Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trump najavio:

'Objavit ćemo sve dokumente koji se odnose na ubojstvo Johna F. Kennedyja'

Donald Trump
Reuters/PIXSELL
29.10.2017.
u 09:51

Neće se objaviti jedino dokumenti u kojima se spominju osobe koje su još žive

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u subotu da će se objaviti svi dokumenti koji se odnose na ubojstvo predsjednika Johna F. Kennedyja osim onih s imenima i adresama ljudi koji su još živi.

"Nakon preciznih konzultacija s generalom Kellyjem, CIA-om i drugim agencijama, objavit ću sve dokumente u vezi s JFK, osim onih u kojima se spominju osobe koje još žive", najavio je Trump u nizu poruka na Twitteru referirajući se na svog predstojnika ureda Johna Kellyja.

"Učinit ću to radi potpunog otkrivanja, transparentnosti te kako bi se odbacile sve teorije o zataškavanju", objasnio je.

Američka vlada objavila je u petak 2800 dosad klasificiranih dokumenata o ubojstvu predsjednika Johna F. Kennedya 1963., no 300 ih je ipak ostalo skriveno od očiju javnosti.

Predsjednik Donald Trump obećao je "najveću moguću transparentnost" u vezi s jednim od prijelomnih događaja u američkoj povijesti.

Predsjednik Kennedy ubijen je 22. studenog 1963. dok se vozio Dallasom u otvorenoj limuzini. U izvješću tzv. Warrenovog povjerenstva, objavljenom u rujnu 1964., zaključuje se da je Lee Harvey Oswald ispalio smrtonosne hice iz skladišta knjižnice.

Nema dokaza da su "Oswald ili Jack Ruby bili sudionici urote, bilo domaće bilo strane", ocijenilo je povjerenstvo.

Zakon koji je 1992. donio Kongres predviđa da se svi dokumenti povezani s atentatom, oko pet milijuna stranica, u cijelosti objave u roku od 25 godina. Taj rok isticao je u četvrtak, a više od 90 posto građe već je bilo dostupno javnosti.

U memorandumu šefovima državnih agencija, Trump je u petak poručio kako Amerikanci očekuju i zaslužuju da im vlada "osigura što je moguće širi pristup dokumentaciji kako bi konačno mogli biti potpuno informirani o svim aspektima tog ključnog događaja".

Iako je po vlastitim riječima naložio da se "veo napokon podigne", pojedina su državna tijela upozorila "da određene informacije trebaju i dalje biti nedostupne javnosti zbog nacionalne sigurnosti, zaštite pravnog poretka i dvojbi vezanih za vanjsku politiku".

Dokumenti o ubojstvu JFK-a objavljeni su na internetskoj stranici Nacionalnog arhiva.

Komentara 5

Avatar unačelu
unačelu
13:00 29.10.2017.

Možda bi MOSAD ponešto mogo znat o ovom pitanju

HR
hromcan
15:17 29.10.2017.

Ubili ga židovi i njihov MOSAD u suradnji sa CIA-om i nemojte ljudima prat mozak.

AA
aabbcc
17:51 29.10.2017.

4-ri americka predsjednika su ubijena i po tome su prvi u svijetu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije