Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
بیچ بویز

Kad Palestinci surfaju

Surferi iz Gaze
23.04.2010.
u 06:58

Ali ne na internetu, nego na pravim pravcatim valovima; surferski klub u Gaza Cityju u pojasu Gaze ima četrdesetak članova koji, kad god mogu, stave dasku pod noge pa zajašu dvometarske valove.

Njihov klub možda nije otmjen kao kalifornijski, havajski ili australski, klupske su prostorije sklepana baraka od valovitog lima, ali to ne sprečava daskaše iz Gaze da, pažljivo izbjegavajući zagađenje iz gradske kanalizacije, svaki slobodni trenutak provedu na valovima.

- Moramo pažljivo birati dane kad ćemo surfati, a neki dijelovi plaže su čistiji od drugih. Surfanje je predivna stvar. Život u pojasu Gaze je težak, ali kad surfam osjećam se potpuno slobodno – kaže Mohammed Abu Jayab, koji je zadnji put iz pojasa Gaze izašao 1996., ali sanja o tome da se, umjesto na dvometarskim mediteranskim valovima, okuša i na valovima Havaja ili Australije, "inshallah" (ako Bog da).

Većina mladih u pojasu Gaze, gdje je nezaposlenost oko 40%, na svoju nesreću ima i previše vremena za surfanje. A to što uopće imaju opremu mogu zahvaliti 89-godišnjem Dorianu Paskowiczu iz Kalifornije. "Doc" Paskowicz je legendarni surfer koji već sedamdeset godina jaše na valovima, još uvijek je aktivan, a nakon jednog novinskog članka proradilo je njegovo "surfersko srce":

- Vidio sam u novinama sliku dvojice Arapa koji su dijelili jednu jedinu staru dasku i rekao sebi da to tako neće ići – kaže Paskowicz, inače Židov.

Paskowicz je natovario 15 novih dasaka za jahanje i zaputio se u Gazu, ali morao je stati na graničnom prijelazu Erez: Izrael je 2007. blokirao palestinski teritorij, nije smjela ni muha proletjeti, a kamoli neki kalifornijski djedica sa svojim daskama koje su dečki iz Gaze željno iščekivali.

- Rekao sam izraelskom vojniku: "Prešao sam pola svijeta, 20.000 kilometara, da isporučim te daske. Zar bi dopustio da jedan stari Židov ne uspije?" - sjeća se Paskowicz. - Kažem ja njemu: "Ti dečki su na petnaest metara odavde. Hoćeš li ih pustiti da prođu i uzmu svoje daske?"

Nakon što se Paskowicz sagnuo i poljubio stražara u obraz, ovaj se smilovao i Palestinci su došli do dasaka za surfanje. Danas su već malo izlizane od upotrebe, ali dečkima iz Gaze još uvijek su dobre, boljih ionako nemaju. Svaki dan kad su uvjeti povoljni na njima jašu valovima, pokazujući da ljubav prema sportu nema granice i može i zavađene narode pomiriti.

Ključne riječi

Komentara 1

LJ
ljubiczd
12:12 23.04.2010.

fanny

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije