Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Još desetak država moglo bi povući odluku o priznanju Kosova

Mnogo je zemalja priznalo Kosovo ne raspolažući pravim informacijama, i sada, kad vide kako zaista stoje stvari, preispituju odluke - rekao je srbijanski šef diplomacije
22. lipnja 2018. u 17:46 54 komentara 2644 prikaza
Ivica Dačić
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić najavio je danas mogućnost da još desetak država promijeni stajalište o državnosti Kosova i povuče odluku o priznanju  samoproglašene kosovske neovisnosti kako Liberija prošli tjedan, a što je kosovski ministar nazvao lažnom viješću službenog Beograda. 

BEOGRAD Vučić: ulazak Vojske Srbije na Kosovo značio bi sukob s NATO-om

"Barem desetak država trenutno važe stav o KiM (Kosovo i Metohija). Mnogo je zemalja priznalo Kosovo ne raspolažući pravim informacijama, i sada, kad vide kako zaista stoje stvari, preispituju odluke. Zato imamo razloga vjerovati da će broj pasti ispod 100, a tada tzv. Kosovo može samo sanjati da će postati dio međunarodnih organizacija", izjavio je Dačić za beogradske Večernje novosti.

Dosadašnje diplomatske aktivnosti Beograda na međunarodnoj sceni dale su rezultate, a nedavna odluka Liberije o povlačenju priznavanja neovisnosti Kosova druga je u razdoblju od četiri mjeseca i, uz prethodne dvije od prošle godine, Beogradu daju nadu da je realno dalje smanjivanje broja zemalja koje su prethodnih godina stale uz Prištinu, ocjenjuju Večernje novosti.

Od priznavanja kosovske neovisnosti prvo je, poslije smjene vlasti, odustala mala otočna država u Gvnejskom zaljevu Sao Tome i Principe, a slijedile su je Surinam, Gvineja Bisao, Burundi i, prošlog tjedna, Liberija.

Hashim Thaçi Hashim Thaçi 'Srbija neće u EU dok ne prizna Kosovo'

Dačić je rekao da je prošlotjedno povlačenje Liberije s popisa država koje su priznale Kosovo "samo jedno u nizu".

Istodobno, kosovski šef diplomacije Bedhjet Pacoli ustvrdio je da Liberija nije povukla priznanje neovisnosti Kosova i poručio kako "srpski mediji šire lažne vijesti".

"Upravo sam razgovarao sa Vladom Liberije i potvrdili su mi da Liberija nije povukla priznanje Kosova. Vijesti i nota koju šire srpski mediji su lažne i dio pokušaja ministra vanjskih poslova Ivice Dačića da širi lažne vijesti", napisao je Pacoli na svom Twitteru.

Dačić je ranije na tiskovnoj konferenciji predočio novinarima preslik note liberijskog Ministarstva vanjskih poslova o povlačenju priznanja.

Jedna od skorašnjih diplomatskih akcija Beograd bit će da Kosovu ponovno onemogući prijem u Interpol, gdje Priština među 192 države mora osigurati dvotrećinsku većinu članica koje su glasovale.

PORUKA PREKO KURIRA Trump Srbiji: Ako Vučić neće priznati Kosovo, ima tko hoće

"Zbog toga je za Beograd prioritet da u iduća četiri mjeseca, do zasjedanja Opće skupštine svjetske policijske organizacije, umanji broj sigurnih glasova za Kosovo", ocjenjuju Večernje novosti, list blizak vladajućoj koaliciji naprednjaka (SNS) srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i socijalista (SPS) sefa diplomacije Ivice Dačića.

Kosovo je neovisnost jednostrano proglasilo 2008. godine, što je do sada priznalo više od 100 zemalja, ali ne i dvije države među vodećim svjetskim velesilama - Rusija i Kina, te Indija i Brazil, ali i pet članica EU - Španjolska, Rumunjska, Cipar, Grčka i Slovačka.

Službeni Beograd, pozivajući se na suverenitet i integritet Srbije zajamčen Ustavom i međunarodnim dokumentima, te Rezolucijom 1244 UN, nastoji spriječiti prijem Kosova u međunarodne organizacije, a poglavito onemogućiti  članstvo u UN.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej Božićna poslanica Irinej: Kosovo i Metohija su naš Jeruzalem, naša sveta zemlja
Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih
  • willi:

    Kao što vidimo srbima i nije cilj normalizacija odnosa sa kosovom već samo provokacije, podmetanja, blokade, širenje lažnih vijesti

  • kamenjar0404:

    Kosovo nikada vise ne može biti dio Srbije jer je već preko 10 godina Država Kosovo a oni stalno vrište Kosovo je Srbija!!! Koje budale da ne kažem nešto drugo!!!!

  • hr76:

    Da niste započeli ratove, Kosovo bi još bilo vaše. Ovako, sami ste zeznuli stvar Dačiću, bezočnim agresijama na susjede okrenuli cijeli svijet protiv vas, i Kosovo je nepovratno izgubljeno.