Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Oko 50% djece razvije nuspojave'

Kaić o cijepljenju: 'Ne očekujem super odaziv kod mlađe djece, što je šteta'

Zagreb: Potvrđen omikorn kod dva pacijenta u Hrvatskoj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
16.12.2021.
u 10:17

– Iz iskustava zemalja poput Izraela, ne postoje podaci o nekim ozbiljnim nuspojavama – izjavio je Kaić

Sasvim sigurno bit će veći broj cijepljenih kada se krene cijepiti u pedijatrijskim ambulantama i ambulantama školske medicine. Vidjet ćemo kakav će biti odaziv, ne bih po prvom danu procjenjivao. Ipak ostaje činjenica, što je mlađa dob, manji je odaziv – izjavio je epidemiolog Bernard Kaić u Studiju 4 HRT-a.

Navode kako je u Zagrebu, prema dostupnim podacima, u srijedu cijepljeno 12-ero djece staro od 5 do 11 godina. U Rijeci  je cijepljeno njih pet. Prema kliničkim istraživanjima, djeca prilikom cijepljenja imaju uobičajene nuspojave.

– Dakle glavobolja, povišena temperatura, bol u mišićima, bol u kostima, uobičajene nuspojave. Oko 50% djece razvije nuspojave, koje traju dan ili dva. Meni je jasno da je manji rizik teškog oboljenja za djecu nego za odrasle, jasno mi je da "ljudi važu" isplati li se riskirati razvoj nuspojave u odnosu na bolest koja će se dogoditi ako se dijete ne cijepi. Sva savjetodavna tijela, uključujući primjerice američki CDC, ECDC, poput Agencije za lijekove kažu da korist od cijepljenja nadmašuje rizike. Za sada je to tako, ne možemo drukčije reći. Iz iskustava zemalja poput Izraela, ne postoje podaci o nekim ozbiljnim nuspojavama – izjavio je Kaić.

Djeca će se, navodi, također cijepiti u dvije doze, uz razmak od tri tjedna.

– Poznato je, ako je razmak malo veći, tipa iznad četiri, šest ili osam tjedana, čak je to i bolje, to pokazuju podaci – rekao je Kaić.

Dodaje kako je slab odaziv za cijepljenje djece od 12. do 14. godine te da je cijepljeno 6500 djece. 

Ne očekujem super odaziv kod mlađe djece, što je šteta – rekao je. 

VIDEO Epidemiolog Bernard Kaić o omikron-soju koronavirusa u Hrvatskoj

Komentara 13

Avatar Uzdanica hbz
Uzdanica hbz
11:11 16.12.2021.

Čuvajmo našu djecu od modernih Heroda

NA
Nadalinaaa
11:13 16.12.2021.

Ako uđete na web stranice UNICEF-a tamo ćete naći i ovu informaciju od 10.12.2021.: "Djeca nisu bila uključena u početna ispitivanja cjepiva protiv COVID-19, tako da trenutno postoje ograničeni podaci o sigurnosti ili djelotvornosti cjepiva za djecu mlađu od 16 godina ili ih nema. Potrebno je više istraživanja i ažurirat ćemo preporuke kako ispitivanja budu provedeno i više informacija postaje dostupno." Sad se upitajmo kako se provode daljnja ispitivanja. Baš onako kako nam je objasnila dr. Markotić.

DU
Deleted user
10:53 16.12.2021.

preporučam jedan IQ test prije zapošljavanja u državne firme granica neka bude 80, a svi ovi koji su treenutno ispod neka pomalo traže drugi posao u skladu sa brojkama, očekujem kolaps državnog sektora nakon odrađenog

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije