Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uz posjetu Glini

Josipović odao počast žrtvama ustaškog zločina iz 1941.

tadija (1)
Foto: Tadija Odić
1/5
23.10.2013.
u 15:52

Predsjednik Josipović u pratnji Marine Lovrić Merzel, županice sisačko-moslavačke, i Milana Bakšića, gradonačelnika Gline, razgovarao je s prolaznicima i popio kavu na glinskom korzu

Predsjednik Ivo Josipović posjetio je Glinu ,Dvor i Hrvatsku Kostajnicu. U Hrvatskom domu u Glini predsjednik Josipović nazočio je predstavljanju istraživanja Srpskog demokratskog foruma „Podrška vladavini prava“, o procesu povratka i obnove u Republici Hrvatskoj. Na platou ispred Hrvatskog doma predsjednik Josipović položio je vijence i odao počast žrtvama ustaškog zločina iz 1941. godine.

– Ovo je naš dug prema prošlosti i zalog bolje budućnosti. Uskoro ćemo na ovome mjestu ponovno postaviti u Restauratorskom zavodu obnovljenu ploču koja je do Domovinskog rata označavala spomen na žrtve koje su ubijene i zapaljene u crkvi – rekao je Ivo Josipović.

Srbima naseljena područja Republike Hrvatske demografski su i ekonomski devastirana. Više od polovice stanovništava starije je od 50 godina, a stopa nezaposlenosti viša je od 20%. Pripadnici srpske manjine podzastupljeni su pri zapošljavanju. U Dvoru je 70% stanovnika srpske nacionalne manjine, a samo 20% od zaposlenih su iz srpske nacionalne manjine. Zapošljavanje Hrvata iz drugih sredina mijenja nacionalnu strukturu i tako se uzimaju radna mjesta domaćim ljudima. Obrazovanje na jeziku manjine otežano je strahom roditelja da upisuju djecu zbog nedostatka udžbenika i nastavnog pribora. Statuti lokalnih zajednica „mrtvo su slovo na papiru“. Ne provode se propisi o pravima nacionalnih manjina. Područja od posebne državne skrbi trebaju novi model razvitka jer ubrzano zaostaju za ostalim dijelovima države. Mladi, obrazovani ljude odlaze raditi u inozemstvo. Pokrenuli smo program senzibiliziranja većinskog naroda za probleme manjina. Treba osnažiti lokalne manjinske institucije da pokreću projekte i ne čekaju rješenje iz Zagreba – rekao je Nemanja Relić, istraživač SDF-a.

I mi, pripadnici srpske nacionalne manjine, odgovorni smo za stanje. Međusobno smo se svađali i radili za sebe, a ne za opće dobro. Treba prestati s politikantstvom, uspostaviti suradnju i dijalog od lokalne zajednice do fondova EU. Zahvaljujem na podršci koju smo dobili na Sastanku vijeća za socijalnu pravdu od Ive Josipovića, predsjednika države – rekao je Veljko Džakula, predsjednik SDF-a.

– Slažem se s Veljkom Džakulom da treba više politike na opće dobro, a manje politikantstva u rješavanju problema nacionalnih manjina. Imamo problema, ali je Hrvatska država pozitivno orijentirana da ih riješi. Ovo istraživanje bit će odlična podloga za donošenje političkih odluka. Hrvatska država pluralno je društvo s jednakim odnosom prema svima građanima. Srpska nacionalna manjina najveća je, ali nije jedina nacionalna manjina u Hrvatskoj. Prema manjinama se vodim sloganom “Da integraciji, ne asimilaciji". Hrvatska vlada financijski i na svaki drugi način radi na rješenju problema na područjima od posebne državne skrbi. Ovo istraživanje bit će dobra podloga za donošenje političkih odluka – rekao je Ivo Josipović.

Predsjednik Josipović u pratnji Marine Lovrić Merzel, županice sisačko-moslavačke, i Milana Bakšića, gradonačelnika Gline, razgovarao je s prolaznicima i popio kavu na glinskom korzu. Posjetio je tvrtku Vivera u vlasništvu koncerna Hipp, koja se bavi proizvodnjom dječje hrane iz konvencionalnog i organskoj uzgoja. Vivera zapošljava 180 djelatnika i izvozi 99 posto svojih proizvoda.

Pomoći ćemo da Vivera dobije dozvole i za proizvodnju sirovina iskoristi neiskorištenu zemlju na području županije. Njihova investicija će potaknuti gospodarski razvitak i otvoriti nova radna mjesta – rekla je Marina Lovrić Merzel.

Obilazak županije predsjednik je nastavio posjetom tvrtki ''Nord produkt'' u Dvoru koja se bavi proizvodnjom opreme za interijere, zapošljava 38 djelatnika i pozitivno posluje. Vivera, hrvatsko poduzeće u stranom vlasništvu, i Nord produkt pokazuju da strani i domaći investitori u Hrvatskoj mogu dobro poslovati, isplaćivati pristojne plaće ,poreze i sve obveze – rekao je Ivo Josipović.

U Dvoru i Hrvatskoj Kostajnici predsjednik Ivo Josipović položio je vijence u spomen na ubijene branitelje i civile tijekom Domovinskog rata.

>> Josipović: Nadam se da sankcija Hrvatskoj neće biti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije