Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Objavit ćemo sve dokumente koji se odnose na ubojstvo Johna F. Kennedyja'

Neće se objaviti jedino dokumenti u kojima se spominju osobe koje su još žive
29. listopada 2017. u 09:51 5 komentara 559 prikaza
Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u subotu da će se objaviti svi dokumenti koji se odnose na ubojstvo predsjednika Johna F. Kennedyja osim onih s imenima i adresama ljudi koji su još živi.

John F. Kennedy Ubojstvo JFK-a Nakon 54 godine skinute i posljednje oznake tajnosti

"Nakon preciznih konzultacija s generalom Kellyjem, CIA-om i drugim agencijama, objavit ću sve dokumente u vezi s JFK, osim onih u kojima se spominju osobe koje još žive", najavio je Trump u nizu poruka na Twitteru referirajući se na svog predstojnika ureda Johna Kellyja.

"Učinit ću to radi potpunog otkrivanja, transparentnosti te kako bi se odbacile sve teorije o zataškavanju", objasnio je.

Američka vlada objavila je u petak 2800 dosad klasificiranih dokumenata o ubojstvu predsjednika Johna F. Kennedya 1963., no 300 ih je ipak ostalo skriveno od očiju javnosti.

Predsjednik Donald Trump obećao je "najveću moguću transparentnost" u vezi s jednim od prijelomnih događaja u američkoj povijesti.

Predsjednik Kennedy ubijen je 22. studenog 1963. dok se vozio Dallasom u otvorenoj limuzini. U izvješću tzv. Warrenovog povjerenstva, objavljenom u rujnu 1964., zaključuje se da je Lee Harvey Oswald ispalio smrtonosne hice iz skladišta knjižnice.

Nema dokaza da su "Oswald ili Jack Ruby bili sudionici urote, bilo domaće bilo strane", ocijenilo je povjerenstvo.

Zakon koji je 1992. donio Kongres predviđa da se svi dokumenti povezani s atentatom, oko pet milijuna stranica, u cijelosti objave u roku od 25 godina. Taj rok isticao je u četvrtak, a više od 90 posto građe već je bilo dostupno javnosti.

U memorandumu šefovima državnih agencija, Trump je u petak poručio kako Amerikanci očekuju i zaslužuju da im vlada "osigura što je moguće širi pristup dokumentaciji kako bi konačno mogli biti potpuno informirani o svim aspektima tog ključnog događaja".

Iako je po vlastitim riječima naložio da se "veo napokon podigne", pojedina su državna tijela upozorila "da određene informacije trebaju i dalje biti nedostupne javnosti zbog nacionalne sigurnosti, zaštite pravnog poretka i dvojbi vezanih za vanjsku politiku".

Dokumenti o ubojstvu JFK-a objavljeni su na internetskoj stranici Nacionalnog arhiva.

'Then U.S. President John F. Kennedy, seated in fabric-covered rocking chair, meets with Andrei Gromyko, then Minister of Foreign Affairs of the Soviet Union, in the Yellow Oval Room at the White Hous FELJTON – KENNEDY Kennedyjevi – pratili ih uspjesi i još veće nesreće james files nema kraja kontroverzama Mafijaški atentator tvrdi: Ja sam ubio JFK-a! JFK Unatoč obećanju Odgođena objava kompletne dokumentacije o Kennedyjevom ubojstvu
Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
 • hromcan:

  Ubili ga židovi i njihov MOSAD u suradnji sa CIA-om i nemojte ljudima prat mozak.

 • Avatar fastrac
  fastrac:

  Možda bi MOSAD ponešto mogo znat o ovom pitanju

 • aabbcc:

  4-ri americka predsjednika su ubijena i po tome su prvi u svijetu !