Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Subvencionirani krediti

Još uvijek se primaju zahtjevi za kupnju stana uz pomoć države

Početkom tjedna predstavnici banaka predali su 1200 zahtjeva
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
08.09.2017.
u 07:10

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar izvijestio je da ima mjesta za još 600 zahtjeva te da će natječaj trajati i idući tjedan

Unatoč gužvama koje smo početkom tjedna mogli vidjeti pred Agencijom za promet nekretnina, ispostavilo se da je do sada zaprimljeno svega 1200 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita. Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar jučer je izvijestio da kvota nije popunjena te da će se zainteresirani za državnu subvenciju APN-u moći javiti i dalje, najmanje do kraja idućeg tjedna.

Kupuju jeftinije stanove

– Prema izračunu anuiteta za prvih 250 obrađenih zahtjeva, pokazalo se da ima prostora za više od 1800 kredita. To znači da još ima prostora i natječaj će biti otvoren sigurno i idući tjedan – rekao je Štromar.

Početkom tjedna predstavnici banaka predali su 1200 zahtjeva
1/8

To što kvota još uvijek nije popunjena ne znači, međutim, da građani nisu zainteresirani za subvenciju. Dapače, 1200 zahtjeva koji su zaprimljeni u prva tri dana pokazuje da interes za ovu mjeru i te kako postoji. Država je predvidjela subvencioniranje kredita u ukupnom iznosu od 35 milijuna eura godišnje, kroz četiri godine, a početne procjene govorile su da ima prostora za oko 1000, zatim 1500, a sada i 1800 stambenih kredita. Takvo pomicanje procjene pokazuje da su građani podnijeli zahtjeve za kupnju stanova manje površine ili na manje atraktivnim lokacijama, odnosno da subvencije ipak ne traže špekulanti, nego građani koji doista nastoje riješiti stambeno pitanje.

Početkom tjedna predstavnici banaka predali su 1200 zahtjeva
1/16

I po informacijama koje se mogu čuti u bankama koje sudjeluju u projektu, najviše subvencija traži se za kredite do 50.000 eura, iako je država predvidjela subvencioniranje kredita do 100 tisuća eura, što je otvorilo prostor za veći broj kredita. Stambeni krediti mogu biti i veći od iznosa od 100 tisuća eura, s tim da se razlika ne subvencionira, no neslužbene informacije govore da je subvenciju za kredite veće od tog iznosa zatražilo svega 10 posto onih koji su podnijeli zahtjeve.

Štromar je upozorio i da kod određenog broja zahtjeva nije prikupljena sva dokumentacija, odnosno da nije priložena valjana uporabna dozvola, uglavnom za stanove u starijim zgradama. Onima kojima nedostaje taj dokument dat će se dodatnih 30 dana da ga prilože, a Ministarstvo graditeljstva u tu je svrhu dalo nalog tijelima koja izdaju dozvole za gradnju da kao prioritet postave upravo rješavanje zahtjeva za uporabnu dozvolu.

U subvencioniranju stambenih kredita sudjeluju Hrvatska poštanska banka, Erste&Steiermaerkische banka, Podravska banka, OTP banka, Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Splitska banka, Karlovačka banka, Istarska kreditna banka Umag i Raiffeisenbank Austria.

Bankama i više od 20 posto

Najnižu kamatnu stopu za kredite u eurima, od 3,04 posto, ponudio je HPB, dok je PBZ ponudio najnižu kamatnu stopu za kunske kredite, 3,35 posto. Država je za subvencije u proračunu za ovu godinu osigurala 17,5 milijuna kuna, a svaka od banaka mogla je isplatiti najviše 20 posto ukupne svote predviđenih kredita. Štromar je, međutim, jučer kazao da se to ograničenje ukida te da građani mogu podnositi zahtjeve za kredite u bilo kojoj od tih banaka.

Komentara 2

LA
like_a_boss
09:39 08.09.2017.

Komedija. Na kraju će ostati višak novca. Ko još želi kredit kad ti banka nakon 4 godine može raditi sa kamatom što hoće. Navala na kredite, ha ha ha

Avatar Nevini Hrvat
Nevini Hrvat
08:05 08.09.2017.

Kredit i obmana su največe hrvatske vrijednosti i okosnice naše kulture, strategije i privrednog potencijala..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije