Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
komemoracija

Josipović u Jadovnom: Obnovit ćemo sve naše spomenike

ivo josipović u teznom (1)
Petar Glebov/PIXSELL
26.06.2010.
u 16:58

Na komemoraciji su bili visoki državni dužnosnici, a među njima i predsjednik Ivo Josipović.

Na spomen području Jadovno pokraj Gospića održana je komemoracija u spomen žrtvama stradalim u prvom ustaškom logoru. Ondje je ubijeno između 30 i 40 tisuća Srba, Židova, Roma i Hrvata. Na komemoraciji su bili visoki državni dužnosnici, a među njima i predsjednik Ivo Josipović.

-  U tim je logorima ubijeno između 30 i 40 tisuća ljudi, a hrvatski antifašizam i partizanska borba temelj su hrvatske državnosti. Suvremeni nastavak te borbe bio je pravedan i obrambeni Domovinski rat što je dovelo do uspostave samostalne i demokratske Hrvatske - kazao je predsjednik Josipović, a prenosi HRT. Mlađan Đorđević, u ime predsjednika Srbije, položio je vijenac za žrtve.

Josipović je također istaknuo da je u Hrvatskoj previše porušenih spomenika i zaboravljenih žrtava, poput ovih u Jadovnom.

- Zbog toga ćemo obnoviti sve naše spomenike. Moje nije da o tome govorim, nego da inzistiram da se to ostvari, rekao je predsjednik.

 Nakon Jadovnog, uslijedilo je otkrivanje obnovljene spomen-ploče u uvali Slana na otoku Pagu, s komemoracijom za žrtve ustaškoga terora u dva paška logora - Slano i Matajna. Oni su također djelovali u sklopu Jadovna.  Komemoraciju su organizirali Srpsko narodno vijeće, Koordinacija židovskih općina, Udruženje Jadovno '41. iz Banjaluke i Savez antifašističkih boraca.

Komentara 466

OB
-obrisani-
20:16 26.06.2010.

utatica Hajde molimte,kada su Srbi pricali istinu i ti KOMUNISTI sluzili se lazima da obmane javnost.Prisjetite se malo kada su neke Srbske novine pisale da je u KRAGUJEVCU (Srbija ubijeno vise od 20 000 tisuca ucenika od strane Fasista) ondaa svega nam je jasno.Radi se o tome,ako je nastradao jedan SRBIN oni su rekli 100-inu,ako je nastradalo 100 Hrvata oni su sakrili ili rekli jedan,dok za vrijeme DR-a je bilo obratno!

OB
-obrisani-
02:08 27.06.2010.

-------->returnofTito sve je nama to jasno ali izgleda tebi ništa nije jasno, druškane. i nitko normalan ne zagovara zločine ali vi partizani zagovarate zločine nad zarobljenicima nakon 2 WW Nikada nisam primjetio da si se zgražao nad zločinima u Srebrenici,i, Vukovaru, Škabrnji itd, itd.

ST
steklis
20:09 26.06.2010.

NOTORNA JE LAŽ DA SU USTAŠE UBILE 40.000 SRBA I OSTALIH U JADOVNU. TAMO SU ŽRTVE PARTIZANA IZ RATA I PORAĆA I TO VIŠE GRUPA RATNI ZAROBLJENIKA KAO NPR. ONI KOJI SU KOPALI ATOMSKO SKLONIŠTE U VELEBITU KOD STARIGRAD-PAKLENICE POSLIJE RATA. PARTIZANI SU UBILI VIŠE PUTA VIŠE NEKO SVE VOJSKE ZAJEDNO U TOM RATU. TITO UBIO VIŠE HRVATA NEGO IJEDAN TURSKI SULTAN.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije