Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pantovčak

Josipović otkrio zašto je pisao Leki

josipović
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/8
14.10.2014.
u 12:01

Predsjednik Ivo Josipović poručio je da je predsjedniku Sabora Josipu Leku poslao pismo u kojem napominje kako traži dijalog i konsenzus

Predsjednik Ivo Josipović danas je s novinske konferencije na Pantovčaku poručio da je predsjedniku sabora Josipu Leku poslao pismo u kojem napominje kako traži dijalog i konsenzus u parlamentu oko važnih političkih pitanja te da je pri kraju njegov prijedlog ustavnih promjena koji bi u Sabor trebao doći u prvom kvartalu sljedeće godine, a koje se temelje na sve radikalnije nezadovoljstvo građana postojećim zakonskim i ustavnim rješenjima.

Predsjednik je rekao da je Leki uz pismo poslao i popratne materijale kojima potkrepljuje nezadovoljstvo građana isključivanjem iz demokratskog odlučivanja, posebice u izbornom procesu, te niskim stupnjem otvorenosti sustava i niskim stupnjem odgovornosti političara.

Sabor je često donosio odluke, i to zbog postojećih rješenja s kojima se građani gotovo jednoglasno ne slažu, rekao je Josipović. Naglasio je da Sabor ima instrument kojim te promjene, a one se posebno odnose na uvođenje preferencijalnog glasovanja može usvojiti već za predstojeće parlamentarne izbore dok Josipovićeve, prođu li, ne mogu vrijediti za predstojeće izbore.

– Više demokratskih prava pri izboru građanima smo omogućili za europske izbore, nego za izbore za Sabor – podsjetio je Josipović. Pojasnio je da je pisao Leki ne bi li se u Saboru osigurao konsenzus oko uvođenja preferencijskog glasovanja te napomenuo da Sabor konačno mora postati mjesto dogovora. Josipović objašnjava da je Sabor često izvrgnut porugama upravo zbog toga što postoji raskol između onoga o čemu se u Parlamentu odlučuje i onoga što građani očekuju.

Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto je baš sad uputio Leki pismo, Josipović rekao zato što je sada vrijeme za to i da se za svaku inicijativu uvijek opravdano može postaviti pitanje zašto baš sada.

Na drugo novinarsko pitanje da se stječe dojam kao je riječ o koordiniranoj akciji njega i premijera Milanovića budući da je Milanović nedavno najavio da je vlada za uvođenje preferencijalnog glasovanja, a sada Josipović šalje pismo Leki i ne zloupotrebljava li Josipović poziciju aktualnog predsjednika pa i poziciju premijera za svoju predsjedničku kampanju, budući da je preferencijsko glasovanje dio njihove izborne platforme.

– Ja sam još prije nekoliko mjeseci na početku rada na ustavnim promjenama istaknuo potrebu uvođenja preferencijalnog glasovanja, a to što je i premijer sada za to, ne znači da je riječ o koordiniranoj akciji. Ali i da ima koordiniranih aktivnosti, budući da je riječ o pozitivnom cilju, to je onda u redu – odgovorio je Josipović. Novinari su Josipovića pitali kako to da nije podržao i druge referendumske inicijative poput one protiv ćirilice u Vukovaru, što je potpisalo još više građana nego za preferencijalno glasovanje, na što je Josipović odgovorio da on nije podržao referendumsku inicijativu Željke Markić o izbornim promjenama, nego podržava preferencijsko glasovanje što je njegova inicijativa i što je pozitivno.

– Ne vidim razloga za usporedbu s tim (ćiriličnim – op. a.) referendumom – rekao je.

Oko referendumske inicijative oko zabrane monetizacije autocesta, Josipović se nije izjasnio je li za ili protiv, nego je rekao da je priča oko monetizacije nije dobro razjašnjenja i da građanima nije jasno što bi se monetizacijom dobilo, a što izgubilo. Po njemu je ključno pitanje cost-benefita monetizacije, a Vladu je pozvao neka građanima objasni koji bi bili efekti monetizacije, a da bi se u nju uključili naši mirovinski fondovi.

>>Josipović Leki: Brine me ping-pong Milanovića i Tomislava Karamarka

>>Uvodi se preferencijalno glasovanje za Sabor?

Komentara 62

Avatar hdzvrapcejug
hdzvrapcejug
12:21 14.10.2014.

Pet godina razvija Region a uništava Državu,,,sad odjednom briga za Državu,moš si misliti !

AN
Android
12:26 14.10.2014.

I lignja, kao i sipa, pušta crnilo kad je ugrožena.

ZG
zgblabla
12:17 14.10.2014.

Doro jutro predsjedniće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije