Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEOGRAD

Vučić: ulazak Vojske Srbije na Kosovo značio bi sukob s NATO-om

Foto: Axel Schmidt/REUTERS/PIXSELL
05.06.2018.
u 15:31

"Nisam optimist, ali će Srbi uložiti napore da se dođe do kompromisa", poručio je Vučić.

Beograd neće odustati od dijaloga s Prištinom jer je razgovor jedino rješenje za postizanje kompromisa, ali je malo optimizma uoči nastavka pregovora s predstavnicima kosovske vlasti u Bruxellesu, izjavio je u utorak predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio da bi eventualni ulazak Vojske Srbije na Kosovo otvorio sukob s NATO-om.

Srbijanski šef države je potvrdio kako Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN-a predviđa povratak jednog broja vojnika i policajaca Srbije na Kosovo, te da on to često spominje svojim sugovornicima iz međunarodne zajednice.

"Odgovor je, obično, taj da ukoliko bi Srbija pokušala ući na Kosovo sa svojom vojskom ili policijom, NATO bi to tretirao kao neprijateljski akt i mi bismo bili u sukobu sa najmoćnijim savezom na svijetu", rekao je Vučić novinarima prigodom međunarodnog skupa u Beogradu o korupciji.

Vučić je naglasio kako takva stajališta  govore "koliko je situacija ozbiljna i koliko ljude ne zanima pravo već samo sila i faktičko stanje".

"Ja ne govorim često o tome, jer neću zamarati građane svaki dan, ali neću ni reći da  je to pravedno i pravično", rekao je Vučić uoči razgovora koji predstoje u Bruxellesu.

"Nisam optimist, ali će Srbi uložiti napore da se dođe do kompromisa", poručio je Vučić.

On je ocijenio kako Albanci na Kosovu "postaju sve nervozniji" i rekao kako je zabrinut zbog učestalih napada na kosovske Srbe, nazivajući te incidente "kampanjom zastrašivanja".

"Do sada smo uspjeli sačuvati mir i stabilnost, ali je to sve teže jer Albanci postaju sve nervozniji", kazao je Vučić.

Komentirajući završetak mandata pravosudne misije EU na Kosovu (EULEX) 15. lipnja, Vučić je rekao kako se Beograd nadao da će EULEX "obavljati svoj posao uvijek profesionalno, ali to nije uvijek bilo na najvišoj razini".

Vučić je greškom države Srbije ocijenio što je u prošlosti prihvatila da se EULEX-u omogući da obnaša sve poslove na Kosovu bez sudjelovanja i utjecaja Beograda, te da je "trebalo inzistirati na Rezoluciji 1244" VS UN koja ne isključuje suverenitet i integritet Srbije na Kosovu.

Srbijanski predsjednik ocijenio je i da su "to greške prošlosti", te da se one "sada ne mogu promijeniti".

1/0

 

Ključne riječi

Komentara 36

DU
Deleted user
19:07 05.06.2018.

ako ne moze vojska, nek ide zandarmerija... po Rezoluciji 1244.

Avatar Najsjajniji Hrvatski Vitez
Najsjajniji Hrvatski Vitez
15:54 05.06.2018.

Vučić: ulazak Vojske Srbije na Kosovo značio bi sukob s Nato-om a ulazak našeg nevinog viteza Šljivancanina u robijasku ćeliju bratu po krvi, jeziku i haškom robijastvu Gotovini znacio je obnovu bratstva i jedinstva i težke duševne boli za njihove štovatelje doma na zabacenom balkanu.

TI
Tixon
19:56 05.06.2018.

Eh , da nije SAD i NATO-a .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije