Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPOŠTOVAN JE DOGOVOR

Radnicima Uljanika počela sjedati zaslužena plaća

Predsjednik štrajkaškog odbora Uljanika Đino Šverko
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/87
31.08.2018.
u 12:11

Nakon isplate plaće, na prvom mjestu prioriteta je komunikacija s dobavljačima s ciljem da se što prije pokrene proizvodnja u svim društvima Uljanik grupe"

Nakon više od tjedan dana prosvjeda, radnicima Uljanika krenula je isplata plaća za srpanj, potvrdio je to novinarima u petak u podne predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko dodavši kako će u ponedjeljak Štrajkaški odbor donijeti službenu odluku o prekidu štrajka dok radnici Uljanika počinju od ponedjeljka normalno raditi.

– S obzirom na to da plaće nisu još svima ''sjele'', radnici su i dalje na svojim radnim mjestima – kazao je Šverko koji je zahvalio svim štrajkašima i građanima koji su poduprli prosvjed, dok drugi, kako je rekao, "neka uče, jer sindikati mogu voditi štrajk samo kako to nalaže zakon i procedura".

 Sindikati nisu protiv radnika, naprotiv. Nije u redu da se napada one koji legalno vode sindikalne akcije – poručio je Šverko.

Izvijestio je kako je u petak ujutro održan sastanak u sjedištu Istarske županije kako bi istarski župan i pulski gradonačelnik Valter Flego i Boris Miletić izvijestili sindikate o razgovorima u Bruxellesu. Sastanak je, međutim, naveo je Šverko, prekinut u trenutku kada su sindikalisti shvatili da su radnici Uljanik Grupe na ulicama te su im se na prosvjedu priključili.

Ujutro napustili radna mjesta

Unatoč pozivu štrajkaškog odbora i sindikata da ostanu na svojim radnim mjestima dok im ne sjedne plaća za srpanj i kolovoz, više od 1000 nezadovoljnih radnika Uljanika u petak ujutro samoinicijativno je izašlo iz kruga pulskoga brodogradilišta Uljanik.

Predsjednik štrajkaškog odbora Uljanika Đino Šverko
1/8

Bez transparenata, ali uz povike "Ne damo Uljanik“, "Nećemo Končara“, "Izdaja“ najprije su prosvjedovali pred Gradskom palačom, a potom su krenuli do sjedišta Istarske županije u središtu grada, gdje se održavao sastanak na kojemu su bili istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić te čelnici sindikata koji djeluju u Uljaniku.

Unatoč pozivima prosvjednika da izađu, nitko im se nije obratio. Potom su se radnici ponovno vratili u krug brodogradilišta očekujući plaću za srpanj i kolovoz.

U međuvremenu je priopćeno iz Uljanik grupe kako je unatoč blokadi računa brodogradilišta 3. maj, u suradnji sa svim nadležnim institucijama definiran zakonom i mogući način isplate plaća.

"Stručne službe Uljanika završile se sve potrebne radnje i transfer novca je u tijeku. Nakon isplate plaća na prvome mjestu prioriteta je komunikacija s dobavljačima da se što prije pokrene proizvodnja u svim društvima Uljanik grupe“,  priopćeno je iz Ureda korporativnih komunikacija Uljanik grupe.

Iz Uljanika je u petak priopćeno da je, unatoč blokadi računa brodogradilišta 3. maj, u suradnji sa svim nadležnim institucijama definiran zakonit i mogući način isplate plaća te je transfer novca za plaće u tijeku.

"Stručne službe Uljanika završile su sve potrebne radnje i transfer novca je u tijeku. Nakon isplate plaće, na prvom mjestu prioriteta je komunikacija s dobavljačima s ciljem da se što prije pokrene proizvodnja u svim društvima Uljanik grupe", navodi se u krakom priopćenju iz Uljanika.

Vlada je u četvrtak izvijestila kako je dala državna jamstva u korist Hrvatske poštanske banke (HPB) za zamjenu instrumenata osiguranja po plasmanima te banke prema društvu Uljanik d.d. iz 2015. i 2016. godine, čime se omogućuje isplata plaća radnicima Uljanik Grupe.

Time su Uljanik Grupi osigurana sredstva da u petak isplati plaće radnicima, ali ne i Upravi Uljanik Grupe.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade kazao da je nađen model da se radnicima Uljanik grupe isplate plaće i za srpanj i za kolovoz. 

Istaknuo je da je to rješenje dobro, pravično i da je Vlada učinila maksimum u okviru zakonskih mogućnosti.

"Važno je da u sljedećim tjednima svi zajedno vidimo i budućnost predloženog od Uprave plana restrukturiranja i jedno strateško promišljanje kako nastaviti s održivom brodogradnjom, koja jako mnogo znači i za Istarsku županiju, za grad Pulu, za Primorsko-goransku županiju i Rijeku, naravno i za brodogradilišta koja posluju i Splitu i u Trogiru, a tu raspravu ćemo voditi na sjednici Vlade u Puli, koja će se održati 13. rujna", zaključio je Plenković.

Ključne riječi

Komentara 35

ST
stefj
10:20 31.08.2018.

Tak je to, budući da su najveći dioničar Uljanika i imaju svog predstavnika u upravi i nadzoru, znači da i dalje štrajkaju jer su nezadovoljni kako oni sami vode firmu... Dobra fora; pokupim lovu za brodove, poticaje i pomoć od države, lovu za restrukturiranje, potrošim je unaprijed, pa kad mi usfali i nitko drugi ne da, onda nosim govno pred sabor... Mogli su isto tako spakirati svog sindikalnog predstavnika koji je cijelo vrijeme čučao u upravi i nadzoru i njega ostaviti preda saborom, isto bi smrdilo... A i to što štrajkaju, što će sada biti? Ništa, "izborili" su još dvije plaće opljačkavši građane, pa se za mjesec dana vidimo opet s istim zahtjevima...

Avatar duka4
duka4
12:01 31.08.2018.

Zato da posluju. Kad posluju s minus om, nije mi jasno? Vlada je dala nade pare da bi oni nastavili radit minus. A ids trpao lovu u djep. Pa tko je tu lud

DS
ds
12:05 31.08.2018.

Mnogi od nazovi radnika nisu je zasluzili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije