Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

'Kandidatura Kolinde Grabar Kitarović programirana je iz SAD-a'

Jelić je to pojasnio sponama koje HDZ-ova kandidatkinja ima u NATO paktu i drugim euroatlantskim asocijacijama
08. siječnja 2015. u 15:44 191 komentara 25229 prikaza
Damir Jelić
Foto: Marko Prpić/Pixsell

– Predsjednička kandidatura Kolinde Grabar Kitarović provodi se uz jasnu podršku Njemačke, a programirana je iz SAD-a  – rekao je Damir Jelić, karlovački gradonačelnik i potpredsjednik HDZ-a, na skupu predstavnika lokalnih stranaka, gradonačelnika i načelnika koji podržavaju kandidaturu Grabar Kitarović. Jelić je to pojasnio sponama koje HDZ-ova kandidatkinja ima u NATO paktu i drugim euroatlantskim asocijacijama.

– Svi koji su gledali skup u Domu sportova mogli su jasno razaznati to zajedništvo i želju za boljom Hrvatskom. U tom zajedništvu su i mnogi drugi, što govori i dolazak Josepha Daula, predsjednika Europske pučke stranke. Tu je i potpora gospođe Merkel. No osim jasne međunarodne potpore Njemačke tu bih spomenuo i onu drugu, a to je SAD. Ako se pitate gdje je ta potpora čitljiva, jasno je možemo vidjeti po tome što nitko tako visoko rangiran u NATO-u ne bi mogao krenuti u kandidaturu da to SAD nije dopustio. Na to moramo biti ponosni jer je riječ o vrlo ozbiljnoj organizaciji za čijim smo članstvom dugo godina čeznuli. Sve to govori kako je ova kandidatura programirana – rekao je Jelić.

Braća blizanci Milanović i Josipović

Naglasio je kako bi birači morali odabrati K. Grabar Kitarović i zbog emocija, ali i zbog razuma. Racionalnost njezina izbora za prvu osobu Hrvatske objasnio je na gospodarskim vezama najuspješnijih karlovačkih tvrtaka. – Čak 95 posto izvoza naše najveće tvrtke HS Produkta je na američko tržište. Preko Plive u sličnoj je situaciji i druga naša tvrtka Lana tiskara, a Alstom je u 100-postotnom američkom vlasništvu. Nisu to nikakve špekulacije jer u vrijeme kad je ova naša nesposobna Vlada dovela do sve veće nezaposlenosti, mi u Karlovačkoj županiji bilježimo pad nezaposlenosti zahvaljujući ovakvim tvrtkama – zaključio je Jelić.

Rekao je i kako se Josipović ne može amnestirati od poteza Vlade koja je dovela do velikih gospodarskih problema i velike nezaposlenosti. Zato je Milanovića i Josipovića nazvao braćom blizancima kojima je došlo vrijeme za odlazak.

"SAD na nijedan način ne sudjeluje u izborima za predsjednika"

Odmah nakon HDZ-a i partnera slični predizborni sastanak održan je i u suprotnom taboru SDP-a. Tamo je saborski zastupnik Damir Mateljan komentirao Jelićevu izjavu.

– SAD na nijedan način ne sudjeluje u izborima za predsjednika Hrvatske. Ako predsjednik nema potporu građana, nikakva mu pomoć izvana ne može pomoći. Predsjednik Josipović nekoliko puta posjetio je HS Produkt, lobirao za njih i poslovni aranžmani su se dogodili zbog toga. No to da se SAD miješa u predsjedničke izbore u Hrvatskoj, obična je glupost  – zaključio je Mateljan.

>>Jelić nije rekao da je Kolindina kandidatura programirana iz SAD

>>Evo što su dogovorili Ivo Josipović i Udruga Franak

>>Jandroković: Birači u BiH imaju pravo glasa i zato im je doniran prijevoz

>>U nedjelju glasajte 
za onoga tko se manje dodvoravao Sinčiću

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
 • nobody-is-perfektan:

  Nažalost ne prepoznjem više voljeni Večernji List. Slažem se komentarom (bez ikave mržnje prema VL) sa -dynasty1402-: Barem budite neutralni, prestanite toliko navijati i zastupati sadašnju vlast i druga Yusipovića!!!! (ja bih napisao G. Josipovića

 • Avatar Perkovic Paraga
  Perkovic Paraga:

  Josipovica podrzava Beograd i Buckinham palaca u Londonu a Kolindu normalni demokratski svijet.

 • 1995josip:

  Svi smo mi Kolinda , tako da razumijem ovu paniku u redovima kukuriku pajdaša .