Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konstituirajuća sjednica

Leko će glasati za Reinera kao predsjednika Sabora: Nije dobro sudjelovati u gubitničkoj poziciji

Josip Leko
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
28.12.2015.
u 08:39

– S obzirom na to da je saborska većine formirana, izlišno je ići na kandidate i biti u gubitničkoj poziciji – kazao je SDP-ovac Josip Leko

Predsjednik Sabora i SDP-ovac Josip Leko komentirao je u emisiji Studio 4 HRT-a zašto SDP danas neće imati svog kandidata za predsjednika Sabora na konstituirajućoj sjednici u podne. 

- Nije to bila odluka na mah. Logično je bilo da bilo da SDP razmišlja o svojim kandidatima sve dok se ne formira saborska većina. S obzirom da je saborska većina formirana, izlišno je ići na kandidate i na taj način biti u gubitnoj poziciji za stranku. Mislim da je to dobra odluka Kluba zastupnika SDP-a - rekao je Leko i dodao da je odbio mogućnost da bude kandidat za predsjednika Sabora.

- Sudjelovati u gubitničkoj poziciji nije dobro ni za kandidata ni za SDP. Klub zastupnika jučer nije ni razgovarao o tome - rekao je Leko. Na pitanje je li trebao biti predsjednik Sabora prije obrata  u pregovorima s Mostom, Leko je kazao da s njim nisu o tome razgovarali. - Ali sam pročitao u novinama da su računali na mene - rekao je Leko. 

– Činjenica da nemamo protukandidata za predsjednika Sabora dokazuje da smo prihvatili realnost kakva je – kazao je Leko na pitanje kako je Zoran Milanović prihvatio poraz. – Nadam se da će u okviru dosadašnje prakse danas biti konstituiran Sabor – rekao je Leko. 

"Ovo je Vlada koja se još slaže"

– U pregovorima je bilo prevrata nekoliko puta. Formirali smo saborsku većinu, a građani ne znaju što mogu očekivati od saborske većine i mandatara, nažalost – rekao je Leko i dodao da smo iz procesa pregovaranja dobili samo većinu, a da ćemo tek vidjeti program mandatara. Na pitanje hoće li poduprijeti HDZ-ovog kandidata za predsjednika Sabora Željka Reinera, Leko je odgovorio: Ja osobno da. - Željko Reiner je iskusan političar, obrazovan čovjek, akademik. To, naravno, ne znači da je vođenje Sabora akademska djelatnost. To je politička uloga. Nadam se da će ostvariti svoje ciljeve u korist Sabora, građana i zastupnika i omogućiti zastupnicima da u okviru Poslovnika i Ustava mogu iskazati svoja politička stajališta bez problema i da će atmosfera biti demokratska - rekao je Leko.

Otkrio je da nije želio sudjelovati u pregovorima s Mostom, a da je stranka odlučila da i ne sudjeluje. – Sadašnja većina se nije javila kako bismo već na ovoj sjednici imali strukturu povjerenstva i radnih tijela. Time bismo bili puno efikasniji za sljedeću sjednicu Sabora. Koji je bio motiv za sazivanje sjednice Sabora kada nije bilo većine? – upitao je Leko te dodao da se nada da će današnje konstituiranje Sabora biti uspješno jer je formirana saborska većina. – Danas bismo, osim predsjednika Sabora, mogli dobiti i Mandatno-imunitetno povjerenstvo – kazao je Leko. 

– Ovo je Vlada koja se još slaže, a mandat počinje teći već danas – kazao je Leko o formiranju većine. Podsjetimo, konstituirajuća sjednica Sabora počinje točno u podne. 

>>Zastupnik Mosta najavio sjednicu Sabora i prve poteze većine: Neće ova bitka biti laka

>>Radimir Čačić za svoju podršku traži Ministarstvo regionalnog razvoja?

Komentara 84

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
08:47 28.12.2015.

Počelo je rušenje Milanovića, očito. Šteta, bio je zabavan.

GO
Gomila
08:50 28.12.2015.

Bravo Josipe svaka ti cast ima i u SDP dobri ljudi ili ima previse indijanaca

AB
abendblatt
09:01 28.12.2015.

Josip Leko je jedini pravi SDP-ovac, gospodin i demokrat u koga bi se trebali ugledati ostali SDP-ovci a ponajprije Milanovic. On bi i trebao preuzeti SDP i vratiti mu ugled koji je narusio Milanovic.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije