Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubrzana integracija

Moskva zabrinuta zbog integracije Crne Gore u NATO

Milo Đukanović
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
19.11.2015.
u 18:26

Ruski parlament Duma trebao bi u petak usvojiti izjavu kojom će se usprotiviti ulasku Crne Gore u NATO

Rusija je ozbiljno zabrinuta zbog kretanja Crne Gore prema ubrzanoj integraciji u NATO, priopćio je zamjenik ruskog veleposlanika u Podgorici, Vladimir Gurko, i pozvao zemlju da razmisli o manama i prednostima pristupanja Sjevernoatlantskom savezu.

On je kazao da je stajalište Rusije o proširenju NATO-a svima dobro poznato i da se ne mijenja, ali da smatraju neophodnim da ga još jednom formuliraju.

 – U Ruskoj Federaciji polaze od toga da je projekt proširenja NATO-a danas u suprotnosti s realnim potrebama u sferi sigurnosti – kazao je Gurko na brifingu samo za odabrane novinare, dok su ostalima nije dopušteno sudjelovanje.

Prema riječima Gurka, koje prenosi podgorička agencija MINAS, mehaničko proširenje NATO-a prema istoku, koje ne uzima u obzir interese svih država euroazijske zajednice, već je dovelo i nastavlja dovoditi do stvaranja novih podjela te obnavlja stereotipe Hladnog rata.

 – S obzirom na sve, u Moskvi su ozbiljno zabrinuti zbog kretanja Crne Gore prema ubrzanoj integraciji u Sjevrnoatlantski savez. Smatramo da stupanje Crne Gore u ovaj vojno-politički savez može ne samo nanijeti dugoročnu štetu tradicionalno prijateljskim rusko-crnogorskim odnosima već i dovesti u pitanje kompletan rad po formiranju općeuropske sigurnosne arhitekture – poručio je Gurko.

Ruski parlament Duma trebao bi u petak usvojiti izjavu kojom će se usprotiviti ulasku Crne Gore u NATO. S takvim stavom u nacrtu izjave, objavljenom u četvrtak na internetskoj stranici Dume, zastupnici će se obratiti Skupštini Crne Gore, parlamentima država članica NATO-a i Parlamentarnoj skupštini OESS-a.

U dokumentu koji je prethodno odobrio Odbor za međunarodne odnose, ocjenjuje se da "blokovski pristup stvaranju sigurnosti, uvlačenje novih država, posebno usprkos volji naroda, u vojne saveze, predstavlja politički instrument iz vremena hladnog rata – prenose mediji.

Navodi se da "težnja režima (premijera Crne Gore) Mile Đukanovića, koji je na čelu države već 15 godina, da uđe u NATO, proturječi volji većine naroda te države".

"Umjetno guranje Crne Gore u NATO je direktno kršenje prava naroda da sam određuje svoju sudbinu, gaženje sjećanja na nevine žrtve bombardiranja 1999.", navodi se u nacrtu izjave aludirajući na NATO-ovo bombardiranje SR Jugoslavije kako bi se natjeralo Slobodana Miloševića da prekine nasilje na Kosovu i povuče vojsku iz pokrajine.

U dokumentu se ocjenjuje da namjera Podgorice o ulasku u NATO "nanosi težak udarac tradicionalnim prijateljskim rusko-crnogorskim odnosima".

>> Nedavno uhićenje Crnogorca s eksplozivom u autu u Njemačkoj sada dovode u vezu s pariškim napadima?

Komentara 22

OB
Objektivno...
19:34 19.11.2015.

Đukanović se uključuje u Marlboro pakt

RA
ranko75
19:41 19.11.2015.

Ranije ili kasnije Milo ce dobiti sta zasluzuje!

Avatar superhik74
superhik74
22:00 19.11.2015.

Milo Djukanovic nije posljednji Europski diktator, samo je na vlasti duze od Lukasenka u Bjelorusiji, ali kada diktator uvodi naciju u NATO sve mu se prasta, sverc cigaretama, sverc droge, trgovina ljudima, masovni zlocini u Konavlima i Dubrovniku 1991, sve mu je oprosteno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije