Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ odlučio

Tomislav Karamarko ne da Ružu Tomašić

Tomislav Karamarko
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
06.02.2014.
u 10:02

Europučani ne odustaju od micanja s liste za euroizbore R. 
Tomašić, HDZ je brani

Unatoč izjavama Josepha Daula i Doris Pack da pravašici i euroskeptičarki Ruži Tomašić nije mjesto na HDZ-ovoj listi za euroizbore, iz vrha HDZ-a poručuju da ne odustaju od svoje partnerice.

– Naša je koalicija čvrsta. Klub u kojem sjedi R. Tomašić u EU parlamentu u svim bitnim stvarima glasao je kao i grupacija europučana. S Ružom razgovaramo i postoji raspoloženje da se ona i pridruži europučanima – rekao nam je izvor iz vrha HDZ-a. Na našu konstataciju da je iz Europe krenula ofenziva prema HDZ-u jer europučanima nije prihvatljivo da s liste demokršćana u EU parlament ulazi osoba koja se potom priklanja konzervativcima i reformistima, naš izvor poručuje da nije riječ o ofenzivi, nego “da tu ima puno isforsiranog”.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

(Foto:Patrik Macek/PIXSELL)

– Nekome paše da se bara uzburka – relativiziraju u HDZ-u, ali i poručuju da razgovaraju i s europučanima i s Ružom Tomašić, predsjednicom HSP-a dr. Ante Starčević. Među stranim zastupnicima u EP-u koji pripadaju europskim pučanima i koji su upućeni u događanja u Hrvatskoj prevladava uvjerenje da Joseph Daul u intervjuu Večernjaku nije mogao biti jasniji i da HDZ-u sada realno preostaju samo dvije mogućnosti (ako R. Tomašić ne promijeni stav i ne pristane biti dijelom europučana, a što bi opet, prema izjavama Doris Pack, zahtijevalo vrijeme i nije sasvim jednostavno). Prva i vjerojatnija je da ide na europske izbore bez R. Tomašić, a druga i manje vjerojatna je da se ogluši na jasna pravila Europske pučke stranke i time riskira pokretanje procedure kažnjavanja, a ako sukob eskalira, onda možda čak i izbacivanja HDZ-a iz obitelji europskih pučana. U Bruxellesu i Strasbourgu upućeni smatraju da treće opcije nema jer je nemoguće da Daul kao predsjednik Europske pučke stranke pogazi ono što je vrlo jasno obrazložio, koristeći čak i sasvim rezolutne izraze poput: “...moramo to razjasniti jednom zasvagda, to nije moguće”. Prva opcija, da HDZ ide na izbore bez R. Tomašić, gotovo sigurno dovodi do raslojavanja glasova na desnici i donosi HDZ-u puno slabiji rezultat, a u tom slučaju predsjednik neće više moći tvrditi da vodi HDZ iz pobjede u pobjedu, što slabi i njegovu poziciju uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora. Prva opcija može biti bolna i zbog moguće negativne reakcije dijela HDZ-ova biračkog tijela na situaciju u kojoj HDZ ispada poslušan prema Bruxellesu. Takvu vrstu kritičnosti sažela je R. Tomašić u svojoj prvoj reakciji na Daulov intervju, kad je rekla da HDZ treba pokazati ima li svoje “ja”. Druga opcija čini se još bolnijom jer bi Karamarkov mandat na mjestu šefa HDZ-a mogao biti vrlo negativno obilježen dogodi li se pod njegovim vodstvom izbacivanje HDZ-a iz obitelji europskih pučana, odnosno pretvaranje HDZ-a u izoliranu i euroskeptičnu stranku. I europski pučani iz drugih zemalja EU smatraju da je najvažnije da sve stranke iz obitelji pučana u EU vode jasnu politiku. Pučani su svjesni da će izbori biti velika borba protiv euroskeptika i populista, pa ne žele s takvima koalirati.

>> Ruža Tomašić: Ima li HDZ svoje ja i stav?

Komentara 91

Avatar jure23
jure23
10:00 06.02.2014.

Ruža Hrvatska....

Avatar žrtve tuđmanizma
žrtve tuđmanizma
11:16 06.02.2014.

u europi se zna tko je desničar a tko ljevičar a tko fašista i šovinista,samo kod naših seljobera mogu veličati franju tuđmana jugoslavenskog komunističkog generala a u isto vrijeme veličati zločinca ustašu i zlotvora antu pavelića,to u eurpoi nema,zašto pa zato što je narod školovan,što zna povijest i što nitko sa njima ne može manipulirati,ne može netko voljeti hitlera u europskom paralamentu a biti ljevičar iliti voliti marksa a biti deničar,to samo može kod balkanskih plemena od vardara pa do triglava,za euro parlamentarce se zna tko je ruža tomašić,koga ona veliča i čiju sliku drži po svojim stranačkim uredima,pa ni pravi pravaši pput parage i ante paradžika nisu bili sa hdz,om niti su bili za franju tuđmana,to što hdz gubi na svim poljima a i ruža tomašić zajedno sa njima je sasvim nešto drugo,ruža je mislila da je boginja,htjela je pod svoju kontrolu držati sve čiste nacionalističke desničare i komandovati kako to ona želi,međutim nije imala pameti a sad više nema ni vremena jer joj je markićka napravila konkurenciju,ruža će se vjerojano kao i mnog političari kada su novci upitanju,jer oni gledaju samo svoj osobni interes,preseliti u hdz jer zna da ona više šansi nema na sl izborima a markića je primit neće znamo zašto,.

DU
Deleted user
10:03 06.02.2014.

ruža je kao nula u matemtici. sama za sebe nije ništa, ali dodana nekoj brojci dobiva na vrijednosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije