Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagovarao povlačenje iz arbitraže

Karamarko ide na Ustavni sud, ako treba i u Strasbourg

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
20.01.2018.
u 08:52

Visoki upravni sud utvrdio je da je Karamarko zbog odnosa s Petrovićem bio u situaciji da privatni interesi mogu utjecati na nepristranost

Visoki upravni sud nakon godinu dana odbacio je žalbu Tomislava Karamarka, bivšeg šefa HDZ-a, na odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i pravomoćno presudio da je Karamarko bio u sukobu interesa kada je kao prvi potpredsjednik Vlade predlagao da se Hrvatska povuče iz arbitraže u Washingtonu, koju je MOL pokrenuo zbog plinskog biznisa, i da s Mađarskom postigne politički dogovor.

Prežvakane priče

Presuda je donesena 30. studenoga, ali je jučer objavljena na web stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Unatoč tome Karamarko ne odustaje jer u krugu njemu bliskih ljudi doznajemo da razmišlja o tužbi na Ustavnom sudu, a ako mu tužba ne prođe ni na Ustavnom sudu, spreman je ići i na Europski sud za ljudska prava u Strasbourg kako bi pokušao osporiti sukob interesa. Izvori bliski Karamarku čude se presudi, pogotovo nakon što je Hrvatska izgubila arbitražu s MOL-om u Ženevi, što implicira da bi Hrvatska mogla izgubiti i arbitražu u Washingtonu, a u tom slučaju to bi značilo i nekoliko milijardi kuna odštete. No Visoki upravni sud utvrdio je da je Karamarko zbog poslovnih i osobnih odnosa s Josipom Petrovićem bio u situaciji u kojoj njegovi privatni interesi mogu utjecati na njegovu nepristranost u obnašanju tadašnje dužnosti u Vladi te je tako u situaciji mogućeg sukoba interesa zbog kojega ne može sudjelovati u donošenju odluka vezanih uz arbitražne postupke između RH i MOL-a, kao ni onih vezanih uz Inu. Visoki upravni sud zamjerio mu je i poslovne odnose s Petrovićem kroz Peritus savjetovanje d.o.o., tvrtke koja obavlja niz obavještajnih i savjetodavnih usluga za MOL. Karamarko se Visokom upravnom sudu obratio nakon što mu je žalba odbačena na Upravnom sudu u Zagrebu, pa se žalio da presudi tog suda nedostaju razlozi o odlučnim činjenicama, prigovara na nedosljednosti te na tomu što se ne razlikuje “populistička demagogija od legitimističkog obrazlaganja kakvo mora biti temelj za donošenje sudske presude”, koja se pak temelji na “maglovitim kriterijima i zaključcima”.

To što je njegova supruga preko tvrtke u svom suvlasništvu imala kontakt s Peritusom u vlasništvu Josipa Petrovića, Karamarko tumači kako je taj odnos pravodobno okončan upravo u skladu sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa, dok on nije član Sobolija d.o.o. već desetak godina budući da se pisalo kako je i Soboli poslovao s Inom. Činjenice koje je navodno propustio deklarirati, po Karamarku su “davno prežvakane priče”. Karamarko tumači da nitko od autoriteta nije objasnio kako treba premostiti prijateljski odnos a da ne predstavlja potencijalni sukob interesa.

Povjerenstvo bilo u pravu

Naime, prijateljstvo bez ekonomskog sadržaja ne smije biti tumačeno kao potencijalni sukob interesa jer je to miješanje društva u osobna prava. Povjerenstvo je uzvratilo da je njegova supruga imala ekonomske interese. Sud je ustvrdio da je Povjerenstvo pravilno utvrdilo kako je Karamarko kao dužnosnik morao, prije zagovaranja rješenja između Vlade i MOL-a, urediti svoje privatne poslove te upoznati javnost sa svim okolnostima. Njegovo zalaganje o povlačenju iz arbitraže, o kojem se HDZ nije izjasnio, bilo je motivirano privatnim interesima, ispravan je zaključak Povjerenstva, zaključio je sud. 

Pogledajte i sastanak HDZ-ovih odbora i Andreja Plenkovića:

1/10

Komentara 78

Avatar links
links
08:57 20.01.2018.

ustavni ili mutavi sud?

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
09:00 20.01.2018.

Ako sam dobro shvatio iz pafleta sada će huškači tj. novinari ,Dalija,Petrov i spasitelj Plenković platiti 14 milona eura odštete MOLu

MA
Marko1337
09:50 20.01.2018.

Karamarko je žrtva hajke komunjarske partije, raznih udbaša cvitana, partijskih medija. Samo lustracija može oćistiti komunjarski zločinački šljam iz našeg društva ilii nas neće biti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije