Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
susret prijateljstva

Josipović, Türk i Napolitano u Trstu bez polemika

ivo josipović
Željko Lukunić/PIXSELL
27.06.2010.
u 17:06

Slovenska glasila nisu oduševljena, a talijanski predsjednik pokušava izbjeći polemike kakve je zbog fojbi vodio s Mesićem.

Na koncertu prijateljstva 13. srpnja u Trstu trebala bi se sastati trojica predsjednika – slovenski Danilo Türk, hrvatski Ivo Josipović i talijanski Giorgio Napolitano. Orkestrom i zborom sastavljenim od slovenskih, hrvatskih i talijanskih glazbenika na trgu Unità d'Italia ravnat će Riccardo Muti.

Slovenska glasila iznose dvojbe glede tog skupa, jer je 13. srpnja prije 90 godina bio zapaljen hotel Balkan u Trstu, u kojem je bilo sjedište slovenske narodne manjine (Narodni dom). Pripadnici desnice zapalili su taj hotel kao osvetu za ubojstvo dvojice Talijana u Splitu. Slovenci drže da je upravo taj požar naznačio početak fašizma i traže da se, osim koncerta, podsjeti i na uništenje hotela Balkan. Inače, na mjestu toga hotela danas se nalazi fakultet slavistike.

S talijanske strane ne želi se ulaziti u rasprave, već se nastoji organizirati taj susret kao znak okretanja prema budućnosti, prijateljstvu triju naroda u Europi bez granica. Jedini koji je reagirao na slovenske primjedbe jest podtajnik ministarstva okolice, tršćanski političar Roberto Menia, koji postavlja pitanje zašto 13. srpnja predsjednici ne odu i u Bazovicu, mjesto u tršćanskom zaleđu koje je poznato po fojbi.

U Quirinaleu žele izbjeći svaku polemiku, a naročito onakvu kakva je nastala zbog fojbi između Napolitana i bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

Komentara 10

OB
-obrisani-
19:54 27.06.2010.

gdo ne joče ni zlovenc

PS
psihopatak
10:06 29.06.2010.

@kumajela...pravi dalmatinci su etnički talijani i albanci

FE
Felicijen
20:34 27.06.2010.

Od njih trojice, dva ne bi razgovarala, dva se ne bi uopće htjela vidjeti a sva trojica jedva čekaju da se raziđu svaki na svoju stranu. Pa zašto su se uopće sreli?! Mogli su šutke odigrati partiju preferansa, slikati se za medije, popapati radni ručak, obaviti shoping za svoje ženske i otići doma nasmješeni nakon beskorisnog sastanka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije