Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u večernjem

Jesu li bolja domaća božićna drvca ili uvozna?

naslovnica
Foto: VL
1/2
04.12.2015.
u 00:00

– Zadnjih godina jako je pala prodaja božićnih drvaca. Moglo bi se zaključiti da je u Hrvata pomalo splasnuo domoljubno-vjerski zanos koji je zavladao nakon osamostaljenja – kažu domaći proizvođači

Nakon proglašenja hrvatske samostalnosti eksplodirala je potražnja za božićnim drvcima da bi se nakon dvadesetak godina više nego prepolovila, tvrdi Đuro Jendrijev, šef Zajednice udruga proizvođača božićnih drvaca Hrvatske.

– Zadnjih godina proda se oko 250.000 komada drvaca, a početkom devedesetih tržište se naprosto nije moglo nahraniti. Potražnja je bila veća od pola milijuna komada, a domaće proizvodnje gotovo i nije bilo. Možda bi se na temelju tih podataka moglo zaključiti da je u Hrvata pomalo splasnuo domoljubno-vjerski zanos koji je zavladao nakon osamostaljenja – veli Jendrijev.

U dvadesetak godina situacija se potpuno preokrenula – došlo je do hiperprodukcije domaćih drvaca, što je uz konstantan uvoz prenapučilo tržište, a i cijene su pale te su se one u maloprodaji i veleprodaji gotovo izjednačile. Trenutačno se uzgojem drvaca u Hrvatskoj bavi oko 1200 proizvođača, pretežno malih, kojima to nije jedini izvor prihoda.

Jedan od njih, Bjelovarčanin Božidar Graber, koji u rasadniku ima oko 1000 običnih smreka spremnih za plasman, ove godine prvi put nije pomladio nasad.

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od petka ili prelistajte u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće priče:

U HDZ-u sve manje strpljenja za prohtjeve Mosta, spremni i na izbore, iako ih ne žele

Reakcije: Ovim prljavim igrama ne može se formirati stabilna vlada

Liječnici: Paracetamol, ako se uzima previše, šteti organizmu

Pučani, a s njima i HDZ, spasili Orbana od kazne EU

Foto: VLm

Komentara 9

LA
Lavica7
21:42 03.12.2015.

Na zalost, smreka nikad nije bila moj izbor. Pikava je i vrh joj je prazan. Ali...stvar ukusa. Cijeli zivot kupujem jelu i iskljucivo kupujem od domaceg proizvidjaca. Ne zanimaju me ni Madjari ni Bauhaus ni Nordijske jele. Vec kad nemamoo nase rajngle, posudje, sibice, cesnjak...biti cu ako treba zadnji gradjanin Hrvatske koji ce kupiti NASE drvce.

GO
gOOgLer
00:12 04.12.2015.

Za svako kupljeno treba posaditi dva...

TH
than
02:36 04.12.2015.

A sto cu kupovati drvca ? Ok lijepo mirisu istina, ali cemu unistavati prirodu ? I ovako smo je dosta unistili i iz dana u dan ostavljamo djeci sve unisteniju prirodu. Ovako kupim umjetno, postavim lijepo okolo grancice prirodnog i sve 5. Imam miris prirodnog, a nisam unistio drvce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije