Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'time je rasprava završena'

Kancelar Nehammer: Austrija je bila, jeste i ostat će neutralna

Austrian Chancellor Nehammer attends a news conference in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS
1/2
07.03.2022.
u 18:01

Ono što je nepotrebno su rasprave, one nemaju nikakve osnove u stvarnosti, istakao je Nehammer

'Austrija je bila neutralna, jeste neutralna, a takva će i ostati', jasno i glasno je danas iz Katara, gdje se trenutačno nalazi, poručio austrijski kancelar Karl Nehammer svima onima koji ovih dana u sjenci rata i ruske invazije na Ukrajinu spominju ili raspravljaju o neutralnosti ove alpske zemlje. Nehammer je istakao kako će se i dalje zauzeti da njegova zemlja ostane neutralna. 

'Time je rasprava o pitanju austrijske neutralnosti završena', napomenuo je. naime, neki austrijski političari i mediji počeli su posljednjih dana postavljati pitanje o tome da li je dobro biti neutralan u ovom ratnom ludilu i nuklearnim ratnim prijetnjama ili se je sigurnije priključiti NATO savezu. Među njima bio je Andreas Kohl, bivši predsjednik austrijskog parlamenta iz Nehammerove Narodne stranke (ÖVP), koji je rekao kako 'neutralna ili država izvan saveza ostaje osamljena, ako dođe do napada', te je preporučio da se Austrija 'priključi NATO-u ili EU vojsci', što je izazvalo uzbunu u javnosti i političkim krugovima.

'Ono što je nepotrebno su rasprave, one nemaju nikakve osnove u stvarnosti', istakao je Nehammer indirektno odgovorivši svom stranačkom kolegi na njegove iznenađujuće izjave.

'Europa se trenutačno nalazi u najtežoj krizi nakon Drugog svjetskog rata', napomenuo je austrijski kancelar pojasnivši:

'Rat vlada. Ono što je potrebno je brza pomoć, brza solidarnost s ljudima. Pružiti potporu politički odgovornima, koji tamo strahuju za svoj život'.

Šefica najveće oporbene stranke, Socijaldemokratske stranke Austrije (SPÖ) Pamela Rendi-Wagner, odbacila je bilo kakve rasprave o neutralnosti Austrije.

'Oko naše neutralnosti sa SPÖ-om nema nikakvog pregovaranja', jasno je dala svima u Austriji do znanja. Ona se je založila za učinkovitiju vojsku i za bolju in intenzivniju suradnju oko sigurnosnih pitanja i vanjske politike Europske unije.

Komentara 11

Avatar Purgerdragovoljac
Purgerdragovoljac
08:05 08.03.2022.

Ostati neutralan na svakodnevno ubijanje i protjerivanje djece mogu samo oni kojima ništa nije sveto i baš ništa im nije važnije od vlastitog džepa.

KM
ko_munjara
20:14 07.03.2022.

Austrija je uvijek bila i ostala obična p...zda

PE
Pendrek57
18:39 07.03.2022.

Teska grijeska Austrije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije