Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jelovnici i za studentski džep s Fakulteta političkih znanosti

Studenti se uglavnom nezdravo hrane, a oni to žele promijeniti. Svaki dan kuha se nešto novo, a pripremu jela uskoro će i snimati
28. ožujka 2012. u 07:30 4 komentara 1285 prikaza
'27.03.2012., Zagreb - Studenti FPZ-a autori su projekta \'Njam-Njam\' studentske kuharice. Tibor Marochini, Franjo Zajec, Ivan Granic, Matej Knezevic, Ivana Saskor, Duska Juric, Ivana Honomihl, Vikto
Foto: 'Jurica Galoic/PIXSELL'

Jednostavni, brzi i jeftini recepti za svaki studentski džep, moto je projekta devetero studenata Fakulteta političkih znanosti, koji su potaknuti brzim načinom života i lošim prehrambenim navikama većine studenata odlučili predstaviti svoja kulinarska umijeća u prvoj studentskoj kuharici.

Projekt s kolegija

Nazvali su je Njam Njam - studentska kuharica, a iza imena krije se blog sa studentskim receptima, nastao u sklopu kolegija na fakultetu. Uređuju ga Duška Jurić, Victoria Debelec, Ivana Šaškor, Ivana Honomihl, Valentina Krklec, Ivan Granić, Matej Knežević, Tibor Marochini i Franjo Zajec.

– Ideja je došla spontano. Obožavam kuhati i već dugo želim napraviti projekt u kojem bih ljudima donosila novosti o kuharskim festivalima i receptima. Sličnu ideju imala je i Duška pa smo odlučile zajedno predstaviti recepte koje smo isprobale te dati posjetiteljima bloga savjete o kuhanju – kaže Ivana Honomihl.

Recepti za tortilje s piletinom, zlevanku, čupavce, samo su neki od brojnih koje možete pronaći u Njam Njam kuharici. I nije važno, kažu studenti, iz koje kuhinje jelo potječe, bitno je jedino da su recepti prilagođeni studentskom budžetu.

– Recepte na blogu objavljujemo jednom na dan prema rasporedu. Nastojimo stavljati svoje recepte, koje sami znamo pripremiti, a oni koji su manje vični kuhanju, stave recept iz neke kuharice, mamin ili bakin – kaže Duška Jurić.

Facebook, Twitter, Google Plus i Pinterest društvene su mreže na kojima promoviraju svoju kuharicu, a najnoviji dio projekta su i videorecepti.

– Od ovog tjedna počinjemo snimati pripremanje hrane i skečeve, a zainteresirani će svaki tjedan na YouTubeu i Vimeu moći pogledati pripremu jednog jela – dodaje Ivana Šaškor, koordinatorica projekta.

O popularnosti kuharice govori i broj zainteresiranih studenata koji su svojim lajkovima podržali projekt. U prvih tjedan dana skupili su na Facebooku 356 lajkova, a njihov broj raste.

– Većinom nam se javljaju studenti s našeg fakulteta, neki su već isprobali recepte iz kuharice – kaže Tibor Marochini.

Veliki planovi

Studenti ističu kako je ovo tek početak, a uskoro planiraju uvesti i recenzije studentskih menzi, restorana u gradu i drugih mjesta na kojima studenti jedu.

– Želimo dodati što više videouradaka kako bi posjetitelji bloga mogli lakše pripremiti recepte, a voljeli bismo naći i sponzore pa da posjetiteljima stranice možemo podijeliti kuharice, namirnice ili bonove za hranu – dodaju kuharski raspoloženi studenti.

Sendvič s pogačicama od povrća Lagano j

Sendvič s pogačicama od povrća

Lagano jelo koje možete pripremiti kad navečer ogladnite uz film

Sastojci: 1 krumpir (kuhan,oguljen i zgnječen), 1 mrkva (ribana), 1 tikvica, 1 luk, 30 g oštrog brašna, 1 čajna žlica soli i papra, 1 jaje, 1 jušna žlica ribanog parmezana

Priprema:

Tikvice naribajte i posolite. Ostavite ih da odstoje nekoliko minuta da puste vodu. Zatim ih dobro istisnite rukama i stavite u drugu posudu u koju ćete stavljati povrće. Tikvicama dodajte ribanu mrkvu, 3 žlice kukuruza, sitno sjeckan luk, sol, papar, žumanjak, senf, brašno i zgnječeni krumpir. Bjelanjak istucite u snijeg i dodajte ga smjesi. U tavicu stavite malo ulja i uzmite po žlicu smjese i pecite s jedne i druge strane.

Vrijeme pripreme: 15 min

Stari Grad: Turisti na rivi
previsoka cijena
Zagrepčanka se vratila iz trgovine na Hvaru, pa vidjela račun: Osjećam se prevareno. Ovo nije normalno!
PROMO
Savršena doza energije uz nove proizvode na Ininim maloprodajnim mjestima
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar arcanius
    arcanius:

    mogli ste ih bar pitati kako doći do te kuharice?????? polovično odrađen posao.... niti je članak pametan, niti je reklama za kuharicu.... šta je onda?

  • Ivana Honomihl:

    www.njamnjam.co

  • -obrisani-:

    Tako je i bolje da se bave receptima i kuhanjem nego politikom i novinarstvom, barem dok je taj Fakultet bastion komunizma i orjunaštva !