Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jozo Radoš: Mogući veliki sukobi na Zapadnom Balkanu

Evidentna je opasnost da postojeće napetosti u Makedoniji prerastu u sukobe koji bi mogli zahvatiti šire područje ionako nestabilne regije.
06. travnja 2017. u 12:25 7 komentara 1367 prikaza
Jozo Radoš
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Postoji velika opasnost da kriza u Makedoniji preraste u međuetničke i međudržavne sukobe koji bi mogli zahvatiti šire područje Zapadnog Balkana, upozorio je Jozo Radoš (HNS-ALDE), govoreći u ime Kluba zastupnika europskih liberala (ALDE) na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

Naglasio je kako je, među zemljama Zapadnog Balkana, upravo Makedonija najduže u zastoju. Istaknuo je kako napretka nema, a što se tiče ulaska u Europsku uniju kaže kako je „Makedonija danas u lošijoj poziciji nego što je bila prije deset godina.˝

europska zastava POSLANA JASNA PORUKA Je li Europska unija zaboravila Balkan? Protesters wave Macedonian and Albanian flags during an anti-government demonstration in front of the government building in Skopje, Macedonia, May 17, 2015. Tens of thousands of protesters took to the streets of Macedonia's capital on Sunday, waving Mac albanci drže konce Makedonska agonija – nema nove vlade bez albanske autonomije Prosvjedi u Makedoniji Sastavljanje Vlade Makedoniji prijeti kaos: Prosvjedi bi se mogli pretvoriti u međuetničke sukobe

Makedonija je zemlja koja ide iz krize u krizu. Radoš navodi kako primjer Makedonije pokazuje kako zemlje mlade demokracije mogu zastati u razvoju i kako krhki demokratski procesi mogu krenuti unazad. Upozorio je na ponižavanje Makedonije od strane Europske unije i Europskog parlamenta u tim procesima.

„Makedonija je ostavljena bez europske perspektive. Na neki je način, u proteklih deset godina, bila i ponižena. Taj osjećaj napuštenosti sigurno je pojačao negativne tendencije u zemlji i pridonio produbljivanju krize“, naglašava europarlamentarac.

 

 

Poznato je da Europska unija nema neke snažne mehanizme za reagiranje u takvim kriznim situacijama.

„Uz pozive i davanje potpore Unija je trebala voditi jasnu i promišljenu politiku prema zemljama Zapadnog Balkana. Sadašnja kriza dijelom je rezultat izostanka veće prisutnosti Europske unije u Makedoniji“, zaključio je Radoš.

>>Strah od novog rata na zapadnom Balkanu

Roštilj
ZA SVA GODIŠNJA DOBA
Roštilj i kiša ne idu zajedno. Ili?

A1 izdvaja za Vas

 • Merlin:

  ma šta se ovaj bogec iz pusićkine stranke petlja u međunar. politiku, nema pojma, ko ni bivša šefica mu, samo prepričava ono što je pročitao u politico, i što je rekla mogherini i ekipica. tko tog jadnika išta uopće pita?? ... prikaži još! mlati gore pare za niš...

 • Avatar kravata
  kravata:

  Kakvi sukobi nacitani štreberi se deklariraju za zajednicki jezik a i drzavu.

 • coolman:

  Otkud sad ovaj u Brislu? Isusek, koga mi sve plaćamo a da ni neznamo.