Naslovnica Vijesti Svijet

Juncker poslao pismo Putinu, službena Moskva na njega hladno reagirala

Kremlj je hladno reagirao na Junckerovo pismo ustvrdivši da je riječ o nerealnom prijedlogu
19. studenoga 2015. u 22:32 6 komentara 2001 prikaza
Juncker
Foto: Reuters/PIXSELL

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pismom je ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu predložio tješnje trgovinske veze između Europske unije i gospodarskog bloka predvođenog Rusijom ovisno o napretku provedbe primirja u Ukrajini, no Kremlj je taj prijedlog odbacio. U pismu sastavljenom nakon summita G20 u Turskoj Juncker ističe da pridaje važnost dobrim odnosima između Europske unije i Moskve "koji se na moju žalost nisu mogli razviti prošle godine", piše agencija Reuters koja je imala uvid u pismo.

Juncker navodi da je pozvao dužnosnike Europske komisije da prouče opcije za tješnju suradnju između EU i Euroazijske ekonomske unije - skupine bivših sovjetskih država pod vodstvom Moskve. Kremlj je hladno reagirao na Junckerovo pismo ustvrdivši da je riječ o nerealnom prijedlogu. "Povezivanje (ekonomske suradnje) s ispunjavanjem sporazuma iz Minska, osobito u sadašnjoj situaciji u kojoj vidimo da Kijev ne želi ispuniti taj sporazum ... nije baš relevantno odnosno moguće", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.    

Litavski ministar vanjskih poslova Linas Linkevicisu iznenađen je pismom za koje kaže da ne odražava zajedničko stajalište članica EU-a i u kojem se ne spominju europske sankcije kojima EU kažnjava Rusiju zbog aneksije Krima i destabilizacije istočne Ukrajine.  Glasnogovornica Komisije potvrdila je da je Juncker pisao Putinu nakon summita G20, ali je rekla da u pismu nema nikakvih novih obveza. 

>>Moskva zabrinuta zbog integracije Crne Gore u NATO

>>Putin i Obama održali razgovor na marginama summita G20

HGSS
Na visini zadatka
Proveo sam jutro s pripadnicima HGSS-a, evo zašto ih još više cijenim

A1 izdvaja za Vas

 • ivanjoksimovic:

  Ta ista EU je uvela sankcije Rusiji. Sada kada su Rusi povecali sopstvenu proizvodnju i pronasli neke druge partnere na drugim kontinentima, briga ih bas da ekonomski pomazu EU.

 • Avatar STRIKOMAN
  STRIKOMAN:

  Naravno da će se tu u dijeljenju lekcija Rusiji sa Rvacke strane uključiti i ministarka Pusić. Njen odgovor će biti vrlo indikativan, sa velikom osekom spoznajne stvarnosti.

 • Ante tTony:

  cekamo koment ministrice Puzic