Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pripreme za zimu

Jerković poziva Vladu da ubrza punjenje rezervi plina: 'Hrvatska ima četvrtu najnižu popunjenost u EU'

Zagreb: Dolazak članova SDP-a u na proširenu sjednicu Predsjedništva stranke
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/3
22.07.2022.
u 13:20

Jerković smatra kako Vlada RH kasni s pripremama, a posebice problematičnim smatra izrazito nisku popunjenost podzemnog skladišta Okoli koje bi trebalo odigrati važnu ulogu u slučaju redukcija plina

Zastupnica u Europskom parlamentu Romana Jerković osvrnula se na Akcijski plan pripravnosti za zimu, koji je Europska komisija objavila 20. srpnja, a koji predviđa dobrovoljno smanjenje potrošnje plina za 15% od 1. kolovoza za sve države članice. Akcijskim planom, naime, želi se smanjiti rizik za Europu u slučaju djelomičnog ili potpunog prekida isporuke ruskog plina.  

- Pozdravljam objavu europskog plana pripravnosti u slučaju redukcija isporuka plina, no s obzirom na razmjere energetske, ekonomske i socijalne krize s kojom se suočavamo, ne smijemo dopustiti da se od građana traži da stegnu remen, dok energetske kompanije i razni špekulanti nastavljaju ostvarivati rekordne profite u ovim kriznim vremenima - ističe Romana Jerković.

Govoreći o pripremama za zimu, Jerković smatra kako Vlada RH kasni s pripremama, a posebice problematičnim smatra izrazito nisku popunjenost podzemnog skladišta Okoli koje bi trebalo odigrati važnu ulogu u slučaju redukcija plina.

– Prema najnovijim podacima, Hrvatska trenutno ima četvrtu najnižu popunjenost strateških rezervi plina u čitavoj EU. Do 1. studenog, ta bi popunjenost trebala biti na 80%, dok je naša popunjenost trenutno tek negdje iznad 30%. U slučaju da stvarno dođe do potpunog prekida isporuke plina iz Rusije, postavlja se pitanje hoće li Hrvatska uspjeti napuniti skladište uoči zime i osigurati početak sezone grijanja. Iako nas vladajući uvjeravaju da hoće, najnoviji podaci sugeriraju ipak drugačiju stvarnost. U tom smislu, podržavam inicijativu SDP-a za osnivanje Nacionalnog savjeta za energetiku i energetsku tranziciju RH kako bi se osigurala bolja koordinacija svih nacionalnih aktera i kako bi se postigao visok stupanj političkog konsenzusa oko ključnih nacionalnih pitanja. Energetska politika je upravo jedno od onih pitanja koja diktiraju uključenost svih političkih opcija u definiranje ključnih nacionalnih prioriteta - istaknula je. 

VIDEO Grijanje je sve skuplje: Nijemci će ugasiti radijatore i ići pod deku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije