Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Josipović nudi SDP-u zakon za dužnike

Bivši prdsjednik ograničio bi troškove postupka, rast kamata, zaštitio jamce...
13. veljače 2017. u 15:00 6 komentara 573 prikaza
Ivo Josipović
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Nastavlja se približavanje SDP-a i Naprijed Hrvatska, stranke bivšeg predsjednika države Ive Josipovića, ali i bivšeg SDP-ovca. No ovog puta, čini se, i u nešto konkretnijem obliku, a ne samo na razini priča i nagađanja.

Naime, Naprijed Hrvatska izradila je prijedlog zakona o mjerama za olakšanje položaja dužnika koji sada, s obzirom na to da Josipovićeva stranka nije parlamentarna stranka, nude upravo SDP-u da ga uputi u saborsku proceduru. Naravno, ako SDP na kraju ne prihvati ovu inicijativu o kojoj se razgovara, Naprijed Hrvatska svoj će prijedlog zakona ponuditi drugim, kako kažu, srodnim strankama.

Kratak, ali fokusirajući

No bivši predsjednik Josipović nada se da će upravo SDP prihvatiti prijedlog zakona i uputiti ga u proceduru, na kojem je i sam radio, a kojim se uređuju posebna pitanja vođenja parničnog postupka, vođenja ovrhe te troškova postupka, kao i druge mjere kojima se olakšava položaj dužnika – fizičke osobe.

ivo josipović Naprijed Hrvatska Josipović: pristojne, lijeve stranke ne koaliraju s crnokošuljašima Zagreb: Josipović i Bernardić, govornici tribine Hrvatska danas i sutra: pogled s lijeve strane OKUPLJANJE LJEVICE Josipovićeva stranka organizirala tribinu, došao i Bernardić: 'Toleriranje radikalnog desničarenja je posebno opasno!'

Riječ je o relativno kratkom zakonskom prijedlogu, ali, kako kaže Josipović, vrlo fokusirajućem koji bi ozbiljno poboljšao situaciju dužnika u Hrvatskoj.

Josipović tako predlaže da u predmetima parničnog i ovršnog postupka u kojima je vrijednost spora, odnosno ovrhe do deset tisuća kuna svaka strana snosi svoje troškove postupka.

Tamo gdje vrijednost ovrhe prelazi deset tisuća kuna, troškovi parničnog i ovršnog postupka, prema prijedlogu, ne bi smjeli prijeći vrijednost spora, odnosno ovrhe.

Nadalje se predlaže i da kamata na dospjelo potraživanje ili na dospjeli dio potraživanja prestaje teći kad dosegne iznos glavnice.

Zakonom se također predviđa da se, ako je jamstvo za dug nekretnina vrednija barem za trećinu od samog duga, umjesto prijenosa vlasništva nekretnine, ona proda i tako podmiri dug. U tom bi slučaju i dužnik dobio dio novca natrag, a dug bi se namirio.

Zakon ima i članak koji se tiče zaštite jamaca. Predloženim zakonom vjerovnik bi bio dužan jamce redovito, a najmanje jednom u šest mjeseci obavještavati o stanju duga, prije namirenja duga od jamca, vjerovnik bi bio dužan pokušati namirenje od samog dužnika. Potpredsjednik SDP-a i saborski zastupnik te stranke Peđa Grbin kaže da prijedlog zakona bivšeg predsjednika Ive Josipovića nije vidio, ali da ne vidi razloga zbog čega ga SDP ne bi uputilo u proceduru ako je riječ o kvalitetnom zakonskom prijedlogu.

– Uopće nije bitno tko je što predložio, nego koji je sadržaj predloženog – kaže Grbin.

A osim što se približava SDP-u, Ivo Josipović primio je u stranku i bivšu predsjednicu HNS-a Karlovačke županije i potpredsjednicu Središnje-hrvatskog regionalnog saveza Anku Perić koja je iz HNS-a izišla početkom veljače. Prema informacijama iz stranke Naprijed Hrvatska, s Ankom Perić u tu će stranku ovih dana ući ili su već ušli još neki karlovački HNS-ovci.

Skromna infrastruktura

Time će Naprijed Hrvatska, koja postoji od kraja svibnja prošle godine, ojačati, uvjeren je Josipović, i na prostoru cijele Karlovačke županije s obzirom na to da je dosad njihova stranačka infrastruktura na tom području bila vrlo skromna.

>>  ‘Josipović se mora ispričati jer je za svoj neuspjeh krivio SDP’

>> Marijana Puljak odbila Bernardića i Josipovića: Ne zastupamo političke modele koji su SDP doveli u situaciju u kojoj su danas

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
 • Avatar popušite mi kurac smradovi
  popušite mi kurac smradovi:

  Najljigavija ljiga koja se ikad pojavila na hrvatskoj političkoj sceni. Odvratniji i od dikobraza...

 • granit1:

  Cuda se danas desavaju. Snijeg pada gdje nikad padao nije i Hrvatsku u usta uzimaju oni koji je nikad zeljeli nisu

 • tv5378:

  Hoce li NH progutati SDP preko svojih spavaca Freda i Bojana?