Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
(ne)kažnjavanje

Kako se provodi Etički kodeks u državnim službama: Provjerili smo koliko je bilo prijava i kakve su kazne

storyeditor/2022-05-13/PXL_150713_6417546.jpg
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/3
14.05.2022.
u 19:42

Samo 48 pritužbi ocijenjeno je kao osnovano. Njih 104 odbačene su kao neosnovane, za 78 se “nije mogla utvrditi osnovanost”, a dva su prijavitelja u međuvremenu odustala od prijave

Jedan je državni službenik u prošloj godini dobio otkaz zbog neetičnog ponašanja. Godinu prije – ni jedan. To ne znači da su državni službenici bezgrešni jer građani su prošle godine podnijeli čak 248 prijava neetičnog ponašanja, što je 26 posto više nego godinu prije.

Dva sukoba interesa

No, povjerenici za etiku u državnim i pravosudnim tijelima zaključili su da je samo 48 pritužbi osnovano. Njih 104 odbačene su kao neosnovane, za 78 se “nije mogla utvrditi osnovanost”, a dva su prijavitelja u međuvremenu odustala od prijave, navodi se u izvješću koje je potpisao ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Građani i tvrtke imaju pravo prijaviti službenika ako smatraju da ih je šikanirao, uvrijedio ili uskratio im prava. Prema Etičkom kodeksu, državni službenik dužan je u okviru svojih nadležnosti osigurati ostvarivanje prava, poštivanje integriteta i dostojanstva građanina i drugih državnih službenika bez diskriminacije ili povlašćivanja na osnovi dobi, nacionalnosti, etničke ili socijalne pripadnosti, jezičnog i rasnog podrijetla, političkih ili vjerskih uvjerenja ili sklonosti, invalidnosti, obrazovanja, socijalnog položaja, spola, bračnog ili obiteljskog statusa, spolne orijentacije ili na bilo kojoj drugoj osnovi.

Čak 191 prijava odnosi se na službenike u raznim ministarstvima, osam u državnim upravnim službama, dvije za stručne službe i urede Vlade i Sabora te 29 za pravosudna tijela. Od toga, 112 prijava je bilo zbog ponašanja prema građanima, 61 prijava podnijeta je zbog neprimjerenog ponašanja u javnim nastupima, po dvije za sukob interesa i stjecanje koristi, 33 za narušene međuljudske odnose, dok je 20 prijava podnijeto zbog neprimjerenog ponašanja.

Pet novčanih kazni

Etički povjerenici izdali su 46 sankcija, u dva slučaja utvrđena je teška povreda službene dužnosti, a u tri lakša. Dvanaestero ih je dobilo pisano upozorenje, a tridesetak usmeno ili pak su pozvani na razgovor s nadređenim. Zanimljivo je da je velika većina prijava, njih 208, bilo potpisano s imenom i prezimenom, a manji dio je anonimno. Iako Povjerenstvo za etično ponašanje nije obvezno obrađivati i pohvale, ipak je registrirano da ih je pristiglo 135, čak 124 više nego 2020., kad ih je zabilježeno svega jedanaest.

Tijekom prošle godine pred Službeničkim sudom pokrenuta su 23 postupka, dva su službenika dobila novčane kazne, a jedan je dobio otkaz. Pred disciplinskim sudom MUP-a lani nije vođen ni jedan postupak zbog povrede službene dužnosti protiv policijskih službenika u povodu podnesenih prijava za neetično ponašanje, dok je u Carinskoj upravi obrađeno sedam predmeta, a troje carinika dobili su novčane kazne.

VIDEO Može li trudnica Čavajda tužiti državu i treba li pobačaj vratiti u Ustav?

Komentara 2

MA
MatanP
20:17 14.05.2022.

Drago mi je da je napokon to pocelo i kod nas. Nadam se da ce broj kazni rasti exponencijalno , dok se ne uvede red u javne sluzbe.

Avatar Cantor
Cantor
20:09 14.05.2022.

Koliko je kazni napisano vlasnicima obrta i malih firmi u istom razdoblju? I tko odlučuje o odbacivanju istih? (ovo je retoričko pitanje)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije