Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ništa od povišica, sindikati šokirani sastankom: 'Ovakav bezobrazluk nisam doživio'

Zadnjeg dana važenja kolektivnog ugovora, danas nije postignut dogovor oko zahtjeva sindikata za povećanje plaća, već je potpisano produljenje važećeg kolektivni ugovora do 31. listopada, a dogovoren je i nastavak pregovora.
31. srpnja 2019. u 17:10 27 komentara 5452 prikaza
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ministarstvo zdravstva i predstavnici sindikata u srijedu su potpisali produljenje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja do 31. listopada, a o zahtjevima za povećanje plaća za 72 tisuće radnika u sustavu, nastavit će se pregovarati 20. kolovoza.

Milan Kujundžić iva puljić-šego Hoće li vlada popustiti Kujundžiću i dići plaće?

Sindikati zdravstvenih i nezdravstvenih radnika u zdravstvu i zdravstvenom osiguranju, nakon tromjesečnih pregovora i načelnog dogovora s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem nisu uspjeli potpisati donošenje izmjena Kolektivnog ugovora. 

Zadnjeg dana važenja kolektivnog ugovora, danas nije postignut dogovor oko zahtjeva sindikata za povećanje plaća, već je potpisano produljenje važećeg kolektivni ugovora do 31. listopada, a dogovoren je i nastavak pregovora.  

"U Ministarstvu zdravstva potpisana je izmjena Dodatka I. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, kojim su  ugovorne strane ugovorile  daljnju primjenu Kolektivnog ugovora do sklapanja Dodatka II., a najduže do 31. listopada 2019.", priopćilo je Mnistarstvo zdravstva.

Dodalo je da su potpisivanjem ovog dokumenta radnicima zajamčena razina prava iz važećeg kolektivnog ugovora do 31. listopada 2019.g.

Čeka se odluka Vlade Krajnji rok: U zdravstvu plaće veće četiri posto ili slijedi novi štrajk

U pregovorima s Ministarstvom sudjelovali su Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara (HSSMS) i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH), te predstavnica Hrvatske liječničke komore bez prava reprezentativnosti. 

Sindikati su načelno uspjeli dogovorili povećanje plaća od 1. kolovoza za 3 posto za sve radnike u zdravstvu i zdravstvenom osiguranju, te povećanje od 4 posto počevši od 1. listopada za zdravstvene i nezdravstvene radnike koji sudjeluju u procesu dijagnostike. 

Tekst takvog dogovora, ministar Kujundžić parafirao je prije dva tjedna, da bi na današnjem sastanku predstavnicima sindikata rekao da do potpisivanja izmjena kolektivnog ugovora ipak ne može doći. 

"Kolektivni ugovor za zdravstvo istekao je prošle godine u srpnju, a onda smo ga na jednu godinu produžili", kazao je Kujundžić.

Ocijenio je da su sindikati u pregovorima započetima prije tri mjeseca bili maksimalno korektni sa svojim zahtjevima o povećanju plaća. 

Takve je zahtjeve premijer Andrej Plenković za vrijeme pregovora načelno podržavao, kazao je ministar Kujundžić.

Ipak, rekao je, nakon uvida u kontekst takvih povećanja plaća i njegovih posljedica na ostatak javnog sektora, dogovoreno je produženje postojećeg kolektivnog ugovora do 31. listopada i novi pregovori.

PET/CT U 11,5 godina Država platila Medikolu stotine milijuna kuna za PET/CT pretragu

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović kazao je da će se u novim pregovorima težiti pronalasku kompromisnog dogovora sa svim stranama

Ipak, dodao je da se ne može garantirati da će se za tri mjeseca pronaći sredstva kojima bi se moglo zadovoljiti povećanje plaća. 

Upitan u kojoj je fazi dogovor oko reprezentativnosti liječnika, koji zbog sadašnjem Zakona o reprezentativnosti ne mogu sudjelovati u kolektivnim pregovorima, Aladrović je kazao da je to već dugo vremena neriješeni problem, koji će se pokušati riješiti. 

Topolnjak: Prvi put da Vlada nije potpisala ono što je dogovoreno

Sinidkati, koji su danas očekivali potpisivanje izmjena kolektivnog ugovora koji bi donio povećanje plaća, ostali su šokirani rezultatima sastanka.

"Ja sam 10 godina u pregovorima, ali ovakav bezobrazluk Vlade, premijera i ministra Marića još nisam doživio", kazao je predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) Stjepan Topolnjak.

Milan Kujundžić pušenje i porezna reforma Ministar Kujundžić: Cijena cigareta mora biti dvostruko veća

Dodao je da je Vlada time dokazala da je nevjerodostojna jer je ovo prvi put da nije potpisala ono što je načelno dogovoreno.

Novi pregovori, istaknuo je Topolnjak, trebali bi početi nakon godišnjih odmora, 20. kolovoza, a ako do 15. rujna ne bude postignut dogovor oko potpisivanja novog dodatka kolektivnom ugovoru, štrajk zdravstvenih i nezdravstvenih radnika je još uvijek na stolu.

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
  • Prosvijećeni apsolutist:

    A kada sitnozubi mogu ocekivati povisicu?

  • iron.hide.54966:

    Budete preživjeli. Njemačka je uvijek otvorena kao opcija.

  • Neufanrn:

    Neka ukinedu placanja za razne udruge placanje mirovine umrlima NOB kojih jos ima 30 000 tisuca i oni zive vijecno i evo novaca za place Sestrama Doktorima itd ca. 3 do 5 milijardi kuna godisnje