Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVEN DOBROVIĆ

Još jedan sukob Mosta i HDZ-a: 'Nisam iznenađen odlukom da ne podrže Plan gospodarenja otpadom'

Slaven Dobrović
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/2
18.08.2016.
u 15:43

Mi smo obećali promjene i reformu, pripremili smo je, no zaustavlja ju HDZ koji očito želi da se sve nastavi po starom, kazao je Dobrović

HDZ i Most danas se se još jednom sukobili oko novog Plana gospodarenja otpadom koji gura Mostov ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović, a koče HDZ-ovi ministri. Iako je Plan gospodarenja otpadom prošao međuresorne koordinacije, ipak neće biti na dnevnom redu na sjednici Vlade zato što je HDZ danas na užem kabinetu Vlade Mostu spustio rampu. 

U ime HDZ-a, Mostov prijedlog zaustavio je, kako doznajemo, ministar prometa Oleg Butković.

– Nisam iznenađen odlukom HDZ-a da ne podrži Plan gospodarenja otpadom s obzirom na to da su u opstrukciju dosad uložili velike napore. Mi smo pripremili kvalitetan plan koji je dobio pozitivnu ocjenu ministarstava te nije bilo razloga za neusvajanje. Ovdje se isključivo radi o političkoj odluci i želji da se zaustavi reforma sustava gospodarenja otpadom. Mi smo obećali promjene i reformu, pripremili smo je, no zaustavljaju ju stranke koje žele da se sve nastavi po starom. Donošenje plana je u interesu građana jer omogućava ekonomski i ekološki održivije gospodarenje otpadom. Plan  moramo donijeti kako bismo obustavili postupak koji je protiv nas pokrenula Europska komisija jer ga prethodna Vlada nije usvojila u roku – do kraja 2014. godine. U slučaju da plan ne bude donesen do kraja ove godine, propustit ćemo iskoristiti dio sredstava iz EU fondova namijenjenih sektoru gospodarenja otpadom. To su glavni razlozi zbog čega je tehnička Vlada trebala donijeti Plan jer se radi o interesu svih građana – rekao nam je ministar Slaven Dobrović.

– Maske su pale. Dok se građanima kroz kampanju nudi „umiveni“ HDZ s proeuropskim političarem na čelu, istodobno po tko zna koji put ta stranka pada na testu vjerodostojnosti i zaštite interesa naših građana. Jedino „vjerodostojno“ u HDZ-u je to da su ostali isti i premreženi kroz strukture kojima je glavni cilj nečiji privatni interes, a ne opće dobro. Nisam iznenađen odlukom HDZ-a da ne podrži Plan gospodarenja otpadom s obzirom na to da su u opstrukciju dosad uložili velike napore. To je jedna politička odluka zbog koje će, nažalost, svi naši građani snositi posljedice kroz sve izgledniji gubitak 475 milijuna eura europskog novca i penale koji nam zbog neispunjavanja obveza prema EU nedvojbeno dolaze na naplatu. Riječ je isključivo o političkoj odluci i želji da se zaustavi reforma sustava gospodarenja otpadom. Mi smo obećali promjene i reformu, pripremili smo je, no zaustavlja je HDZ koji očito želi da se sve nastavi po starom i da se u sustav gospodarenja otpadom ugrade zastarjele i skupe uvozne tehnologije. Svoj ministarski mandat posvetio sam promicanju ideje održivog razvoja i izgradnje sustava u kojem bi otpad generirao i financirao nova radna mjesta – kazao je Dobrović.

>> Hitno treba povući 475 milijuna eura iz EU za gospodarenje otpadom

Komentara 33

BL
blizak
20:23 18.08.2016.

dragi Komentatori.... ovaj čovijek (g Slaven Dobrovic) je doktor znanosti dr.sc. i vjerujte da zna o cemu prica. Doktor strojarstva, ne ekonomije ili prava (ne podcjenjujem) dakle, ne doktor virtualnog nego realnog sektora. Osobno sam bio presretan kad je usao u Vladu jer je predstavljao istinski balans politicarima iz virtuale, bez ijednog dana staza iz realnog sektora. Profesore Dobrovicu, Vama prst gore i puna podrska! Imao sam cast slusati Vasa predavanja

ZR
Zrinka5
21:18 18.08.2016.

Bravo ministre Dobroviću za sve što činite za Hrvatsku.- Gospodarenje otpadom je područje stranih interesa koji guraju spalionice i skupe CGO i zato im ne odgovara ovo što radi ministar Dobrović, stručnjak i pošteni , nekorumpirani čovjek. Ne postoji bolji sustav gospodarenja otpadom od ovog Dobrovićevog plana, ali to ne odgovara interesnom spalioničkom lobiju. Takvi ekološki sustavi se provode u svijetu i nisu nikakva novost - U tisućama gradova širom svijeta ( tromiljiunski Toronto primjerice, ili Canberra, glavni grad Australije). Zakon nalaže obvezu minimalno 70% recikliranja u cijeloj četrdesetmilijunskoj Kaliforniji, preko 80% recikliranja ima u četirimilijunskom području San Francisca, isto tako u cijeloj Gornjoj Austriji ili području oko Trevisa i u tisućama gradova i mjesta širom civiliziranog svijeta, i i barem je 5 puta jeftiniji od spalioničkog. HDZ nema pravo se nazivati domoljubnom strankom, jer tko voli svoju domovinu ne može biti protiv onog što je dobro za ljude i prirodu.

DU
Deleted user
17:05 18.08.2016.

Dosta više tih mutikaša i lovaca na fotelje iz Mosta!!! Oni su krivi što vlast nije funcionirala jer su sve blokirali! Ako ima imalo pameti u ovom narodu, ne budu dobili ni glasa....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije