Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza u Makedoniji

Jozo Radoš: Mogući veliki sukobi na Zapadnom Balkanu

Jozo Radoš
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
1/2
06.04.2017.
u 12:25

Evidentna je opasnost da postojeće napetosti u Makedoniji prerastu u sukobe koji bi mogli zahvatiti šire područje ionako nestabilne regije.

Postoji velika opasnost da kriza u Makedoniji preraste u međuetničke i međudržavne sukobe koji bi mogli zahvatiti šire područje Zapadnog Balkana, upozorio je Jozo Radoš (HNS-ALDE), govoreći u ime Kluba zastupnika europskih liberala (ALDE) na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

Naglasio je kako je, među zemljama Zapadnog Balkana, upravo Makedonija najduže u zastoju. Istaknuo je kako napretka nema, a što se tiče ulaska u Europsku uniju kaže kako je „Makedonija danas u lošijoj poziciji nego što je bila prije deset godina.˝

Makedonija je zemlja koja ide iz krize u krizu. Radoš navodi kako primjer Makedonije pokazuje kako zemlje mlade demokracije mogu zastati u razvoju i kako krhki demokratski procesi mogu krenuti unazad. Upozorio je na ponižavanje Makedonije od strane Europske unije i Europskog parlamenta u tim procesima.

„Makedonija je ostavljena bez europske perspektive. Na neki je način, u proteklih deset godina, bila i ponižena. Taj osjećaj napuštenosti sigurno je pojačao negativne tendencije u zemlji i pridonio produbljivanju krize“, naglašava europarlamentarac.

 

 

Poznato je da Europska unija nema neke snažne mehanizme za reagiranje u takvim kriznim situacijama.

„Uz pozive i davanje potpore Unija je trebala voditi jasnu i promišljenu politiku prema zemljama Zapadnog Balkana. Sadašnja kriza dijelom je rezultat izostanka veće prisutnosti Europske unije u Makedoniji“, zaključio je Radoš.

>>Strah od novog rata na zapadnom Balkanu

Komentara 7

ME
Merlin
14:10 06.04.2017.

ma šta se ovaj bogec iz pusićkine stranke petlja u međunar. politiku, nema pojma, ko ni bivša šefica mu, samo prepričava ono što je pročitao u politico, i što je rekla mogherini i ekipica. tko tog jadnika išta uopće pita?? mlati gore pare za niš...

Avatar kravata
kravata
12:32 06.04.2017.

Kakvi sukobi nacitani štreberi se deklariraju za zajednicki jezik a i drzavu.

CO
coolman
15:12 06.04.2017.

Otkud sad ovaj u Brislu? Isusek, koga mi sve plaćamo a da ni neznamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije