Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u Grazu

Josipović i Maras pozvali Austrijance da ulažu u Hrvatsku

Ivo Josipović (1)
Dalibor Urukalović/PIXSELL
01.06.2012.
u 17:46

– Austrija je naš najveći strani investitor, četvrti vanjskotrgovinski partner, zemlja je velikih potencijala, ali i mi imamo što ponuditi Austriji i to je isto tako važno – ustvrdio je hrvatski predsjednik.

GRAZ – Investicijska klima u Hrvatskoj nije najbolja, nova hrvatska Vlada radi na tome da je poboljša kako bi naša zemlja bila pouzdan partner investitorima, uključujući i one iz Austrije koji najviše ulažu u hrvatsko gospodarstvo – rekao je predsjednik Ivo Josipović na svečanosti obilježavanja 10. godišnjice postojanja Hrvatsko-austrijske trgovinske komore (HATK), održanoj u petak na Starom sveučilištu u Grazu.

Naglasio je da je Hrvatska zemlja dobrih perspektiva, gdje se može dobro poslovati i zaraditi, zaželjevši austrijskim investitorima dobrodošlicu u Hrvatsku.

Austrijskim gospodarstvenicima poručio je da će ulazak RH u EU biti dodatni impuls za hrvatsko-austrijske odnose i partnerstvo i prijateljstvo dviju zemalja.

– Kriza je zahvatila gotovo cijelu Europu, drago mi je da se Austrija dobro drži, što se ne može reći i za Hrvatsku koja se drži manje dobro, ali zajednički možemo mnogo toga postići – rekao je predsjednik Josipović zahvalivši Austrijancima što daju svoj doprinos izlasku iz te krize ne samo ulaganjima nego i spremnošću da pomažu Hrvatskoj gdje god to treba, osvrnuvši se pritom i na, kako je rekao, važan doprinos pokrajine Štajerske i HATK-a iz Graza.

Osvrnuvši se na nazočni skup, predsjednik Josipović novinarima je rekao da brojke što se tiče Hrvatske nisu baš preoptimistične te je bilo važno doći u Graz i predstaviti hrvatsko gospodarstvo.

– Austrija je naš najveći strani investitor, četvrti vanjskotrgovinski partner, zemlja je velikih potencijala, ali i mi imamo što ponuditi Austriji i to je isto tako važno – ustvrdio je hrvatski predsjednik dodavši da od posjeta Austriji, koja vrlo dobro stoji na ljestvici uspješnih europskih zemalja, očekuje da dio austrijskih potencijala završi u Hrvatskoj.

Na svečanosti u Grazu okupili su se najviši predstavnici političkog i gospodarskog života Štajerske, a predsjednik Josipović došao je u pratnji ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa i ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića.

Ministar Maras zahvalio je Austriji na stalnoj potpori koju nam pruža sve vrijeme, istaknuvši kako je Hrvatska zainteresirana da razina austrijskih ulaganja u našu zemlju i nadalje ostane visoka. Izrazio je uvjerenje da hrvatska Vlada može i hoće promijeniti investicijsku klimu kako bi investicije bile brze, sigurne i bez ikakvih prepreka. Napomenuo je da je osnovana Agencija za strana ulaganja te da su Agenciji za malo poduzetništvo proširene ingerencije.

Predstavivši ulagačke potencijale Hrvatske, pozvao je austrijske tvrtke da ulažu u hrvatsko gospodarstvo, posebice energetiku i infrastrukturu.

– Posebno nam je bitna suradnja na razini malih i srednjih tvrtki i obrta, jer ulaskom RH u EU bit će svejedno imate li tvrtku kraj Graza, Beča ili Zagreba, Varaždina i Čakovca – naglasio je ministar Maras. Dodao je da Hrvatska mora iskoristiti svoje prednosti i privući investitore te time smanjiti nezaposlenost.

Svečanost je otvorio predsjednik HATK-a i glavni direktor štajerskog Raiffeisena Markus Mair, napomenuvši da je Komora zdušno i stalno podupirala Hrvatsku na njenom europskom putu, a da će to činiti i kad naša zemlja uskoro postane punopravna članica EU.

– Pokušali smo na poduzetničkoj, a ne na političkoj razini sklapati kontakte i potom ih umrežiti, fokusirajući se pritom na određena područja poput energetike, turizma, građevinarstva, telekomunikacija – rekao je Mair dodavši da si je sada Komora uzela u zadaću „Hrvatsku operativno približiti EU, kako bi došla do što je moguće više sredstava iz njenih fondova“. Napomenuo je da Hrvatska još mora do kraja ukloniti postojeće administrativne prepreke ako želi privući strani kapital.

Zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić predstavio je Udrugu hrvatskih poslodavaca Austrijancima. Istaknuo je da Hrvatska već duže vrijeme plovi kroz nemirno more recesije dodavši kako ćemo sve to uz pomoć austrijskih partnera mnogo lakše podnijeti.

Predsjednik pokrajine Štajerske i štajerske pokrajinske vlade Franz Voves rekao je da je Hrvatska za Štajersku i Austriju izuzetno važan partner, istaknuvši kako će danas razgovarati s hrvatskim ministrom Hajdašem Dončićem o projektima prometne infrastrukture.

– Riječ je o uključenju Hrvatske na transeuropsku željezničku mrežu, za koju su posebice zainteresirane Štajerska i Gornja Austrija – napomenuo je. Dodao je da bi to bila željeznička veza od češke granice preko Gornje Austrije i dva alpska prijevoja do Graza te dalje preko Maribora do Zagreba i Rijeke.

– Time bi i riječka luka dodatno dobila na važnosti – rekao je Voves novinarima.

Govoreći o prekograničnoj regionalnoj povezanosti, Voves je rekao kako se vode razgovori da se dosadašnja Radna zajednica Alpe Adria, nakon ulaska i posljednje članice u EU, a riječ je o RH, namjerava nanovo utemeljiti pod nazivom Alpe Adria Panonija.

Pod pokroviteljstvom predsjednika država članica, u toj bi Zajednici okupili hrvatske, slovenske, zapadnomađarske, sjevernotalijanske županije i pokrajine te austrijske pokrajine Štajersku, Gradišć i Korušku radi suradnje i zajedničkog nastupa u Bruxellesu kako bi za naše projekte, od kojih bi svi imali koristi, dobili novac iz europskih fondova.

Na novinarski upit o kakvim je infrastrukturnim projektima sa Štajerskom riječ, ministar Hajdaš Dončić odgovorio je da na hrvatskoj i austrijskoj strani postoji interes za razvoj novog željezničkog koridora Zagreb – Krapina – Maribor – Graz koji bi se dalje vezao na europsku mrežu prometnih koridora.

– Hrvatska bi time dobila važan koridor koji vežemo uz razvoj riječke luke – ustvrdio je hrvatski ministar dodavši kako bi to bila za obje države win-win situacija. Napomenuo je da će sa štajerskim predsjednikom vlade Vovesom i njegovim timom analizirati studiju koju je pokrajinska vlada Štajerske pripremila.

– Štajerska očekuje da hrvatska Vlada podrži idejnu verziju gradnje ovog koridora i da vezano uz sredstva zajednički nastupimo u Bruxellesu – odgovorio je Hajdaš Dončić.

Predstavnik Austrijske gospodarske komore za industriju u Bruxellesu Karl Heinz Dernošek rekao je da će RH iz europskih fondova, kad uđe u EU, dobiti oko tri milijarde eura, napomenuvši kako se mora potruditi da znalački i namjenski iskoristi navedena sredstva za „dugoročne i održive investicije“.

Predsjednik Uprave Styria Media Grupe AG Klaus Schweighofer istakao je da je Styria vodeća medijska kuća u Hrvatskoj.

– Kupili smo Večernji list i uspjeli doći na prvo mjesto, a potom smo osnovali i dnevne novine 24 sata, koje su sada premašile Večernjak – pohvalio se Schweighofer napomenuvši kako je Styria ponosna da 70 posto čitatelja svih dnevnih novina u RH čita upravo Styrijine proizvode.

Član uprave VIPneta Adrian Ježina rekao je da je VIPnet bila najveća tzv. greenfield investicija u Hrvatskoj.

Hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota govorio je o izuzetnoj hrvatsko-austrijskoj gospodarskoj suradnji, zahvalivši Hrvatsko-austrijskoj trgovinskoj komori na njenim naporima da je intenzivira. Napomenuo je da ima sve veći broj hrvatskih poslovnih ljudi koji žele poslovati s Austrijom.

Svi govornici potvrdili su snažnu desetogodišnju potporu HATK-a Hrvatskoj i njenim poslovnim ljudima.

Glazbeni okvir svečanosti prigodnim programom dala je hrvatska sopranistica Margareta Klobučar koja nastupa u Operi u Grazu.

Komentara 8

ST
stefj
18:27 01.06.2012.

He, he, ovo već liči na mamljenje stranog kaiptala u zemlju. Onako, dođi, dođi, mic, mic... A ako dođu, onda ih dočeka Linić - udri, uzmi, daj...

Avatar nekakav
nekakav
19:10 01.06.2012.

pa već su investirali, i eto kako su prošli! hypo ih je naučio pameti! nema kod nas pravne sigurnosti. ni političke! naravno da trebaju naši vladari opet nama vladati, sad će eu fondove sisati radi nas... poljaci zauzeli bugarsku i rumunjsku, kako neće i nas?!

AB
al bundy
18:22 01.06.2012.

a ja im rekao sta ce im se desiti nakon sto investiraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije