Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konstituirajuća sjednica Sabora

Radimir Čačić za svoju podršku traži Ministarstvo regionalnog razvoja?

radimir čačić konzultacije
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/4
28.12.2015.
u 08:00

Domoljubna koalicija i Most obećavaju da će za najviše dva tjedna predložiti ministre u budućoj vladi

Nakon pedeset dana poslijeizborne drame i nebrojenih preokreta sada je konačno jasno: novu vladu formirat će HDZ i Most uz asistenciju Milana Bandića; novi hrvatski premijer bit će menadžer farmaceutskog diva Tihomir Orešković, a predsjednik Hrvatskog sabora HDZ-ov Željko Reiner. Takav konačni ishod parlamentarnih izbora zacementirao je sinoć SDP. Na sastanku kluba zastupnika SDP-a zaključeno je kako ni SDP ni koalicija Hrvatska raste neće danas (na konstituirajućoj sjednici Sabora) istaknuti svog kandidata za predsjednika Sabora.

Prijedlog šefa SDP-a Zorana Milanovića podržan je jučer, kako doznajemo, jednoglasno. Također, iz SDP-a doznajemo kako će SDP i njihovi koalicijski partneri biti suzdržani kada se bude glasalo o povjerenju Željku Reineru kao novom predsjedniku Sabora.

Mošćani na stražnjem ulazu

Očito je u SDP-u zdrav razum prevladao – jer nakon što je HRID Drage Prgometa jučer javno obznanio kako neće podržati ni HDZ-ova ni SDP-ova kandidata, ali i kako nitko od njih neće istaknuti kandidaturu za to mjesto – sve priče o možebitnoj SDP-ovoj sabotaži sporazuma HDZ-Most pale su u vodu. Kao i sve špekulacije da će SDP kandidirati ili Josipa Leku ili Dragu Prgometa za šefa Sabora nadajući se da će na tajnom glasanju o izboru novog predsjednika Sabora tako uz pomoć "odmetnutih" zastupnika Mosta minirati dogovorenu koaliciju HDZ-Most.

Naime, kada postoji više od jednog kandidata za predsjednika Sabora zastupnici o tome glasaju tajno, osim ako većina zastupnika ne zatraži da se ipak glasa javno. A očito je da HDZ i partneri imaju većinu. Zoran Milanović, osim što je odustao od "borbe za Sabor" jučer je SDP-ovim zastupnicima otkrio i zanimljiv detalj iz razdoblja pregovora s Mostom. U periodu pred odlazak na peti krug konzultacija kod predsjednice, kada se činilo da bi moglo doći do dogovora Mosta i koalicije Hrvatska raste, Milanovića su u 23.45 sati nazvali neki ljudi iz Mosta i Nacionalnog vijeća. Milanović je na sjednicu Kluba otkrio da su ga tražili da se hitno nađu i to u Banskim dvorima i da su inzistirali da uđu na stražnji ulaz.

– On se s njima i našao, a kazao je i da su sve snimile kamere – kaže nam jedan zastupnik SDP-a. Imena navodno nije otkrio, a ni detalje razgovora sa sastanka, no nije isključeno da je to jedan od razloga zbog kojeg je Božo Petrov na dan konzultacija prekinuo suradnju s Hrvatskom raste. Većina koju čine Domoljubna koalicija, zastupnici Mosta, dva manjinca te dvoje zastupnika stranke Milana Bandića danas bi za šefa Sabora trebali izabrati HDZ-ova akademika Željka Reinera. Birat će se još i Mandatno-imunitetno povjerenstvo kako bi izabrani zastupnici mogli prisegnuti. Ostale dužnosti, potpredsjednici i saborski odbori birat će se na idućoj sjednici jer te pozicije još nisu dogovorene. Budući da se odbori i potpredsjednička mjesta dijele s oporbom, vrlo je vjerojatno da nije ni bilo vremena da se te funkcije dogovore. Izvor iz vrha HDZ-a obećava da će Domoljubna koalicija i Most za najviše dva tjedna predložiti ministre, a dogovori o imenima i pozicijama u Vladi HDZ-a Mosta i mandatara Oreškovića počinju već danas, što znači da bi za najviše 15 dana u Saboru Orešković trebao biti potvrđen za premijera i izabrani ministri buduće Vlade.

Čačić hoće biti ministar!?

Domoljubna koalicija u Sabor sutra dolazi s podrškom 78 zastupnika, ali smatraju da će i više zastupnika, a tu računaju na preostale manjince i Radimira Čačića pokazati dobru volju i podržati konstituiranje Sabora. S Čačićem su u HDZ-u već obavili razgovore, no on navodno ima ideju okupiti preostalih šest manjinaca i pregovarati s te pozicije. Za svoju podršku traži pak Ministarstvo regionalnog razvoja. U HDZ-u pak ne vide zašto bi Čačić predstavljao manjince i ministarsko mjesto smatraju previsokom cijenom. – Nismo imali sastanak i nismo ništa dogovorili. Možda ćemo na prvoj sjednici izabrati predsjednika Sabora i članove dva odbora, a onda ostalo možda ostavimo za neki sljedeći dan – kazao nam je zastupnik Mosta Robert Podolnjak. Kako doznajemo, ni HDSSB koji ima dva zastupnika još nije donio konačnu odluku hoće li podržati Reinera. Željko Reiner očekuje kako će svi zastupnici glasati za jedinog predloženog kandidata za predsjednika Sabora.

>> Jednoglasno odlučili da SDP neće imati kandidata za predsjednika Sabora

Ključne riječi

Komentara 76

CP
Cijena pravde
08:37 28.12.2015.

Ni u ludilu mu dati ministarstvo

DU
Deleted user
08:54 28.12.2015.

Da ne poznajem osobno nekoliko persona iz vrhuške, te pokojeg nadobudnika iz strančice gospodina Čačića, nebih ništa komentirao. A ovako mi raste čir kad čujem samo i spomen bilo čega vezanog uz tu strančicu. Use, nase i podase sistem. Sačuvaj nas Bože od toga.

Avatar zajutrak
zajutrak
09:27 28.12.2015.

Čačiću, odi doma i ostavi vlast na miru, znamo da to nije za tebe , iskusili smo !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije