Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tomislav Karamarko ne da Ružu Tomašić

Europučani ne odustaju od micanja s liste za euroizbore R. 
Tomašić, HDZ je brani
06. veljače 2014. u 10:02 91 komentara 16809 prikaza
Tomislav Karamarko
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Unatoč izjavama Josepha Daula i Doris Pack da pravašici i euroskeptičarki Ruži Tomašić nije mjesto na HDZ-ovoj listi za euroizbore, iz vrha HDZ-a poručuju da ne odustaju od svoje partnerice.

– Naša je koalicija čvrsta. Klub u kojem sjedi R. Tomašić u EU parlamentu u svim bitnim stvarima glasao je kao i grupacija europučana. S Ružom razgovaramo i postoji raspoloženje da se ona i pridruži europučanima – rekao nam je izvor iz vrha HDZ-a. Na našu konstataciju da je iz Europe krenula ofenziva prema HDZ-u jer europučanima nije prihvatljivo da s liste demokršćana u EU parlament ulazi osoba koja se potom priklanja konzervativcima i reformistima, naš izvor poručuje da nije riječ o ofenzivi, nego “da tu ima puno isforsiranog”.

Karamarko i Ruža | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

(Foto:Patrik Macek/PIXSELL)

daul tomašić Joseph Daul Šef europskih pučana poručuje Karamarku: Ruža Tomašić ne može biti na listi HDZ-a! Ruža Tomašić zastupnica u ep-u Ruža Tomašić: Hrvati, pomozite mi da napišem govor o Srbiji

– Nekome paše da se bara uzburka – relativiziraju u HDZ-u, ali i poručuju da razgovaraju i s europučanima i s Ružom Tomašić, predsjednicom HSP-a dr. Ante Starčević. Među stranim zastupnicima u EP-u koji pripadaju europskim pučanima i koji su upućeni u događanja u Hrvatskoj prevladava uvjerenje da Joseph Daul u intervjuu Večernjaku nije mogao biti jasniji i da HDZ-u sada realno preostaju samo dvije mogućnosti (ako R. Tomašić ne promijeni stav i ne pristane biti dijelom europučana, a što bi opet, prema izjavama Doris Pack, zahtijevalo vrijeme i nije sasvim jednostavno). Prva i vjerojatnija je da ide na europske izbore bez R. Tomašić, a druga i manje vjerojatna je da se ogluši na jasna pravila Europske pučke stranke i time riskira pokretanje procedure kažnjavanja, a ako sukob eskalira, onda možda čak i izbacivanja HDZ-a iz obitelji europskih pučana. U Bruxellesu i Strasbourgu upućeni smatraju da treće opcije nema jer je nemoguće da Daul kao predsjednik Europske pučke stranke pogazi ono što je vrlo jasno obrazložio, koristeći čak i sasvim rezolutne izraze poput: “...moramo to razjasniti jednom zasvagda, to nije moguće”. Prva opcija, da HDZ ide na izbore bez R. Tomašić, gotovo sigurno dovodi do raslojavanja glasova na desnici i donosi HDZ-u puno slabiji rezultat, a u tom slučaju predsjednik neće više moći tvrditi da vodi HDZ iz pobjede u pobjedu, što slabi i njegovu poziciju uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora. Prva opcija može biti bolna i zbog moguće negativne reakcije dijela HDZ-ova biračkog tijela na situaciju u kojoj HDZ ispada poslušan prema Bruxellesu. Takvu vrstu kritičnosti sažela je R. Tomašić u svojoj prvoj reakciji na Daulov intervju, kad je rekla da HDZ treba pokazati ima li svoje “ja”. Druga opcija čini se još bolnijom jer bi Karamarkov mandat na mjestu šefa HDZ-a mogao biti vrlo negativno obilježen dogodi li se pod njegovim vodstvom izbacivanje HDZ-a iz obitelji europskih pučana, odnosno pretvaranje HDZ-a u izoliranu i euroskeptičnu stranku. I europski pučani iz drugih zemalja EU smatraju da je najvažnije da sve stranke iz obitelji pučana u EU vode jasnu politiku. Pučani su svjesni da će izbori biti velika borba protiv euroskeptika i populista, pa ne žele s takvima koalirati.

>> Ruža Tomašić: Ima li HDZ svoje ja i stav?

Plenković: Hrvatski zakon dopušta predizborne koalicije

HDZ-ov europarlamentarac Andrej Plenković podijelio je s nama svojih pet stavova koje treba uzeti u obzir nakon Daulova upozorenja HDZ-u zbog koaliranja s Ružom Tomašić. 

- Prvo, respektiram mišljenje predsjednika Europske pučke stranke. Drugo, lista predvođena HDZ-om će pobijediti na ovim europskim izborima i dati snažan doprinos klubu pučana u EP-u. Treće, hrvatski zakon dopušta predizborne koalicije. Uostalom, i SDP (koji pripada grupi S&D u EP-u) i HNS i IDS (koji pripadaju grupi ALDE) idu skupa na izbore. Četvrto, naše konzultacije s partnerima slične programske orijentacije vode se s ciljem stvaranja koalicije desnog centra ne samo za europske, nego i za druge izbore. I peto, klub zastupnika europskih konzervativaca i reformatora, u koji je otišla Ruža Tomašić, od 1992. do 2009. je bio integralni dio kluba europskih pučana. Oni za sebe ne kažu da su euroskeptici i činjenica da je Tomašić otišla k njima ne znači da je otišla na totalnu marginu. To je pet stvari koje treba imati na umu, a vodstvo HDZ-a donijet će odluku - kaže Plenković.

U selu Mečenčani stvaraju se goleme rupe u tlu
RASCJEPI U TLU
Ne uzrokuju samo potresi rupe u tlu: Vrtače se pojavljuju širom svijeta, a razlog je zabrinjavajuć
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
 • Avatar jure23
  jure23:

  Ruža Hrvatska....

 • Avatar žrtve tuđmanizma
  žrtve tuđmanizma:

  u europi se zna tko je desničar a tko ljevičar a tko fašista i šovinista,samo kod naših seljobera mogu veličati franju tuđmana jugoslavenskog komunističkog generala a u isto vrijeme veličati zločinca ustašu i zlotvora antu pavelića,to u eurpoi nema,zašto pa ... prikaži još! zato što je narod školovan,što zna povijest i što nitko sa njima ne može manipulirati,ne može netko voljeti hitlera u europskom paralamentu a biti ljevičar iliti voliti marksa a biti deničar,to samo može kod balkanskih plemena od vardara pa do triglava,za euro parlamentarce se zna tko je ruža tomašić,koga ona veliča i čiju sliku drži po svojim stranačkim uredima,pa ni pravi pravaši pput parage i ante paradžika nisu bili sa hdz,om niti su bili za franju tuđmana,to što hdz gubi na svim poljima a i ruža tomašić zajedno sa njima je sasvim nešto drugo,ruža je mislila da je boginja,htjela je pod svoju kontrolu držati sve čiste nacionalističke desničare i komandovati kako to ona želi,međutim nije imala pameti a sad više nema ni vremena jer joj je markićka napravila konkurenciju,ruža će se vjerojano kao i mnog političari kada su novci upitanju,jer oni gledaju samo svoj osobni interes,preseliti u hdz jer zna da ona više šansi nema na sl izborima a markića je primit neće znamo zašto,.

 • Deleted user:

  ruža je kao nula u matemtici. sama za sebe nije ništa, ali dodana nekoj brojci dobiva na vrijednosti.