Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AZIJSKA TURNEJA

Ovo su 2 Trumpova ključna cilja

04.11.2017.
u 10:16

Riječ je o izuzetno važnom putovanju, no analitičari tvrde da bi ono moglo završiti sveopćim fijaskom Donalda Trumpa

Američki predsjednik Donald Trump jučer je krenuo na turneju Azijom koju mnogi i prije njena početka smatraju jednom od najvažnijih vanjskopolitičkih turneja nekog američkog predsjednika u posljednjih nekoliko desetljeća, i to ponajprije zbog sjevernokorejske nuklearne krize. To će sigurno biti tema koja će dominirati u Japanu i Južnoj Koreji, no posjet Kini mogao bi naglasak prebaciti na trgovinske odnose, osobito nakon što je Trump Sjedinjene Države povukao iz Transpacifičkog partnerstva.

Bez provokacija

Prva Trumpova postaja na ovoj turneji bit će Japan. Premijer Shinzo Abe uoči službenog dijela razgovora pokušat će američkog predsjednika oraspoložiti partijom golfa, i to s Hidekijem Matsuyamom, četvrtim na top-ljestvici najboljih igrača golfa na svijetu. S Trumpom će zaigrati i sam Abe, a bit će to njihova druga partija. Prvu su odigrali u Trumpovu resortu u Floridi.

Iako bi japanski premijer vrlo rado prozvao svoga gosta zato što je napustio Transpacifički trgovinski sporazum, do toga gotovo sigurno neće doći zato je Japan najugroženiji od sjevernokorejskih raketa, koje svako malo prelijeću tu zemlju. Abe će od Trumpa vjerojatno zatražiti da potvrdi kako će Sjedinjene Država i dalje biti uz Japan kao strateški partner s kojim Tokio može graditi suradnju na proturaketnoj obrani, ali i na diplomatskom polju, što se osobito odnosi na zajednički pritisak prema Kini i Rusiji kako bi te zemlje potpuno provodile sankcije uvedene protiv režima u Pyongyangu. .

Problem Sjeverne Koreje bit će višestruko potenciran u vrijeme Trumpova posjeta Južnoj Koreji, čiji se glavni grad nalazi samo pedesetak kilometara od granice sa sjevernim susjedom. Mnogi procjenjuju da bi južnokorejski lijevo usmjereni predsjednik Moon Jae-in mogao biti u velikoj mjeri rezerviran prema Trumpu, koji je posljednjih mjeseci često govorio o tome kako “raketnom čovječuljku” treba na glavu sasuti vojni odgovor SAD na sve ono što čini. Moon se, naime, s Trumpom u velikoj mjeri slaže kako ovo nije pravi trenutak za dijalog s Pyongyangom na najvišoj razini, užasnut je mogućnošću da na Korejskom poluotoku izbije bilo kakav oružani sukob, a osobito je protivnik američke vojne intervencije. Nedavno je on pred južnokorejskim parlamentom kazao kako do takve intervencije nikako ne smije doći bez pristanka Seula.

Jedna od zanimljivosti vezanih za Trumpov posjet Južnoj Koreji jest to što je odustao od posjeta demilitariziranoj zoni uz granicu sa Sjevernom Korejom koja bi taj posjet mogla shvatiti kao izravnu provokaciju.

Iako će Sjeverna Koreja biti jedna od glavnih tema i tijekom posjeta Donalda Trumpa Kini, trgovinski odnosi s tom zemljom ono su što američkog predsjednika jako muči, pa će upravo ta tema vjerojatno biti glavna u razgovorima između Trumpa i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, kojega je Trump nedavno nazvao kineskim kraljem. Trump se nada da će na gospodarskom i trgovinskom planu uspjeti izvojevati pokoju pobjedicu kako bi se kući vratio s nečim konkretnim u rukama, barem s naznakom da je otvoren proces poboljšanja (poprilično loših) odnosa između Kine i SAD-a. Ti su odnosi sad u tako delikatnoj fazi da vjerojatno neće biti ni spomena kršenju ljudskih prava u Kini, što je bila vječna tema svih bivših američkih predsjednika. Od ljudskih prava Trumpu je sigurno važnije da Kinu i predsjednika Xija pridobije kao pouzdane partnere u rješavanju sjevernokorejske nuklearne krize.

Hvale za bivšeg saveznika

Ni Vijetnam neće biti mjesto na kojem će Donald Trump potezati temu kršenja ljudskih prava zato što ga puno više od toga muči trgovinski deficit s tom zemljom. No puno zanimljiviji bit će prvi dan njegova posjeta Vijetnamu kada će u ljetovalištu Da Nang sudjelovati na summitu organizacije za Azijsko-pacifičku ekonomsku suradnju (APEC) na kojoj će sudjelovati i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Zadnja postaja na ovoj azijskog turneji bit će Filipini, nekad izuzetno bliski saveznik Sjedinjenih Država, a sada skloniji Putinu i Rusiji. No mnogi kažu da će ovo biti susret dvojice političkih lidera koji su na vrlo sličan način skloni populizmu.

Usto, obojica su krajnje živopisni likovi. Dok je međunarodna zajednica zgrožena brutalnim i neljudskim načinom na koji se predsjednik Rodrigo Duterte bori protiv droge, Trump ga je prije nekoliko mjeseci pohvalio zbog efikasnosti u rješavanju toga teškog problema.

Trump će s Filipina kući otići samo dan prije početka Istočnoazijskog summita, što mnogi politički analitičari u Sjedinjenim Državama smatraju krajnje lošom porukom cijeloj toj regiji. Upozoravaju da će Trump ovim potezom otvoreno pokazati da Amerika u toj regiji više nema nekih velikih interesa, što ujedno znači da Kini prepušta mjesto glavne sile i lidera u toj izuzetno važnoj regiji u kojoj je SAD do sada bio neprijeporni strateški partner.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije