Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na Krku potpisan ugovor

Kapacitet LNG terminala udvostručit će se 2025.

Soeder, Plenkovi? i Nehammer posjetili LNG terminal na Krku
Foto: Peter Kneffel/DPA
1/5
15.04.2023.
u 16:15

Novi modul koji će biti ugrađen na LNG, maksimalnog je kapaciteta 250 tisuća kubnih metara prirodnog plina na sat i ugrađen bi trebao biti na ljeto 2025.

Kapacitet terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) u Omišlju udvostručit će se na 6,1 milijardu kubnih metara prirodnog plina godišnje. Sve zbog novog modula za uplinjavanje koji će biti ugrađen na LNG, za čiju je isporuku jučer potpisan ugovor vrijedan 22,97 milijuna eura.

Energetsko čvorište

Dokument su na Krku potpisali predstavnici LNG-a Hrvatska d.o.o. i Wartsila Gas Solutions iz Norveške, a sam modul maksimalnog je kapaciteta 250 tisuća kubnih metara prirodnog plina na sat. Da ga se proizvede trebat će 22 mjeseca, a ugrađen bi trebao biti na ljeto 2025. Na potpisivanju ugovora za isporuku modula, uz Hrvoja Krhena, direktora LNG-a Hrvatska, Kjella Ovea Ulsteina, direktora prodaje i marketinga Wartsila Gas Solutions, te Ivice Arara, predsjednika uprave Plinacroa, bio je i ministar gospodarstva Davor Filipović koji je istaknuo da je Vlada još lani donijela odluku o povećanju kapaciteta terminala, ali i transportne mreže Plinacroa na dionici Zlobin - Bosiljevo, na kojoj će gradnja dodatnog plinovoda početi uskoro.

– Ovim ugovorom idemo u smjeru da postanemo energetsko čvorište za ovaj dio Europe. Nastavljamo raditi na tome da budemo energetski neovisni, ali i da plinom iz hrvatskog terminala opskrbljujemo i susjedne zemlje – kazao je Filipović te na pitanje ima li zainteresiranih za zakup kapaciteta odgovorio potvrdno. Podsjetimo, terminal su već posjetili bavarski premijer Markus Söder, austrijski kancelar Karl Nehammer, kao i slovenski ministar infrastrukture Jernej Vrtovec, a svi su oni izrazili interes za plin iz Omišlja.

– Od posjeta austrijskog kancelara i bavarskog premijera traju intenzivni razgovori o tome. Jučer je gospodin Arar bio na razgovorima o proširenju i jačanju plinske mreže, tako da mnogu reći da sve ide u dobrom smjeru – rekao je Filipović te pojasnio i da bi se novi modul na brod LNG Croatia mogao ugrađivati i na nekom od hrvatskih brodogradilišta. Direktor LNG-a Hrvatska Hrvoje Krhen istaknuo je da za ugradnju novog modula nije bila potrebna izrada nove studije utjecaja na okoliš.

– Predviđena tehnologija novog modula ista je kao na postojećem modulu. Bit će proizveden po najvišim standardima industrije i zaštite okoliša te će raditi na isti način kao što radi sadašnji – kazao je Krhen i najavio da će isporuka prirodnog plina s terminala tijekom ljeta 2025., zbog ugradnje modula, biti prekinuta na najviše 30 dana. Nije to jedino što će se događati za dvije godine jer bi tada, prema riječima predsjednika Uprave Plinacroa Ivice Arara, trebao biti gotov i dodatni plinovod od Zlobina do Bosiljeva.

Prijenos vlasništva Petrokemije

– Njegovim puštanjem u rad dižemo kapacitet na 3,6 milijardi kubnih metara prirodnog plina. Da bismo prihvatili nove količine plina koje će dolaziti s LNG terminala i transportirali ih prema Sloveniji i Mađarskoj, potrebno je napraviti dodatne plinovode. Za novi plinovod prema Sloveniji već imamo ishođenu građevinsku dozvolu – rekao je Arar. Riječi je bilo i o Petrokemiji, ministar Filipović kazao je da bi se prijenos vlasništva na turski Yildirim trebao finalizirati sredinom idućeg tjedna.

– Što se Vlade tiče, već smo u prošli četvrtak dali potrebne suglasnosti i sada to treba operativno završiti. Očekujemo da Petrokemija što prije počne raditi – rekao je Filipović.

VIDEO: I Hrvatska se spominje u američkim dokumentima: Kako će donirani helikopteri stići do Ukrajine?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije