Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Kako roditelji mogu pomoći u odabiru fakulteta ili studija?

Libertas
30.05.2024.
u 07:45

Došla je i ta godina ili, bolje rečeno, razdoblje u godini koje je intenzivno za obitelj svakog budućeg studenta. Maturanti polažu državnu maturu i biraju svoje mjesto u svijetu visokog obrazovanja - biraju studij. Uloga roditelja u odabiru fakulteta teška je jer nosi veliku odgovornost. Zasigurno želite pronaći mjesto na kojem će vaše dijete biti sigurno, mjesto na kojem će steći kontakte i prijatelje i na kojem će napredovati. Ovaj ozbiljan zadatak trebao bi se temeljiti na informiranosti i suradnji s djetetom, a cijeli put može biti znatno lakši ako mu se pristupi temeljito i planski.

Razumijevanje djetetovih interesa i potreba

Razgovor o idejama, djetetovim prioritetima, ciljevima i preferencijama prvi je korak u ovom procesu. Prepoznavanje djetetovih „jačih strana” i interesa također pomaže definirati područje kojim bi se trebalo baviti. Primjerice, neke su osobe sklonije analitičkom radu, a neke kreativnom. S obzirom na navedeno, moguće je odabrati područje koje bi odgovaralo karakteru budućeg studenta.

Zajedničko istraživanje fakulteta i studija

Danas je moguće istražiti i prikupiti informacije online i uživo, posjećujući web stranice fakulteta ili profile na društvenim mrežama te sudjelujući na različitim događanjima s ciljem upoznavanja sveučilišta, fakulteta i studijskih programa. Uz to, nije naodmet posjetiti fakultet radi osobnog upoznavanja s prostorom i okruženjem te razgovora s predstavnicima fakulteta ili nastavnim osobljem. Sveučilište Libertas u sklopu svog Centra za karijere nudi personalizirani pristup u usmjeravanju i odabiru studija, dodatno podržavajući studente u procesu donošenja odluka o njihovom obrazovanju.

Utvrđivanje izvannastavnih aktivnosti

Svaki budući student pored redovnih fakultetskih obaveza ima hobije i interese koje bi bilo poželjno nastaviti razvijati. Bilo da se radi o sportu, kulturi, pisanju ili jezicima, trebalo bi utvrditi koji fakultet nudi kakve oblike podrške izvanastavnim aktivnostima. Sveučilište Libertas nudi čitavu lepezu izvannastavnih aktivnosti koje su prilagođene potrebama studenata. Time studenti razvijaju druge vještine, slijede svoje interese i aktivan su dio akademske zajednice.

Zajedničko planiranje financija

Dijete bi trebalo biti upoznato s time da su za fakultet potrebna financijska sredstva. Financijska je situacija svakog pojedinca drugačija, ali su svima dostupni različiti oblici subvencioniranja troškova studiranja. Također, nije neobično (čak je i poželjno) računati i na studiranje uz rad. Sveučilište Libertas cijenu školarine određuje prema dosadašnjem uspjehu budućih studenata, a nudi i programe stipendiranja i zapošljavanja u partnerskim institucijama i organizacijama.

Emocionalna podrška

Odabir studija i upisi (uz polaganje državne mature) emotivan je, intenzivan i zahtjevan proces kako za djecu tako i za roditelje. Ključ za njegovo olakšavanje može se pronaći u otvorenoj i poticajnoj komunikaciji. Pružanje podrške u poticajnom okruženju pomaže budućim studentima da se nose s emocionalnim izazovima poput straha od novog okruženja i neizvjesnosti. Važno je naglasiti da se proces odabira i upisa fakulteta ne bi trebao predstaviti kao stresno životno razdoblje, već kao prirodan proces koji je važna odrednica budućnosti.

Pomoć u prijavi studija

Prijava studija započinje istraživanjem. Korisno je sastaviti plan koraka koji uključuje: kontaktiranje sveučilišnih centara za upis, prikupljanje potrebne dokumentacije, istraživanje mogućnosti financijskih potpora te procjenu troškova studiranja. Na Sveučilištu Libertas, taj je proces maksimalno optimiziran i olakšan.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije