Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BAJKA NA DLANU

Kako su Tuđman i Tito posvađali Zagorce

Kumrovec
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/6
26.04.2019.
u 16:25

Je l’ znaš ti da je Franjo donio prvu loptu, pravu, u Trgovišće? dotad se igralo krpenjačom

Djevojka u bikiniju koja se brčka u jacuzziju, četveročlana obitelj koja uživa na livadi u pikniku ispod Velikog Tabora, vinogradi, konji, idila...

Videospot turističke zajednice Krapinsko–zagorske županije koji predstavlja Zagorje, Bajku na dlanu. U spotu, gotovo četverominutnom i – Titova rodna kuća u Kumrovcu. Kadar za kadrom, ali – nigdje u tom spotu koji bi trebao u Zagorje privući turiste nema – Velikog Trgovišća. Nigdje rodne kuće Franje Tuđmana.

– Ak’ su deli Tita, pa morali su deti i Franceka! Sramota... – gnjevni su u njegovu rodnom kraju. U Trgovišću.

I šef zagorskog HDZ–a Žarko Tušek ustvrdio je:

– To je nedopustivo!

Proveli smo četvrtak u Zagorju, u rodnim mjestima Franje Tuđmana i Josipa Broza Tita. Da vidimo što o aktualnoj temi kažu domaći – kaj veliju Zagorci? Mjesta su udaljena – 22 kilometra.

Sjedimo u rodnoj kući Franje Tuđmana. U četverosobnoj kućici u kojoj je predsjednikov otac Stjepan držao gostionicu.

– Tu su trgovci, prekupci, nakupci... koji su išli za Zagreb popili kavicu ili gemišt. I Franjo je volio gemišt. Dolazio je često u svoj kraj, imao ovdje obitelj, sestričnu... – pričaju susjedi u mjestu. Jedan od njih ima i – plavu majicu s malenim logom HDZ–a.

– Franjina majka Justina umrla je kad je on imao sedam godina. Braća Ivica i Stjepan bili su još mlađi. Evo, tu je još roditeljska soba, dječja soba i kuhinjica – pokazuju prema rodnoj kući Franje Tuđmana, koja eto nije završila u promidžbenom spotu.

Jedan u društvu kaže:

– Je l’ znaš ti da je Franjo donio prvu nogometnu loptu, pravu, u Trgovišće? Da, dotad se igralo krpenjačom, a u današnjem NK Zagorcu, to je bila prva prava lopta. Volio je nogomet, no uvijek bi ponio i knjigu na utakmicu. Pa kad ne bi igrao, kad bi sjedio na klupi ili bi bilo poluvrijeme, Franjo bi uzeo knjigu u ruku i – čitao.

Priča ide dalje:

– A Tito, on je u svijet krenuo baš iz našeg Velikog Trgovišća! Tada je ovdje bila željeznička stanica, a on je pješke stigao iz Kumrovca pa iz Trgovišća dalje.

Što mislite o spotu?

– Evo, imamo samo dvije ploče koje vode prema rodnoj kući Franje Tuđmana. Jedna je tu nekoliko stotina metara od kuće, a druga je na Zagorskoj magistrali. Pa ljudima bi to trebalo preporučiti. A spot, što ćemo mi sad... – kažu.

Mirka Merkaša (70) susrećemo nešto dalje u mjestu, pokraj škole u koju je išao Tuđman.

– Živim tu gore nekoliko metara iznad škole. Pravo da kažem, u Trgovišću je prekrasno živjeti. Ma super! Sve kaj mi treba imam. I autobus, i dućan, i ambulantu, pa čak i veterinara. Ma u Zagreb ti ja odem jednom godišnje. I to ako...

Šefica turizma ovog mjesta Tatjana Petranović Capar (45), direktorica turističke zajednice Tuhlja, Klanjca i Velikog Trgovišća, kaže:

– Evo, u spotu, osim Trgovišća, nema ni Klanjca, a tamo je galerija Antuna Augustinčića, da ne govorim o primjercima restauriranih sarkofaga iz doba obitelji Erdödy... Spot je lijep, priroda je prekrasno snimljena, lijepo su ga napravili, ali da fale neke stvari, fale... Rodna kuća Franje Tuđmana trebala je biti u spotu, pa ipak je to predsjednik Hrvatske. Države u kojoj danas živimo – kaže Petranović–Capar pa dodaje:

Turistička ponuda nije samo bazen, turistička ponuda je i povijest, umjetnost...

Selimo se u Kumrovec. Milan Kladnički (59) frontmen je zagorskog benda Lepi cajti, ujedno i prvi čovjek turizma Titova rodnog mjesta.

– Svirao sam Franji Tuđmanu, u Zagrebu u Okrugljaku, i u Velikom Trgovišću. Volio je ‘Falu’, ako se dobro sjećam. Lagane kajkavske pjesme su mu bile omiljene – priča frontmen benda čije se kazete već 30 godina vrte u zagorskim automobilima, pa dodaje:

– A Tita sam sretao kao klinac. Sjećam se kada je američki predsjednik Richard Nixon došao s Titom u moj Kumrovec, ja sam im mahao. U osmom razredu, bio sam i na prijemu kod Tita u Kranju. Pričao je s nama klincima, pozdravio nas, nudio klince keksima i bombonima...

Koliko je turizam u Zagorju doživio boom?

– Trend rasta je konstantan. Iz godine u godinu. Evo, godišnje muzej ‘Staro selo’ u Kumrovcu posjeti 52.000 posjetitelja, a računamo da kroz naše mjesto prođe 70.000 turista. Ima tu i Izraelaca, Amerikanaca, Kineza... Brojke su u Trgovišću manje, no rivalstva između dva mjesta nema. U hostelu Kumrovec, na zidu, slika zagorskih velikana, jedan do drugog – Gubec, Tito i Tuđman.

– Ma morali su deti i Tuđmanovu hižu u taj spot. Pa zakaj ne bi deli, pa i to je dio Zagorja – veli vlasnik hostela Kumrovec Marjan Žnidarec (70).

Interesantna je i činjenica kako je prije par godina na vlasti u Kumrovcu bio – HDZ, a u Velikom Trgovišću – SDP. Kumrovec ima 400 stanovnika, a Trgovišće tisuću stanovnika. U Kumrovcu su tri restorana – Kod Starog, Zelenjak i Hostel Kumrovec, a u Trgovišću dva – Se–mi i Ribič. Eto, u Tuđmanovom rodnom mjestu sad je i Rimac otvorio svoju halu...

– Premalo je Zagorje da bi svatko bio za sebe, trebamo skupiti glave, što nas je više, jači smo – govore pomirljivo domaći. – Usto, nije ni Zagorje samo rodna kuća Tita ili Tuđmana. Treba vidjeti i Mariju Bistricu, Muzej neandertalaca, Gupčevu lipu, Veliki Tabor, okupati se u Termama Tuhelj, Aqua Vivae ili Jezerčici. Pa i za vikend puni su restorani.

Kumrovec

Komentara 68

BO
Bojance
16:42 26.04.2019.

kakve budale ovi iz turisticke i taj zupan, koga oni misle privuci s titom, slovenske NOB-ovce od 100 godina

AE
Aedes2017
16:44 26.04.2019.

Je ,u toj su se birtiji (bil je to pušišaj ) skupljali i dogovarali drumski razbojnici kaj su poslje u šumi iznad na bregu pljačkali i orobijali slovenske i zagorske foringaše ! Baš su to trebali metnuti u turističku brošuru !

Avatar nekineki
nekineki
16:47 26.04.2019.

promocija totalitarnih tipova kao što je bio Tito je ozbiljan poremećaj...nekom to nikako da barem izađe iz glave a kamoli da konačno uđe nešto pametno u nju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije