Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GONG

'Kodeks ponašanja kojeg je donijela Vlada, ima za cilj osigurati etičnost rada dužnosnika - tako da sami sebe nadziru'

Zagreb: Plenković se sastao s članovima Stalnog vijeća HBK na čelu sa zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
10.05.2022.
u 10:29

Da bi etički kodeks ostvario svoju svrhu i pomogao u zaštiti integriteta dužnosnika, mora postojati tijelo odgovorno za praćenje primjene kodeksa, stoji u priopćenju

Kodeks ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti, kojeg je donijela Vlada, ima za cilj osigurati etičnost rada dužnosnika - tako da sami sebe nadziru, upozorio je Gong priopćenjem.

Kako su naveli, prema izvješću Antikorupcijskog tijela Vijeća Europe (GRECO) mora postojati odgovorno tijelo za praćenje primjene etičkog Kodeksa, no osnivanjem posebnog Vijeća od strane Vlade tek će se ''zadovoljiti forma''.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

''Kodeks ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti, kojeg je donijela Vlada, ima za cilj osigurati etičnost  rada dužnosnika - tako da sami sebe nadziru

Gong upozorava kako Vlada izglasavanjem ovakvog 'antikorupcijskog bontona' samo fingira želju za reguliranjem ponašanja državnih dužnosnika, predlažući da dužnosnici ocjenjuju etičnost vlastitog ponašanja. Pojednostavljeno, Vlada je izglasala Kodeks, koji je zapravo skup pravila ponašanja, kojim bi vladajući trebali pratiti - sami sebe. 

Kodeksom su propisana načela zaštite javnog interesa i očuvanja povjerenja građana i građanki, pravila uzornog ponašanja i odgovornosti za rezultate, kao i racionalnog korištenja javnih resursa. Provođenje Kodeksa, međutim,  nadzirat će Vijeće koje čine dva državna dužnosnika izvršne vlasti, jedan član je iz redova rukovodećih državnih službenika čija služba ovisi o odluci vladajuće većine, a u sastavu ovog preventivnog i savjetodavnog tijela tek su dva nezavisna stručnjaka. 

Ovaj antikorupcijski kodeks, skup pravila ponašanja, Vlada donosi nakon što je oslabljeno jedno od ključnih antikorupcijskih tijela. Podsjećamo da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa izgubilo prijašnje ovlasti da odlučuje o povredi načela djelovanja jer, kako je objasnio ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, Povjerenstvo nije niti osnovano kako bi obnašalo ulogu etičkog tijela. Vlada konačno osniva etičko tijelo, usvaja etički Kodeks, no umjesto neovisnog mehanizma nadzora - kakav imamo u Povjerenstvu, koje je otvaralo slučajeve protiv članova i članica Vlade, Vlada osniva novo, političko tijelo u kojem su stručnjaci u manjini. Postavlja se pitanje, što ako ova dva tijela budu imala različita mišljenja o istoj stvari. 

Da bi etički kodeks ostvario svoju svrhu i pomogao u zaštiti integriteta dužnosnika, mora postojati tijelo odgovorno za praćenje primjene kodeksa, stoji i u posljednjem izvješću Antikorupcijskog tijela Vijeća Europe GRECO. Ipak, umjesto osnaživanja nezavisnog Povjerenstva i preciziranja ovlasti koje ima vezano za poštivanje načela djelovanja, Vlada RH osniva posebno Vijeće, tek da bi zadovoljila formu i zamutila sadržaj'', navode.


 
 
Ključne riječi

Komentara 1

LL
lijepa_li si
12:02 10.05.2022.

da bi opravdao svoje postojanje, g i ong mora nešto delati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije