Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Put u Svemir

Jurica Barać, prvi Osječanin koji će "probiti" atmosferu!

Jurica Barać
Foto: Dubravka Petrić/Pixsell
1/3
21.02.2011.
u 12:00

Let izvan atmosfere trajat će 15-ak minuta, a adrenalin mi već sada raste

Viza je već u džepu, kovčezi su gotovo spakirani, a adrenalin popriličan. Uskoro prvi Osječanin koji se vinuo izvan Zemljine atmosfere, 22-godišnji Jurica Barać, obavlja posljednje pripreme za odlazak put Floride. Naime, Jura, kako ga prijatelji zovu, jedini je iz Hrvatske “upao” među devet sretnika koji će u NASA-inu centru u Melbourneu, gradu 100 kilometara udaljenom od Miamija, okusiti bestežinsko stanje! Zahvaljujući filmu snimljenom Nokijom N8 “Bike My Day” što traje 1.45 minuta, a s kojim se prijavio na natjecanje na stranici vimeo.com, Jura će doživjeti let u tzv. zero Gflightu.

Žestoka konkurencija

– Prijavilo nas se tristotinjak iz cijelog svijeta, a o pobjednicima se odlučivalo prema broju pogleda, “lajkova” na Facebooku te produkciji. Osvojio sam 9. počasno mjesto, i to zahvaljujući prijatelju Mislavu Mironoviću koji se pobrinuo za “lajkove”, a koji će sa mnom okusiti taj spektakl. Naime, svatko od nas ima pravo povesti sa sobom jednu osobu pa će nas u avionu biti 18 – objašnjava Jura priču s kojom će zapravo “u svemiru” odjednom biti dvojica Osječana! Zahvaljujući osvojenoj nagradi, Jura će, otkriva nam, s prijateljem boraviti u luksuznom hotelu na obali Atlantskog oceana. S Mislavom je, inače, i trebao krenuti put Los Angelesa, a u “orbitu” se vinuti s prijateljem Martinom Curićem koji je bio zadužen za animiranje kolega na “lajkanje” filma na Facebooku.

Međutim, Martin nije uspio dobiti vizu za SAD.

– Jednostavno je bilo premalo vremena, a Amerikanci su u provjerama neumoljivi – objašnjava Jura pred kojim je u četvrtak prvo put do Zagreba iz kojeg leti u Frankfurt, potom Chicago te napokon u Orlando u kojem organizatori iz Nokije dolaze po njega. Iako mlad, zahvaljujući ekstremnom biciklizmu, Jurica je dosad obišao cijelu Europu, pa i Sjevernu Ameriku, no jedno ipak zaključuje: mogao bih bilo gdje na svijetu živjeti nekih godinu dana, ali Hrvatsku nikada ne bih zauvijek napustio. Kad je posrijedi hrana, voda, priroda, naša je zemlja nezamjenjiva – ističe dečko iz osječke Retfale.

Što će okusiti tzv. Gflightom, dao je naslutiti iz formulara koji su prije polaska morali ispuniti. Jedno je od pitanja, kaže, bilo jesu li se ikada vozili paraboličnim letovima.

– Mi ćemo, dakle, izletjeti iz Zemljine atmosfere, a onda naglo početi ponirati natrag prema zemlji. Tad će nastati spektakl – bestežinsko stanje, a sve će trajati oko 15 minuta – opisuje Jurica koji put Floride kreće 24. travnja. Ondje će provesti pet dana.

Astronautska odijela

Njega i Martina ondje očekuje i nekoliko dana obuke, ali i astronautska odijela izrađena po mjeri. Naime, nazvali su ga i tražili da im dostavi točnu težinu, visinu i ostale potrebne mjere. – Ne znam kako će to sve izgledati, ali adrenalin mi već sad skače – uzbuđen je Jura koji se već osam godina bavi ekstremnim biciklizmom, a posljednjih godina nosi titulu najboljeg vozača BMX-a u regiji. Tako je, premda tema filma nije bila zadana – jedini je uvjet bio da se snimi Nokijom N8, nastao “Bike My Day”.

– Filmom sam prikazao biciklizam kroz sve sfere, od vožnje dječjeg bicikla do ekstremnog – kaže Jura koji se put Amerike spremao i prije nego što je osvojio nagradu. Jura, naime, već godinama trenira ekstremni biciklizam te odmah nakon Melbournea kreće u Los Angeles, a potom i u New York u kojem će, trenirajući, provesti mjesec i pol dana.

Komentara 3

ME
Metalhead
17:05 21.02.2011.

Cestitam, bas mi je drago i ja sam glasovao za video, koji je odlican, ali nisam ni sanjao da ce nesto osvojiti, svaka cast Jurica! Usput naslov je malo pretenciozan, dozivjeti ce nultu gravitaciju, ali nece biti van Zemljine atmosfere: koliko znam takvi letovi jesu u visim slojevima stratosfere, pa krenu ponirati i dobije se umjetna nulta gravitacija, sto je svakako uzbudljiv dozivljaj i velika pustolovina. Cestitke jos jednom!

Avatar commentator
commentator
21:22 21.02.2011.

Moram priznat da me vl. navuk\'o na članak tim lažnim naslovom. Jer da idu \"probijati\" atmosferu, kako članak uporno tvrdi, onda bi gore imali beztežinsko stanje, i nebi bilo potrebe za naglim poniranjem, ma text je sav kontradiktoran. A kad sam već tu, čestitam mladom osječaninu, nek se drži, možda jednom ode i u svemir.

ME
mery7
14:06 22.02.2011.

Čestitke Jurici! Sretan put želi ti obitelj Curić Martina!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije