Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uhićena Cecilia Marogna

“Kardinalova dama”, “špijunka 007” pronevjerila 500.000 eura

FILE PHOTO: New cardinal Giovanni Angelo Becciu of Italy is seen during a consistory ceremony to install 14 new cardinals in Saint Peter's Basilica at the Vatican
Foto: TONY GENTILE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
15.10.2020.
u 18:58

Novac je uzela da bi kao diplomatkinja pomogla spriječiti terorističke napade na crkve, a potrošila ga je na svoj luksuz

Uhićena je Cecilia Marogna (39), prozvana “kardinalovom damom” jer je dobila 500.000 eura iz Vatikana zahvaljujući sada već bivšem kardinalu Angelu Becciuu (72). Talijanska financijska straža uhitila je Marognu u Milanu na temelju međunarodnog uhidbenog naloga koji su izdale vatikanske sudske vlasti u okviru istrage o pronevjerama vatikanskog novca.

Marogna je dobila novac za humanitarne operacije u Africi i Aziji, a potrošila ga je na kupnju luksuznih stvari za sebe. Potrošila je, primjerice, 12.000 eura za fotelju, 2200 eura u trgovini Prada, 1400 eura u trgovini Tod’s, 8000 eura u trgovini Chanel itd.

Lažna humanitarka

Upoznala se s Becciuom, koji je od 2011. do 2018. bio zamjenik državnog tajnika, odnosno ministar unutarnjih poslova s velikim ovlastima u upravljanju financijama, nakon što mu je 2015. poslala e-mail u kojem je analizirala kako nuncijature nisu sigurne od mogućih terorističkih napada. Becciu ju je pozvao u Vatikan na razgovor i umjesto predviđenih 20 minuta razgovor se produžio na 90 minuta, a Marogna mu je iznijela kako postoji nedostatak vatikanske paralelne diplomacije u sjevernoafričkim i bliskoistočnim zemljama za izbjegavanje terorističkih napada na nuncijature.

Lijepa “kardinalova dama”, koja odbacuje nagađanja da je postala Becciuova ljubavnica, smatra kako je uspjela uvesti tu paralelnu diplomaciju, premda se u Vatikanu o tome ništa ne zna. Nazvali su je i kardinalovom špijunkom 007, po agentu Jamesu Bondu, te se Becciuu predstavila kao stručnjakinja za diplomatske odnose iako nema završen fakultet ili druge škole za takve poslove.

Marogna je u Ljubljani 19. prosinca 2018. osnovala tvrtku Logsic d.o.o. s temeljnim kapitalom od 7500 eura, a predmet poslovanja tvrtke je “humanitarno djelovanje”. Logsic nije objavio bilancu djelovanja, već je samo obavila neka plaćanja usluga samoj Marogni i još nekima. 

Vatikan je uplaćivao novac s obrazloženjem da je namijenjen “humanitarnoj misiji”. Od Becciua, koji je 2018. postao kardinal i pročelnik Kongregacije za kauze svetaca, dobila je i pismo na memorandumu državnog tajništva na kojem je pisalo “potpisani, njegova ekselencija mons. Angelo Becciu, zamjenik za opće poslove državnog tajnika, izjavljuje da poznaje gospođu Ceciliju Marognu i da ima povjerenja u nju te je poštuje zbog njezine ozbiljnosti u životu i u profesiji. Gospođa Marogna pruža profesionalne usluge kao geopolitička analitičarka i savjetnica za vanjske odnose za državno tajništvo u sekciji općih poslova”.

Plaćao i lažne svjedoke

Marogna je 2010. bila optužena za pronevjeru, a 2002. za krađu, a sve to, navodno, Becciu nije znao. On je navodno slao novac i svjedocima koji su u Australiji optuživali kardinala Georgea Pella za zlostavljanje maloljetnika, a australski Vrhovni sud ga je oslobodio. Vatikanska istraga o pronevjerama traje već dulje, ima i uhićenih, a papa Franjo je ne samo prihvatio nametnutu mu ostavku već je i Becciua izbacio iz kardinalskog zbora oduzevši mu sva kardinalska prava.

Komentara 1

Avatar STRIKOMAN
STRIKOMAN
21:22 15.10.2020.

Sve viđeno! Nije li se nešto slično sa pozamašnim iznosom eurića dogodio sa makarskim župnikom i njegovom prijateljicom iz bankarskih miljea.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije