Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARATONSKI SASTANAK BEZ DOGOVORA

Još ništa od dogovora o zamrzavanju plaća

26.11.2008.
u 18:03

Što će biti sa zamrzavanjem plaća javnih i državnih službenika, znat će se u ponedjeljak, kada će se Vlada očitovati o tri sindikalna protuprijedloga, kazala je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor nakon četverosatnog sastanka predstavnika Vlade i petnaestak sindikata iz javnog i državnog sektora.

Tri grupe
Prosvjetari bi pristali na šestomjesečno zamrzavanje plaća, ali traže da se nakon toga uspostavi tržišna cijena rada, što bi značilo deset postotni rast plaća od 2010. Državni službenici ne odustaju od 6-postotnog povećanja osnovice za plaću od 1. siječnja, s tim što bi novu osnovicu za plaće vezali uz prosječnu bruto plaću u RH.

Lovrinčević: Zamrzavanje plaća ne može se izbjeći

Mogući izlaz: Vlada otkazuje sporazum i - riskira nemire

Ribić: Za pregovore se pripremamo kao da će biti štrajk

– Kad bi u ovom trenutku osnovicu uvećali šest posto, bilo bi to 73 posto prosječne plaće u RH – kazao je Boris Pleša, šef sindikata državnih službenika. Nakon prvog kvartala 2009. vidjelo bi se kakva su ekonomska kretanja i tada i slijedi li im stagniranje ili rast plaća, dodaje, a u rujnu bi se utvrdila dinamika za iduće tri godine.

Treća grupa sindikata traži poštovanje postojećeg sporazuma i odbijaju zamrzavanje, a to su liječnici, zdravstvo i socijalna skrb te kultura i policija.

– U sigurnosnim okolnostima u kojima je zemlja, policajci ne smiju imati zamrznute plaće – kazao je Tomislav Jagić iz Sindikata policije. Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti objašnjava da bi oni dali pola godine vremena gospodarstvu i javnim financijama i onda, ovisno o gospodarskim okolnostima, traže da se uspostavi cijena rada.

– U suprotnom, krećemo u pripreme za slučaj otkazivanja kolektivnog ugovora – kazao je Ribić. On je izrazio nezadovoljstvo što državu nije briga, kako je kazao, za status i dostojanstvo javnih djelatnika u situaciji kada nedostaje učitelja, liječnika, medicinskih sestara...

I dr. Babić iz liječničkog sindikata ističe da od potpisanoga liječnici neće odstupiti.

4 dana za izračune
Na novinarsko pitanje razmišllja li Vlada o otkazivanju kolektivnih ugovora i sporazuma o plaćama, potpredsjednica Kosor odvratila je da o tome ne bi kalkulirala te da će se do ponedjeljka intenzivno raditi izračuni. Pregovori će tada biti završeni, rekla je.

Riječi je bilo i o najavi iz nekih gradova o povećanju plaća, pa se Ribić zapitao imamo li dvije Hrvatske, od kojih jedna nema krizu, a druga ima.

Ono što nije sporno, jesu dva posto u kolovozu dogovorenog povećanja prosvjetarskih plaća, što je pak izazvalo međusindikalni razdor. Ministar financija Šuker rekao je da je tu riječ o 15 milijuna kuna mjesečno za 71.000 zaposlenih u prosvjeti i znanosti.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije