Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ankica Tuđman

Kad su od mog supruga tražili da ukloni Tita, rekao je: Neka ostane!

ankica tuđman
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
20.02.2015.
u 13:20

Tito je bez dvojbe bio jedan od najvećih državnika Europe, izjavio je dr. Tuđman u Sedlarovu dokumentarcu

Supruga prvoga hrvatskog predsjednika Ankica Tuđman, s kojom smo razgovarali jučer telefonom, bila je pomalo iznenađena otvaranjem teme o uklanjanju Titove biste iz Ureda predsjednika na Pantovčaku. O tome, kaže, nije posebno razgovarala s mužem. Bilo je prečih tema s obzirom na to da se iz Ureda vraćao jako kasno, često i nakon ponoći. Ipak, sjeća se da je jednom prigodom spomenuo kako mu njegovi suradnici sugeriraju da Titovu bistu ukloni iz Predsjedničkih dvora.

– Na to im je on odgovorio: “Neka ostane!” To je sve što o tome znam i što mogu reći – kazala nam je bivša prva dama i dodala kako se ne sjeća koji su to Tuđmanovi suradnici zahtijevali.

Što je dr. Tuđman mislio i govorio o Titu, objavljeno je u brojnim knjigama, a ovdje ćemo podsjetiti na izjavu koju je dao redatelju Jakovu Sedlaru za njegov dokumentarac “Tuđman”.

"Tito je bez dvojbe bio jedan od najvećih državnika Europe u razdoblju Drugog svjetskog rata. Bio je komunist, marksist, ali je bio veoma pragmatičan političar i želio je ostvariti ravnopravnost hrvatskog naroda u sklopu Jugoslavije, a želio je i da njegova Jugoslavija bude ravnopravna i u odnosu na Sovjetski Savez. Titove zasluge, što se hrvatskog naroda tiče, jesu u tome što je s antifašističkim pokretom doveo hrvatski narod na stranu pobjedničkih demokratskih sila antifašističke koalicije, što je omogućio da se stvori federalna država Hrvatska i po Ustavu iz 1945. i po Ustavu iz 1974., što je omogućio pravne osnove za samoodređenje i proglašenje samostalne Hrvatske”, kazao je Tuđman i nastavio: “Njegove zasluge u međunarodnoj politici su u tome što je pružio otpor Staljinu. Negativno je to što je bio komunist, što je odgovoran za uvođenje komunističkog režima, za sve zločine koje je taj komunistički režim učinio, ne samo u ratu nego i poslije rata. Bez obzira na to je li osobno naredio ili nije, vjerojatno nije, ali snosi odgovornost za tragediju hrvatskog naroda u Bleiburgu, zatim poslije rata za progone i Hrvata i nacionalno demokratskih elemenata u Hrvatskoj i drugim zemljama. No, on je kao komunist uvijek ostao Hrvat. U Zagrebu je prijateljevao s Miroslavom Krležom, s kojim sam i ja bio prijatelj i koji me spasio od progona komunističkog režima”, kazao je dr. Tuđman.

>>Tito diktator ili zaslužni antifašist? Jednoznačan odgovor nije moguć

>> Tita će ukloniti iz ureda, ali ne odriče se antifašizma

Komentara 396

ĆA
ćaćaća
13:26 20.02.2015.

da je uklonio tita i njegove sljedbenike koji od busanja odlično žive već treća generacija danas bi imali demokratsku državu..

Avatar Becarina
Becarina
13:30 20.02.2015.

Najjaci u HDZu tada su bili Mesic,Manolic, Boljkovac, Perkovic... Najveca greska Franje Tudjmana je da je vjerovao u pomirbu koja nas je kostala toliko zrtava i skoro su nam preoteli drzavu .

GU
General_U
13:33 20.02.2015.

jedan od najvećih diktatora teta ankice, a ne državnika pričao je francek i o zločinima koje su počinili sad ćemo o tome šutjeti kao što se šutjelo 45 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije