Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U štrajku čistačice, portiri, nije radio ni Botanički vrt. Predsjednica podržala prosvjetare

Podršku nenastavnom osoblju, predavačima i umjetničkim suradnicima dali su i kolege iz znanstveno-nastavnih zvanja, kao i kolege iz Nacionalne sveučilišne knjižnice
24. listopada 2019. u 18:43 15 komentara 781 prikaza
Štrajk na fakultetima
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku danas je bio prazan. Ista je slika zabilježena i u Riječkom rektoratu, a na porti Pomorskog fakulteta u Splitu, porti zagrebačkih Fakulteta političkih znanosti i Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije umjesto zaposlenika sjedili su studenti.

Vilim Ribić OTVORENO PISMO Ribić pita Plenkovića: Zašto bi građani morali vraćati svoje dugove, ako Država ne vraća svoje prema njima?

Sindikati zadovoljni

Portiri, čistačice, tajnice, ostalo nenastavno osoblje, predavači i umjetnički suradnici danas su i službeno ušli u štrajk, a uz podršku učitelja i profesora osnovnih i srednjih škola koji štrajkaju već jedanaesti dan članovi Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja potporu su dobili i od velikog broja kolega iz znanstveno-nastavnih zvanja na sveučilištima, veleučilištima i visokim školama. Oni su, naime, pristupili u takozvani solidarni štrajk. Tako je na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu štrajkalo 98 posto djelatnika, veliki odaziv zabilježen je na Filozofskom i tekstilno-tehnološkom fakultetu, a stopostotni odaziv, barem kako su jučer izvijestili članovi Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, zabilježen je na sveučilištu u Zadru. U borbi za koeficijente predavača, umjetničkih suradnika i nenastavnog osoblja, priključili su se i zaposlenici ostalih ustanova, poput Nacionalne i sveučilišne knjižnice i Botaničkog vrta koji je danas, za prvog dana štrajka na visokoškolskim institucijama bio zatvoren.

– Porte su zatvorene, čistačice ne rade, ne rade ni knjižnice na fakultetima, referade. Zadovoljni smo odazivom – izvijestila je Romana Mihelić novinare na redovnoj konferenciji.

PJEVALI PRED VLADOM Učiteljski bećarac: 'E, naš Plenki, koja je strahota pjevat vama i to bez prostota'

Da je štrajk ispunio sva očekivanja, potvrdio je Igor Radeka, predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

– Imamo dosta homogen izraz nezadovoljstva cijelog sustava znanosti i visokog obrazovanja te u isto vrijeme izraz podrške kolega iz osnovnih i srednjih škola– kazao je Radeka, te poručio da će njihovi članovi barem jednom tjedno ići u štrajk.

I dok profesori i učitelji osnovnih i srednjih škola nastavljaju s cirkularnim štrajkom zbog kojeg nastave danas nema u školama Zadarske i Šibensko-kninske županije, članovi Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja u sljedeći će štrajk u srijedu 30. listopada. Jer ipak, pojasnio je Vilim Ribić, štrajk zaposlenika u visokoškolskim ustanovama nije jednak onom u osnovnim i srednjim školama.

sindikati Praznik rada 'Cilj - Hrvatska bogatih ljudi' Sindikati traže veće plaće jer gospodarski oporavak treba služiti svim građanima

Dobar odaziv i u školama

– Štrajkovi u prosvjeti idu prema pritisku, a štrajkovi u visokom obrazovanju prema demonstraciji, pa se zato ne može egzaktno izračunati broj onih koji su u štrajku – kazao je Vilim Ribić.

A što članovi Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja traže od Vlade?

– Tražimo povećanje koeficijenata za 6,11% za nenastavno i neznanstveno osoblje. Tražimo i povišicu predavačima i umjetničkim suradnicima da bi i oni došli na razinu asistenata, odnosno razinu koju traže i učitelji i profesori osnovnih i srednjih škola – poručio je Radeka.

Uspjehom današnjeg  štrajka zadovoljni su i u Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama. Naime, jučerašnji štrajk u Bjelovarsko-bilogorskoj, Osječko-baranjskoj i Ličko-senjskoj županiji imao je 89,32 postotni odaziv, dok je odaziv u osnovnim školama premašio 90 posto. Kako je poručio Branimir Mihalinec, šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Vlada je pozvala sindikate javnih službi na sastanak koji se trebao održati u petak, ali naknadno je zbog sindikalnih obaveza odgođen za ponedjeljak. Održat će se u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u 10 sati.

– To je sastanak za pregovore o osnovici plaće. Odazvat ćemo se tom sastanku, ali ćemo tamo tražiti točan termin za pregovore o koeficijentima. Ako ne budemo mogli razgovarati o koeficijentima, onda ćemo odlučiti hoćemo li se uopće odazivati na sastanke o osnovici plaće – kazao je Mihalinec koji je ujedno pozvao i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, ali i predsjedničkog kandidata Miroslava Škoru da javno iznesu stav o zaostajanju plaća učitelja i zaposlenih u odgoju i obrazovanju.

Video: Sindikati pjevaju bećarce premijeru

Grabar-Kitarović: Podržavam zahtjeve prosvjetara

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović putem Twittera je poručila kako podržava zahtjeve učitelja, nastavnika i znanstvene zajednice da im se omoguće odgovarajući uvjeti i naknada za rad. Podsjetila je kako dignitet struke zagovara od početka mandata.

Predsjednica je pozvala i na razuman okvir i vrijeme pregovora kako učenici ne bi trpjeli zaostatke i lošije učinke reforme koja je, ustvrdila je, već prije deset godina mogla biti provedena.

"Do nepravednih smanjenja koeficijenata dovela je bivša Vlada 2012. godine, stoga je što prije potrebno pronaći rješenje, kako podcijenjenim i potplaćenim službenicima u školstvu, tako i u zdravstvu te ostalim djelatnostima", stoji u predsjedničinoj objavi.

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
dr.sc. Mario Bagat
ISTRAŽILI SMO
Zašto je bitno da znate razlike između dopunskog i dodatnog osiguranja
  • Zelen:

    Sramota! Kako intelektualci iskoristavaju " male ljide". Mariću ne odstupi ni mm!

  • prajdali100:

    Nema popuštanja ! Što bismo trebali ? Zaduživati se da se ovima podignu plaće !? Ni govora. Ne smije im se platiti ništa za svo vrijeme što su proveli u štrajku.

  • verica2:

    verica2: Vjerojatno koeficijenti nastavnika i zaposlenih u javnim službama općenito nisu najpravedniji, ali se ne mogu mijenjati štrajkom. Budući da nastavnika ima puno, mogu, ako se dobro sindikalno organiziraju, zahtijevati koeficijent kakav god žele. Zasad su pristojni i traže povećanje ... prikaži još! koeficijenata za malo više od 6%.Zamislite da traže povećanje od 100% ili više i kažu da neće raditi dok ne dobiju što traže! Tražili su (i upravo danas dobili) da se napad na učitelja tretira kao napad na službenu osobu. U tom slučaju im je zgodno izjednačiti se s vojskom ili policijom, a kad je riječ o pravu na štrajk ipak im je zgodnije biti u kategoriji s tekstilnim radnicima.