Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kako je Dubrovnik uz EU fondove i gradske investicije unaprijedio život građana

U tri godine mandata proveden je niz projekata i rješenja za kvalitetniji život građana
11. lipnja 2020. u 12:37 0 komentara 250 prikaza
Svakodnevni život u Dubrovniku polako se vraća u normalu
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Prije tri godine gradska uprava, na čelu s gradonačelnikom Matom Frankovićem i zamjenicama Jelkom Tepšić i Orlandom Tokić preuzela je odgovornost za upravljanje gradom Dubrovnikom. Tijekom tog vremena realizirani su i pokrenuti brojni projekti te provedeno niz mjera čiji je cilj bio osigurati najbolju moguću kvalitetu života svim generacijama Dubrovčana.

Gost s Otoka za izolaciju izabrao Dubrovnik: 'Sigurniji sam u Dubrovniku nego u Britaniji'

Od kapitalnih projekata potrebno je istaknuti da su završeni građevinski radovi na prvoj osnovnoj školi nakon 35 godina, još slijedi i opremanje škole, a ukupan iznos investicije je 75 milijuna kuna. Pročistač pitke vode u Komolcu pušten je u rad, a ove godine vrata otvara i Studentski dom u koji je grad uložio 30 milijuna kuna.

EU novcem obnovljeni su Lazareti, projekt vrijedan 33,8 milijuna kuna od čega je 29,5 došlo iz EU fondova. Izgrađeni su i obnovljeni dječji vrtići, energetski su obnovljene škole i igrališta. Izgrađena je tri kilometra duga dvotračna cesta Kliševo-Mrčevo, a provedena je i povijesna prva faza sanacija kanala mješovite odvodnje Straduna. Izgradnja ceste Most Dr. Franje Tuđmana– Osojnik, preduvjet je za širenje grada i razvoj nove zone za stanovanje. Renovirana je i riva u Rožatu, a nakon 43 godine čekanja i Državni arhiv je u novoj zgradi za što je grad osigurao 14 milijuna kuna.

Investicije i projekti

Nove ambulante dobile su pedijatrija i logopedija, a izgrađeno je i 65 stanova za branitelje te 43 stana za mlade u čemu je grad sudjelovao s 40 milijuna kuna.

Provode projekt "Respect the City" za kvalitetnije upravljanje turizmom, a usvojena je i Strategija razvoja turizma do 2025. Unaprijeđen je vodoopskrbni i kanalizacijski sustav, a nakon više od 20 godina sanirano je odlagalište Grabovica, a kao dio Plana za gospodarenje otpadom postavljeni su BigBelly i podzemni spremnici za otpad.

Grad je donacijama su doprinio radu Crvenog Križa i HGSS-u, bolnica i hitne pomoći, a vatrogascima su povećane plaće za 15 posto. Proveden je niz projekata, poput projekta Halo Pomoć, Vijesti za gluhe i nagluhe koji su usmjereni na stare i nemoćne te ranjive skupine.

obljetnica Prošlo je 40 godina od kako je UNESCO upisao Dubrovnik na popis zaštićenih dobara

Grad je zaslužan i za povratak tradicijskih obrta u grad i to čak 42 obrta, a snažno podupiru i žensko poduzetništvo. Uz izgradnju šetnica, parkinga i obogaćivanje sportske infrastrukture te rekonstrukciju i proširenje Lapadske obale vrijedno 70 milijuna kuna, pohvaliti se mogu kako je i izgradnja groblja Dubac u prvoj je fazi, a grade i dom umirovljenika i prihvatilište za ranjive skupine.

Radovi ne staju

U svibnju su počeli radovi na vodoopskrbi i odvodnji, vrijedni 44 milijuna kuna, a Lopud kao prvi od Elafitskih otoka, dobiva sustav odvodnje vodopadnih voda. U Dubrovniku se gradi prvi muzej vaterpola u svijetu, kao i tenis dvorana u Lapadu, a na Podbrežju grade novo naselje, buduće mjesto stanovanja mladih.

U ovom je mandatu grad preuzeo vlasništvo nad Vilom Čingrijom, gdje će biti regionalni Centar kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo za što je osigurano 72,3 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda, te su preuzeli vlasništvo nad Tvrđavom Imperial i Ljetnikovcem Kaboga.

Dubrovnik je najbolji "Smart City" u Hrvatskoj, što dokazuju usluge poput car sharing sustava s električnim vozilima, aplikacija za upravljanje prometnim gužvama, smart parkinga, videonadzora prometa sa 120 kamera na 50 mjesta u gradu.

Uređen je niz prometnica i parkirališta, postavljeno 300 novih rasvjetnih mjesta i 1000 novih, energetski učinkovitih svjetiljki. Grad je nabavio i prve zglobne autobuse, a stiže ih još i 11 te je omogućen besplatan internet u stotinu buseva.

Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.