Naslovnica Vijesti Svijet

Evo što skrivaju tajni CIA-ini dokumenti o ubojstvu Kennedyja

U arhivu objavljenom na internetu nalaze se dokumenti ministarstva pravosuđa, ministarstva obrane i parlamentarnog povjerenstva koje je provelo istragu o ubojstvu Kennedyja
04. studenoga 2017. u 10:21 7 komentara 3050 prikaza
John F. Kennedy
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Nacionalni arhiv SAD-a objavio je u petak novi niz dokumenata povezanih s ubojstvom američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, uglavnom iz CIA-ina povjerljivog arhiva.

Donald Trump Trump najavio: 'Objavit ćemo sve dokumente koji se odnose na ubojstvo Johna F. Kennedyja'

Objavljeno je gotovo 680 dosjea, uključujući 553 dosjea nikada ranije objavljenih jer se CIA tome protivila navodeći kao razlog nacionalnu sigurnost.

Među tim je dokumentima detaljan arhiv pokušaja regrutiranja sovjetskih diplomata za zadatke u inozemstvu, s transkripcijama telefonskog prisluškivanja.

U arhivu objavljenom na internetu nalaze se dokumenti ministarstva pravosuđa, ministarstva obrane i parlamentarnog povjerenstva koje je provelo istragu o ubojstvu Kennedyja 22. studenog 1963. u Dallasu, u Teksasu.

Povjerenstvo je zaključilo da se radilo o činu pojedinca, Leeja Harveyja Oswalda, no to nije spriječilo množenje teorija zavjere pothranjenih stotinama knjiga i filmova poput "JFK-a" Olivera Stonea iz 1991. o tom ubojstvu pripisivanom Sovjetskom Savezu, Kubi, mafiji pa čak i tadašnjem potpredsjedniku Lyndonu Johnsonu.

Stručnjaci za aferu Kennedy smatraju, međutim, da ti milijuni stranica novih dokumenata vjerojatno ne sadrže nijedno presudno otkriće.

Treći put ove godine Američki nacionalni arhiv objavljuje niz dosjea, u skladu sa zakonom Kongresa iz 1992. kojim se zahtijeva da svi dokumenti povezani s predsjednikom Kennedyjem budu objavljeni unutar 25 godina. Arhiv je već objavio 3810 dosjea 24. srpnja te još 2891 dosjea 26. listopada.

Predsjednik Donald Trump dao je FBI-ju i CIA-i šest mjeseci, do 26. travnja 2018., da opravdaju neobjavljivanje preostalih dokumenata.

AZIJSKA TURNEJA Ovo su 2 Trumpova ključna cilja Osama Bin Laden OBJAVILA CIA Ovo su dokumenti otkriveni na računalu Osame bin Ladena Špijunska afera Dubrovački profesor povezao Trumpa s Rusima i nudio 'prljavi veš' H. Clinton
SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
  • dalibor.hren:

    Ne žele, niti nakon gotovo 60 godina objaviti istinu, a to znači da Oswald nije kriv!!!

  • trolokva:

    u cijem su vlasnistvu americke federalne rezerve,e taj ga je ubio,a zasto ,e pa zato jer je Kenedy FED htio vratiti u ruke naroda i drzave eto zasto.

  • Deleted user:

    Ajmo teoretičari urote, gdje ste???? Čujem da najnovija istraživanja nepobitno dokazuju da je i atentat na Julija Cezara ustvari djelo CIA-e i moćnih lobija, te vojno-industrijskog kompleksa, a Brut, Kasije i ostali tobožnji ubojice iz Senata, samo su žrtveni jarci. ... prikaži još! Živa istina!!!!! Provjereno 100 %!!!!!