Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Joca Amsterdam - 'Najopasniji Srbin' povezuje se s Pukanićevim ubojstvom

30.10.2008.
u 13:50

Sreten Jocić, zvan Joca Amsterdam, slovi za najopasnijeg Srbina kojeg mediji povezuju s kaznenim djelima diljem Europe i s ubojstvima više policajaca. Srbijanski tjednik "Vreme" piše da je Jocin uspon počeo početkom 90-ih kada je on bio angažiran u Udbi. Iako je prije toga bio tek sitni kriminalac, napredovao je vrlo brzo i uskoro dogurao do plaćenog ubojice.

Postao je i vrlo važan igrač na tržištu heroina i kokaina, a surađivao je s narkokartelima iz Južne Amerike. Povezuje se s brojnim neriješenim ubojstvima diljem Europe.

Bijeg iz Srbije zbog komunista
Nadimak Joca Amsterdam dobio je kada je 1984., kao potomak kraljevske obitelji, iz straha od komunista pobjegao u Amsterdam. Zbog kriminalnih djela, Joca je u Amsterdamu završio u pritvoru odakle je pobjegao u Bugarsku gdje je razvio trgovinu drogom.

U toj je zemlji živio pod imenom Marko Milosavljević odakle je pokrenuo i akciju likvidacije nizozemskog tužitelja Koosa Plooija. Djelovao je pod okriljem srbijanske Službe državne sigurnosti, a mediji su ga povezivali s bivšim šefom te službe Jovicom Stanišićem.

Legija ga 'otkucao'
Prema medijskim napisima, Jocu su u Bugarskoj 2002. "otkucali" pokojni Dušan Spasojević i Milorad Ulemek-Legija, Namjera im je bila preuzeti njegov kanal za kokainske kartele. Nakon uhićenja u Bugarskoj, Joca je deportiran u Nizozemsku gdje ponovno završava u zatvoru.

Tamo je brzo shvatio tko ga je "otkucao" bugarskim vlastima i ucijenio je Legijinu glavu. Iako je tada bio u bijegu, Legija se u svibnju 2004. predao srbijanskim vlastima.

Joca pušten uz jamčevinu
Prije godinu i pol pojavila se priča da je Jocić angažirao Roberta Matanića i Ivana Možea da likvidiraju bugarskog narkobosa Baju Milu, jer je on navodno trebao spasiti Jocu od izručenja Nizozemskoj. On to nije učinio iako je uzeo tri milijuna dolara za "uslugu".

Jocić je iz nizozemskog zatvora pušten 2006. uz jamčevinu od 300.000 eura. Dopuštena mu je obrana sa slobode. Srbijanski mediji pišu da je čest gost beogradskih restorana i diskoteka.

Blic: Mataniću i ostalima lažne dokumente donio Jocićev bliski suradnik
Roberta Matanića, uhićenog u srijedu u Slavoniji nedaleko od graničnog prijelaza Bajakova pod sumnjom u povezanost s ubojstvom Ive Pukanića i Nike Franjića, s lažnim je dokumentima u Srbiju trebao prevesti biznismen iz Bara Boban Đurović (54), koji je u Hrvatsku ušao s lažnim dokumentima pripremljenima za Matanića i još dvije uhićene osobe, piše beogradski "Blic" u četvrtak.

S Đurovićem uhićen je i njegov prijatelj Milenko Kuzmanović iz Beograda, koji je od ranije poznat strbijanskoj policiji, dodaje list, te tvrdi da su on i Đurović u srijedu otputovali u Hrvatsku s lažnim dokumentima za Matanića, kako bi se bijegom u Srbiju "spasio istrage".

Te informacije su, prema saznanjima "Blica", srbijanska policija i službe sigurnosti proslijedile kolegama iz Hrvatske, koji su već bili na tragu Matanićevoj grupi, i time su ubrzali akciju koja je već pripremana.

Matanić često u Srbiji
Prema izvorima "Blica", Matanić je u posljednjih nekoliko mjeseci često dolazio u Srbiju i bio je u kontaktu s poznatim srbijanskim kriminalcem Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam i Đurovićem zvanim Kardinal, koji je čovjek od Jocićeva povjerenja, te je "zadužen da vodi njegove najdelikatnije poslove, prije svega one koji se tiču Jocićevih financija". S druge strane, navodi list, srbijanska policija od ranije je sumnjala da je Jocić angažirao Matanića za ubojstva mafijaša u Bugarskoj, ali za to nikad nije bilo dovoljno dokaza.

(RI)/(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije