Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dio štete počinjene “Spiceom” šef Nadzornog odbora pokušat će nadoknaditi revizijom ugovora o opcijskim dionicama

Jurčić traži da šefovi Podravke vrate novac

Ljubo Jurčić
15.12.2009.
u 19:35

Petnaestak menadžera između 2004. i 2008. godine zaradilo je oko 60 milijuna kuna, a Podravkina dobit tih je godina ukupno iznosila samo oko 260 milijuna kuna.

Dio novca izgubljenog u “operaciji Spice” koprivnička Podravka pokušat će nadoknaditi revizijom menadžerskih ugovora prema kojima su pojedinci zahvaljujući opcijama na dionice zaradili milijune. To najavljuje Ljubo Jurčić, šef Nadzornoga odbora koprivničke kompanije.

Četvrtina profita za opcije

– Napravit ćemo analizu tih ugovora za razdoblje između 2006. i 2008. godine i utvrditi je li njima počinjena šteta interesima vlasnika i tko je odgovoran za tu štetu. Ako utvrdimo da je štete bilo, tražit ćemo naknadu – izjavio je Jurčić.

Koliko bi novca Podravka mogla vratiti, teško je procijeniti.

Poznato je da je petnaestak bivših i sadašnjih članova uprave, pa čak i NO-a, između 2004. i 2008. godine realiziralo opcije na dionice i tako zaradilo oko 60 milijuna kuna. Tih je godina Podravka ukupno ostvarila oko 260 milijuna kuna dobiti, što će reći da su opcije “pojele” četvrtinu profita.

Esad Čolaković, šef Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika Croma, tvrdi da se “iz aviona” vidi da je bilo nešto mutno u vezi s opcijskim dionicama u Podravki.
– To je područje zakonski regulirano i lako je ustanoviti jesu li poštovani organizacijski propisi kod donošenja odluka o opcijama na dionice – kazao je Čolaković.

Prema njegovim riječima, podloga takvome nagrađivanju menadžera mora biti odluka skupštine trgovačkoga društva, a takve odluke kad je Podravka u pitanju nije bilo.

– Taj posao ne može odraditi netko iz Nadzornog odbora sa svojim prijateljima – kazao je šef Crome. Osim toga, visina nagrade mora se izravno vezati uz uspjeh koji postižu menadžeri.

– U Americi se dioničke opcije vežu uz dividendu. Nezamislivo je da dioničari nemaju ništa, a članovi uprave dobivaju iznose “visoke do neba” – upozorava Čolaković i domeće kako valja dokazati da je zbog menadžerskih ugovora nastala teška nepravda trgovačkome društvu – što regulira Zakon o trgovačkim društvima – pa se oni na sudu mogu proglasiti ništavima.

Skupština u siječnju

Jurčić je posredno najavio upravo takvu proceduru, a mogla bi početi već nakon skupštine Podravkinih dioničara, koja bi se trebala održati koncem siječnja iduće godine. Tko bi sve bio obuhvaćen revizijom, Jurčić nije kazao, no poznato je tko je realizirao pravo na povlaštenu kupnju Podravkinih dionica.

Damir Polančec, bivši potpredsjednik Vlade, najviše je opcija “povukao” upravo između 2006. i 2008. godine, a ukupno je inkasirao 10,5 milijuna kuna. Tu su i trenutačni stanovnici Remetinca Darko Marinac i Saša Romac, pa čelnik Belupa Stanislav Biondić, kao i aktualni šef kriznoga Podravkina menadžmenta Miroslav Vitković.

Ključne riječi

Komentara 6

PY
python
06:20 16.12.2009.

u americi se opcije i restricted dionice dijele na \"trzisnu\" cijenu; nema nikakvih \"povlastenih cijena\" i slicnih gluposti. Ako je cijena dionice bila 100 dolara na dan kad su izdane opcije, CEO moze kupiti dionice po 100 dolara u iducih X godina (koliko god vec opcije vrijede). Nikakve opcije se nevezu za dividendu ili ista drugo osim cijene dionice. Nadzorni odbor (kojeg biraju dionicari) je taj koji odredjuje koliko ce opcija ili dionica dobiti direktor firme.

DO
doktorica
07:19 16.12.2009.

Ne mogu vratiti ,prenjeli su novce na žene i djecu još prije novog zakona.

RI
riousa
08:28 16.12.2009.

Nema sanse vratit novac. Ajde nekukaj zaradices opet sutra pa ce opet neko pokrast ha ha ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije