ojačati obiteljski imetak ulaganjima u hotele. Među hotelima koje je njegov sin pribavio nalazi se i “Schlosshoten Velden”, ekskluzivni hotel u Štajerskoj u kojemu je stari Wlaschek nastupao neposredno nakon rata kao glazbenik.

Za Karla Wlascheka može se reći da je bio poslovni i trgovački genij, ali je prilično jasno da je ujedno bio i veliki ljubavnik. Čak pet puta stupao je u brak, posljednji put prije tri godine kada se oženio tridesetak godina mlađom Ricki Schenk koja će sada biti njegova nasljednica.

>>Želite postati milijarder? Evo koji fakultet morate završiti

GLOBALNA PANDEMIJA
Korona u Švicarskoj izmiče kontroli, a vlasti ne uvode nikakve mjere. WHO: 'Ne možemo vjerovati'
Generacija NOW
Donacijski program Hrvatskog Telekoma
Generacija NOW: 700 tisuća kuna za obrazovanje STEM kadrova
  • DOBARDAN:

    Da je meni toliko love i ja bi bio super ljubavnik jer lova privlači žene više od svega na svijetu.

  • thekurcula:

    Eto, i šta mu sad vredi sve to zemno bogatstvo kad se tamo gde je otišao time ne trguje?

  • franjo:

    Novac je Vrag izmislio...