Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pad vojnih aviona

Kao u Top Gunu: MiG-ovi se previše približili i "kvrcnuli"

pilot
Slavko Midžor/Pixsell
29.09.2010.
u 07:30

Presijecanje putanja aviona koji su u manevru penjanja nakon gađanja često je jer se piloti ne vide cijelo vrijeme.

Prema malobrojnim raspoloživim informacijama, kao što je bilo i planirano, povjerenstvo za istraživanje nesreće dvaju MiG-ova 21 HRZ-a iznad Slunja pregledalo je snimke koje je napravio treći MiG, dvosjed, koji se nalazio neposredno iza palog dvojca. U trećem MiG-u nalazio se i iskusni pilot koji je vidio cijeli događaj i uzviknuo: “Iskoči, iskoči”. Povjerenstvo još ne izlazi s informacijama za javnost, no neslužbeno se može doznati da se na snimci vidi kontakt dvaju MiG-ova.

Opasan desni zavoj

– Kao u Top Gunu, prenosi izvor izjavu onih koji su gledali snimku.

Te neslužbene izjave kažu da je došlo do, uvjetno rečeno, “sudara” MiG-ova, a iskusni piloti pretpostavljaju da se to moglo dogoditi između prvog i drugog borbenog naleta tijekom vježbe kod Slunja. Vjerojatno nakon gađanja cementnim bombama, tijekom ispravljanja i penjanja zrakoplova koji izvode desni zavoj i u tom se trenutku ne mogu cijelo vrijeme dobro vidjeti. To bi značilo da su se u tom manevru dva zrakoplova previše približila i zato je iskusniji pilot poručio dvojici mlađih da iskoče i sačuvaju živote.

Sigurni u sudar

– To se događa, meni se to dogodilo desetak puta, ali me Bog sačuvao, kaže jedan od umirovljenih pilota koji je na MiG-ovima letio i u JNA i HRZ-u.

Skupina umirovljenih pilota ovih dana intenzivnije kontaktira i komentiraju nesreću kod Slunja. Danijel Borović, legendarni pilot koji je na hrvatsku stranu prebacio MiG od kojega je nastao HRZ, u intervjuu “Vjesniku”, ne znajući što je na snimci, tvrdi da je gotovo sigurno da su se MiG-ovi sudarili, a “sve je ostalo moguće tek u promilima vjerojatnosti”. I on smatra da je kontakt nastao tijekom uspinjanja aviona, kada i zbog slabije vidljivosti može doći do presijecanja putanja.

Veterani smatraju da bi bilo zločesto reći da su se naši piloti “igrali Top Guna”, jer je riječ o iskusnim pilotima koji lete više od deset godina, koji poštuju svoje živote te je sigurno da taj kontakt i nesreća nisu proizvod nediscipline. Vjeruju u pouzdanost i disciplinu pilota, pa tvrde da se ova pogreška mora svrstati u onih “2 posto” očekivanih i “dopuštenih” pogrešaka i nesreća.

– Sve to ide u rok službe, tvrde, i kažu da, pokaže li se i službenom istragom da su piloti napravili “očekivanu” pogrešku, neće biti posljedica za karijeru. Svaka druga odluka bila bi u cehu pilota dočekana kao apsurdna. Bila bi katastrofa da su se sudarili i poginuli, sada istraga treba utvrditi uzroke pada, što će služiti otklanjanju pogrešaka, i – nastaviti dalje, stav je veterana koji očekuju da mladi kolege nastave letjeti u HRZ-u.

Komentara 55

CO
Contractor
08:35 29.09.2010.

Gdje su sad svi oni \"pametni\" koji su tvrdili razno razne gluposti o ovom slučaju??? Najvjerojatnije u mišjoj rupi!!! Od samog početka tvrdim da su se sudarili jer druge opcije nema!!

MM
Mladen Miletić
09:11 29.09.2010.

Staro smeče potrošiš i garantirano mora sigurno je da dobijaš novo ....

LO
Loborek
07:57 29.09.2010.

Siguran sam da će kao i u slučaju pada helikoptera u Vukovaru pokušati optužiti pilote... no prije il kasnije istina izađe na vidjelo... MIGovi su bili neispravni, a piloti stvarno imaju muda kad redovno lete u tim polu ispravnim kutijama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije