Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kazne za preljub

Kamenovanje do smrti vraća se u Afganistan

Afganistan
Foto: Reuters (Ilustracija)
1/2
26.11.2013.
u 09:00

Novi kazneni zakon predviđa uvođenje bičevanja i kamenovanja do smrti za preljubnike, kao što je bilo i za vrijeme talibanskog režima do 2001. godine. Humanitarne organizacije pozivaju predsjednika Karzaija da odbaci taj prijedlog

"Muškarci i žene koji počine preljub bit će kažnjeni na osnovu sljedećih okolnosti: bičevanje, kamenovanje (do smrti)" - grozna sankcija iz šerijatskog zakona vraća se u Afganistan, otkriva Al Jazeera.

Nacrt novog kaznenog zakona u toj zemlji predviđa, naime, ponovnu uspostavu kazni, po kojima je, među ostalim, bio ozloglašen talibanski režim, svrgnutu američkoj vojnoj intervenciji 2001. godine.
Reviziju kaznenog zakonodavstva trebaju "amenovati" parlament i afganistanski predsjednik Hamid Karzai, ali njega se već poziva da odbaci takav plan.

- Apsolutno je šokantno da bi Karzaijeva vlada 12 godina nakon pada talibana mogla vratiti kamenovanje kao kaznu - ogorčen je Brad Adams, šef organizacije Human Rights Watch za Aziju, te dodaje da bi "predsjednik Afganistana trebao pokazati barem temeljnu posvećenost ljudskim pravima i odbaciti taj prijedlog".

Novi-stari zakon propisuje da će kamenovanje do smrti biti javno, dok bi neoženjeni i neudani preljubnici bili kažnjeni sa 100 udaraca bičem.

Iako je zemlja deklarativno demokratska, sa slobodnim izborima i postojanjem parlamenta, talibani u nekim dijelovima Afganistana još uvijek su jedini gospodari života i smrti, pa "rado" primjenjuju i kamenovanje. Lani u srpnju jedna je 21-godišnjakinja tako kamenjem zatučena do smrti u talibaniziranom selu samo 60-ak kilometara od glavnoga grada Kabula. U cijeloj je zemlji, također, tabu izvanbračni seks i seks prije braka.

Silne milijarde dolara koje Human Rights Watch i ostale organizacije troše na uvođenje svijesti i primjenu ljudskih prava, očito su bačene u pijesak.

Komentara 6

Avatar rajetin
rajetin
09:22 26.11.2013.

I to bez referenduma!

AA
aabbcc
14:16 26.11.2013.

Za sex prije braka bi ipak trebao odvojen muski i zenski referendum, pa da se vidi volja naroda.

XA
xaron
19:29 27.11.2013.

Toliko izgubljenih života i potrošenih novaca bez ikakvog rezultata. To samo pokazuje kako ta tamo civilizacija nije kompatibilna na našom. Treba ih ostaviti da žive svojim životom a da nas puste na miru i da nam ne prelaze preko granice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije