Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon razvoda

Još uvijek malo očeva traži da žive s djecom

Marina Parać Garma
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
23.12.2013.
u 10:33

Sutkinja Parać Garma: Ta priča o tradicionalnom društvu i sucima koji preferiraju majke već je zamorna i bez argumenata

Rasprava u Saboru o prijedlogu novog Obiteljskog zakona opet je ponukala neke zastupnike da ustvrde kako smo tradicionalno društvo i da su očevi diskriminirani jer nakon razvoda u 85 posto slučajeva djeca žive s majkama.

– Ta priča o tradicionalnom društvu i sucima koji preferiraju majke već je zamorna i ponavlja se bez argumenata te cjelovitih podataka. Nitko ne iznosi podatak koliko se roditelja od tih 85 posto dogovorilo da dijete živi s majkom, kao što ne iznose ni podatak koliko se roditelja do kraja postupka sporilo pa je sud presudio. Takva istraživanja dosad nisu rađena pa se ovaj podatak od 85 posto koristi prigodno kako kome treba – kaže voditeljica grupe za obiteljske sporove u zagrebačkoj Palači pravde, sutkinja Marina Parać Garma.

– Ono što mogu reći iz prakse je da se najveći broj roditelja dogovori s kim će od njih dijete živjeti, a najčešće se spore oko uzdržavanja, nešto manje oko susreta i druženja s djetetom. U odnosu na prijašnje vrijeme sad više očeva traži da djeca žive s njima što je životno s obzirom na to da su više i uključeni u brigu o djeci nego starije generacije. No, u odnosu na one koji se dogovore da djeca žive s majkom taj je broj još vrlo mali – kaže sutkinja.

>>Pri razvodu braka i dijete će imati svog pravnog zastupnika

Komentara 8

Avatar Vuglec
Vuglec
10:48 23.12.2013.

Izvrtanje istine od sutkinje Marine Parać Garme, inaće voditeljice obiteljskog odjela na općinskom sudu u zagrebu gdje se prema pričama brojnih roditelja diskriminiraju djeca i očevi. Sramotno! Da je autorica ovog članka zaista željela biti objektivna, a ne raditi reklamuu ovoj sutkinji, onda bi za intervju pitala i drugu stranu djecu i očeve koji prolaze kalvariju na tom sudu.

Avatar Neron
Neron
11:01 23.12.2013.

Nebuloza - sama sutkinja kaže da nisu rađena istraživanja niti analize vezano za ovaj postotak od 85%, ali ipak (znanstvenom odokalnom metodom) izjavljuje da nije istina da suci češće predaju djecu majkama nego očevima. Bogu hvala pa se sama autorica ovog članka od 1200 znakova potrudila doći do relevantnih podataka na ovu temu. Bilo bi stvarno interesantno vidjeti kakva je praksa bila pred 20 godina, a kakva je danas no za to je potrebno biti novinar, a ne samo primati plaću kao novinar.

KE
Kerberosa
11:19 23.12.2013.

A o tome smo i vidjeli i čitali prethodnih dana kada su na silu ocu oduzimali sina iako on to nije želio pa ga poslali majci u neku socijalnu ustanovu! Dakle, bolje mu je biti s majkom i povlačit se po kojekakvim rupama nego u svom domu s ocem i djedom, bakom koji su pokazali koliko ga vole....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije