Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAISKRILO U OTVORENOM

Jindra: Majke su DORH-u podnijele prijave i sve su bile odbačene, Kujundžić: Nisam čula za to

Foto: HRT
1/2
24.09.2021.
u 00:01

Prestanimo razmišljati o tome da su nam važni odnosi roditelja i prava roditelja i zapitajmo se što je pravo djeteta, kazala je Kujundžić

Majke su mi rekle da su žrtve sustava, da su žrtve silovanja, imaju djecu sa silovateljima i da ih se prisiljava da to dijete mora viđati oca, kazala je večeras novinarka Jelena Jindra koja je gostovala u HRT-ovoj emisiji Otvoreno

Tema emisije je bila funkcioniranje sustava glede zaštite djece, a gosti su bili Lana Petö Kujundžić, sutkinja Visokog kaznenog suda i predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, Sena Puhovski, klinička psihologinja i psihoterapeutkinja, Valerija Kanđera, psihologinja Centra za socijalnu skrb Zagreb, Jelena Jindra, novinarka i Senka Sekulić Rebić, psihologinja.

- Ja sam novinarka koja se razgovarala s desecima majki koje su tvrdile da im se unutra sustava za zaštitu djece i obitelji događaj strašne stvari na temelju mišljenja Poliklinike i centara za socijalnu skrb da su otuđeni roditelji i roditelji koji emocionalno zlostavljaju djecu te im se djeca oduzimaju. Znači, oduzimaju se majkama i daju očevima koje godinama nisu vidjeli. Na temelju 95 posto javno dostupnih izvora, o čemu je govorila i Dubravka Šimonović, sustav otuđenja su uvele Peto Kujundžić, Buljan Flander i Marina Ajduković, kazala je.

Petö Kujundžić brzo je odgovorila na ove tvrdnje novinarke. 

- Prije 30 godina imali smo kazneno djelo nepoštivanja sudske odluke, da roditelj ne može vidjeti svoje dijete, da jedan roditelj može onemogućavati. Ni u jednom svjetskom udžbeniku ne možete vidjeti da će netko dozvoliti nasilnom roditelju da njemu dođe dijete, a da drugi, nenasilni, ne može doći do djeteta. Ako imate takav primjer, zašto to niste prijavili, upitala je Jidru sutkinja. 

- Prestanimo razmišljati o tome da su nam važni odnosi roditelja i prava roditelja i zapitajmo se što je pravo djeteta, kazala je. 

Novinarka Jindra kazala je kako su majke s kojima je razgovarala podnijele kaznene prijave DORH-u, ali da su sve odbačene. 

- Hoćete reći da cijeli DORH ima nešto protiv žena? - upitala je sutkinja. 

- Nemojte generalizirati, odgovara novinarka. 

- Nisam čula za takve informacije. Ja sam sudac za mladež Visokog kaznenog suda, odlučujem po žalbama. Ne znam je li u vašoj edukaciji imate edukaciju za zlostavljanje žene i djecu, odgovorila je Kujundžić.

Valerija Kanđera kazala je kako se u startu zna da jedan roditelj nekim prijedlogom neće biti zadovoljan, ali da se roditelje potiče na sporazum. 

- Da bismo dali mišljenje sudu, provedemo cijeli postupak - razgovori s roditeljima, pojedinačno ili zajedno, razgovaramo s djecom, sukladno s njihovom dobi, tražimo mišljenje o spoznajno-emocionalnom statusu djeteta, o suradnji s roditeljima iz vrića i škole... To nisu ishiteni i napamet sročeni postupci, kazala je.

Senka Sekulić Rebić smatra da taj koncept nije dobar, a to je pokazano i kroz više reakcija krovnih svjetskih institucija i istraživanja. Ipak, smatra kako bi tekstovi novinarke trebali biti objektivni. 

- Kada je jedan roditelj kažnjen zbog nasilja u obitelji, pomno se razmatra jesu li kontakti za djetetovu dobrobit, i tu odluku ne donosi Centar za socijalnu skrb, nego na prijedlog Centra odluku donosi Općinski sud, i to su kontakti uz nadzor stručne osobe. Kontakti se održavaju u zaštićenom prostoru, sa zaštitarom. Stručna osoba svaki mjesec podnosi izvješće o kontaktima, objasnila je.

Potom je Jindra upitala je li bolje da se javno razgovara o onome što se događa djetetu ili je bolje to cenzurirati.

- Nagledala sam se tragedija i strahota u svom radnom stažu. Mislim da nemate ekskluzivno pravo reći da ste jedina koja je čula takve strahote, odgovorila je Kujundžić.

- Opet imamo situaciju u kojoj smo iskoristili djecu kako bismo plasirali neku drugu temu, rekla je Puhovski. 

>> VIDEO ECDC objavio novu korona kartu: Hrvatska u crvenom, Slovenija najgora u Europi

Komentara 6

MR
MrkiMedo
06:32 24.09.2021.

Nevjerojatno je da jedna Severina i jedna novinarka mogu poljuljati cijeli socijalni, pa i politički sustav u Hrvatskoj. Novinarka je postigla što je željela (postala je poznata i centar događanja), a šteta koju je napravila je ogromna, jer je izazvala atmosferu linča i nepovjerenja u socijalni sustav. Naravno da pojedinačne slučajeve treba istražiti ako postoji sumnja u grešku, ali pljuvanje po cijelom socijalnom sustavu nije rješenje.

BE
Berlioz
01:52 24.09.2021.

Uvjeren sam da bi ova novinarka Jindra povjerovala i tvrdnjama da je Zemlja ravna ploča. Pa zna se da majke u visokom postotku dobiju skrb nad djecom a ako se to kojim slučajem ne dogodi, onda novinarke krenu pisati o zavjerama i jadnim majkama kojima su oteli djecu. Ako živimo u 21 stoljeću, onda je vrijeme da se žene naviknu da im djeca ne pripadaju automatski. Dosta je tog nasilja i iživljavanja na muškarcima i nad djecom.

AA
Aabbcc11
07:57 24.09.2021.

Moja susjeda je ostavila muža i dijete staro 2 godine i otišla za novim ku..om, da bi nakraju sud dijete dosudio noj. Otac djeteta je bio zaposlen, nije bio pijanac, niti agresivan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije