Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jelenić komentirao skupinu Borg pa poručio: Brkić biti mogao biti ispitan

Što se tiče iskaza Martine Dalić kako je cijeli proces bio netransparentan jer je skupina počela i ranije raditi, Jelenić odgovara kako netransparentnost nije obilježje nijednog kaznenog djela
21. listopada 2018. u 15:38 27 komentara 2532 prikaza
Dražen Jelenić
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Dražen Jelenić, glavni državni odvjetnik, komentirao je za N1 slučaj Borg, aferu SMS i slučaj s elitnom prostitucijom.

Blaž Curić Afera SMS Vargi i Curiću produžen pritvor za dva mjeseca

Što se tiče slučaja Borg, na pitanje nije li sumnjivo da osobe koje su sudjelovale u tajnoj radnoj skupini Borg kasnije dobiju unosne poslove u Agrokoru, Jelenić je rekao kako je odvjetništvo radilo svoj posao i kako se ne smije zaboraviti da kaznena odgovornost nije jedini oblik odgovornosti.

"Štoviše, kaznena odgovornost bi trebala biti rezervirana za one najteže oblike kršenja zakona, protupravna ponašanja. Ja ne odričem nikome pravo da podnosi kaznene prijave, ali moram priznati da kad to čine političke stranke kao nositelji političkog života u Republici Hrvatskoj, oni sami šalju poruku javnosti da ne vjeruju institucijama jer zna se tko bi trebao podnositi prijave, krim policija prije svega i druga tijela koja u svom radu naiđu na sumnje počinjenja kaznenog djela.

Politička borba u konkretnim predmetima preko DORH-a narušava percepciju neovisnosti državnih tijela, a posebno neovisnih pravosudnih tijela. Iz ovog slučaja, ako je netko želio kvalitetno, ako se smijem u to uopće upuštati...", govori Jelenić.

Dražen Jelenić Državni odvjetnik Jelenić: Todorić nije bez razloga odabrao baš London

Također je komentirao i iskaz Martine Dalić u kojem tvrdi kako je cijeli proces bio netransparentan jer je skupina počela i ranije raditi, Jelenić podsjeća kako netransparentnost nije obilježje nijednog kaznenog djela.

Komentirao je i slučaj nestalih spisa u slučaju elitne prostitucije.

"Pribavio sam izjave određenih osoba za koje sam smatrao da imaju saznanja o kretanju spisa, o tome što se u njemu nalazilo, a to su uglavnom ljudi koji su, zbog svog posla, bili ili su bar trebali biti u doticaju s tim spisom.

Ono što znamo u ovom trenutku je da imamo sve ono što bi prema tim izjavama u tom spisu trebalo biti, odnosno što je bilo na raspolaganju tužitelju u trenutku kada je predlagao istražnom sucu provođenje hitnih istražnih radnji. Pribavili smo od Županijskog suda u Zagrebu njihove spise, od policije njihove, tako da bih mogao reći da je spis rekonstruiran."

Andrej Plenković Reakcija premijera Plenković komentirao izjave Grabar-Kitarović o prebrojavanju potpisa i o Milijanu Brkiću

Jelenić je također rekao kako je osobno razgovarao s Brkićem te da je od njega dobio relevantne informacije, od značaja.

Potvrdio je i kako bi Brkić mogao biti ispitan i u aferi SMS.

"Koliko je meni poznato, mislim da bi gospodin Brkić mogao biti ispitan u samoj istrazi, ali ja o detaljima same istrage ne mogu govoriti. Ne znam hoće li ili neće biti ispitan."

>> Pogledajte video o aferi lažnih SMS-ova

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • Avatar milelican
  milelican:

  Reče netransparentnost nije obilježje nijednog kaznenog djela. I ostade živ. Katastrofa

 • ja-kan:

  Ovome će afera Borg biti najveća mrlja u karijeri.

 • senijor121:

  UDBA je najgori slučaj našeg pravosuđa i demokracije sa udbašima kao bajić, cvitan, jelenić u službi komunjarske zločinačke partije. sa njihovim medijima predvođenim HRT-om